REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 15 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6853
15.4° Constanța Duminică, 15 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6853
 

De ce Elena Udrea nu poate pleca acasă în permisie să-și vadă fiica!

De ce Elena Udrea nu poate pleca acasă în permisie să-și vadă fiica!

Mirela PASCAL 15 septembrie 2024 | 00:00 313

Elena Udrea nu poate să plece acasă într-o permisie de la penitenciarul Târgșor pentru că a încercat să fugă din țară. Explicația a fost oferită în exclusivitate de șeful penitenciarelor într-un interviu eveniment realizat de Anca Alexandrescu. 

De ce Elena Udrea nu poate pleca acasa in permisie sa-si vada fiica!Elena Udrea

„Permisia nu este un drept, aici permisiile sunt niște recompense, ajungi acolo în mod gradual, este un sistem de credite până să ajungi până sus, ce spuneam mai devreme. Dacă ești supect într-un alt dosar, nu putem să te lăsăm afară”, a spus conducerea ANP.Elena Udrea a folosit până acum numeroase căi de atac și, de asemenea, a cerut și încetarea procesului penal în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009 pe motiv că faptele s-au prescris, ea invocând deciziile CCR. În martie 2021, Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel București la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor privind finanţarea campaniei electorale din 2009.

Fostul ministru Elena Udrea se află acum în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Sentinţa definitivă de condamnare a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare.

Ce condamnări a dispus instanța în dosarul Gala Bute
Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.

Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă.

Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018 și menținute prin decizia din aprilie 2022:

Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Condamnările în prima instanță fuseseră pronunțate în martie 2017, Udrea primind 6 ani de închisoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru că așa vor cei de la ANP...Ei sunt stat în stat...
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
20466423235
5/49
818616137
joker
2831331245