REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

De ce este uleiul de peste benefic pentru sănătatea creierului

De ce este uleiul de peste benefic pentru sănătatea creierului

Replica API 14 iulie 2020 | 00:00 1027

Uleiul de peste, care este disponibil sub formă unor suplimente nutritive, este considerat una dintre cele mai bune opțiuni care stimulează bună funcționare a creierului.

Suplimentele ce conțîn ulei de peste sunt o sursă bogată de EPA (acid eicosapentanoic) și de DHA (acid docosahexanoic), două tipuri de Omega 3. Acești acizi grași, potrivit cercetărilor, au fost asociați cu multe beneficii, inclusiv cu îmbunătățirea sănătății creierului, scrie doc.ro.

DHA îndeplinește un rol vital în menținerea structurii și funcționarii creierului, iar acest acid gras este răspunzător pentru aproape 25% din grăsimea totală din creier și pentru aproape 90% din acizii grași Omega 3 care se găsesc în neuroni (celulele nervoase).

Creierul uman este reprezentat în proporție de aproape 60% de grăsimi. Oamenii de știință au descoperit că acizii grași sunt printre cele mai importante molecule care determina integritatea creierului și capacitatea lui de a funcționa. Studiile au arătat că există o legătură între aportul dezechilibrat de acizi grași esențiali din alimentație și o performanță scăzută a creierului și anumite afecțiuni.

Acizii grași esențiali sunt necesari pentru creierul bebelușului

Specialiștii spun că acizii grași, în special cei Omega 3, sunt importanți pentru dezvoltarea creierului, atât în perioada cât fătul se află în uter, cât și în perioada de după naștere. DHA sau acidul decosahexaenoic din surse alimentare este necesar pentru măturarea funcțională optimă a retinei și a cortexului vizual, cercetătorii explicand1 că acuitatea vizuală și dezvoltarea mintală par a fi îmbunătățite de aportul suplimentar de DHA.

Un alt studiu2 vorbește despre importantă DHA (acidului docosahexaenoic), care este acidul gras polinesaturat Omega 3 care se găsește predominant în creierul uman și care poate influență funcția neurologică prin: modularea transductiei (transferului) de semnale din creier, a neurotransmițătorilor, a neurogenezei (nașterea neuronilor), a mielinogenezei (procesul prin care se generează mielină), a plasticității sinaptice, a neuroinflamatiei etc.

Experții spun că DHA este acumulat rapid în creier în timpul gestației și în primii ani ai copilăriei și că disponibilitatea DHA prin intermediul transferului din "rezervele" mamei are un impact asupra gradului în care acest acid gras esențial este încorporat în țesutul nervos.

Consumul de DHA duce la multe efecte fiziologice și comportamentale pozitive, inclusiv la efecte asupra cogniției, însă chiar și așa, dietă modernă este săracă în ceea ce privește cantitățile de DHA.

Celălalt acid gras Omega 3 esențial pe care îl găsim în uleiul de peste, EPA (acidul eicosapentaenoic), are efecte antiinflamatoare care pot proteja creierul împotriva degradării și împotriva îmbătrânirii. Principalele dovezi3 ale eficacității acizilor EPA și DHA au fos obținute în ce privește tulburările de dispoziție (afective), în special în tratamentul simptomelor depresive în cazul depresiei bipolare și depresiei unipolare.

La pacienții cu deficit de atenție (ADHD), au fost descoperite efecte slabe spre modeste ale acizilor grași Omega 3 nesăturați, iar cele mai promițătoare rezultate au fost raportate de studiile care au folosit doze mari de EPA în asociere cu acizi grași Omega 3 și Omega 6.

EPA și DHA au beneficii în direcții diferite

Uleiul de peste, despre care știm că este o sursă excelență de Omega 3, este disponibil sub formă de suplimente. Potrivit experților, administrarea de suplimente cu DHA a fost asociată abilități mai bune de gândire, cu o memorie mai bună și cu timpi mai buni de reacție în cazul persoanelor sănătoase care aveau în organism niveluri mici de DHA.

De asemenea, DHA are beneficii și în cazul persoanelor care se confruntă cu un ușor declin în ce privește funcționarea creierului. Acidul gras EPA, însă, în cazul persoanelor cu depresie4, a fost asociat cu beneficii precum îmbunătățirea dispoziției. Simptomele depresiei au fost semnificativ reduse în cazul a 13 studii, folosindu-se suplimente care au avut în compoziție peste 50% EPA, iar în cazul a 9 studii, oamenii de știință au folosit o formă pură a esterului etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA).

Oamenii de știință spun că administrarea uleiului de peste, care conține ambii acizi grași EPA și DHA, s-a dovedit că ajută la reducerea declinului ce ține de funcționarea creierului, declin asociat cu înaintarea în vârstă. Un studiu5 a arătat că participanții care au luat ulei de peste concentrat sub formă de capsule au avut o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt, a memoriei responsabile pentru reținerea temporară a informațiilor și a memoriei verbale imediate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510