De ce este uleiul din tărâțe de orez mai sănătos decât cel de măsline
De ce este uleiul din tărâțe de orez mai sănătos decât cel de măsline
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUleiul de măsline este renumit pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, însă acum uleiul din tărâțe de orez pare să fie în lumina reflectoarelor – iată ce proprietăți are acesta și de ce este chiar mai sănătos decât cel de măsline.
Uleiul din tărâțe de orez este obținut din germenii, dar și din învelișul boabelor de orez. Acesta este folosit mai ales în bucătăria asiatică, la preparatele prăjite, scrie doc.ro.
De ce uleiul din tărâțe de orez e mai sănătos decât cel de măsline
Conține o cantitate mai mare de vitamina E – uleiul din tărâțe de orez conține o concentrație mai mare de vitamina E decât cel de măsline.
Conține doi compuși speciali, care nu se regăsesc în uleiul de măsline – orzianolii și tocotrienolii sunt compușii care se regăsesc în uleiul din tărâțe de orez. Primii împiedică absorbția colesterolului “rău” (LDL) în sânge, în timp ce tocotrienolii sunt convertiți în vitamina E odată ce ajung în corp. Proprietățile antioxidante ale acestei vitamine combat efectele radicalilor liberi, întârziind astfel procesul de îmbătrânire.
Este o varianta mai bună pentru gătit – uleiul din tărâțe de orez are un punct de ardere mai ridicat decât cel de măsline. Concret, punctul de ardere al acestuia este 255 de grade Celsius, iar cel al uleiului de măsline este de 180 de grade Celsius. Dacă se depășește punctul de ardere al unui ulei în timpul procesului de gătire, acesta devine toxic.
Combate simptomele specifice menopauzei – uleiul din tărâțe de orez reduce manifestările menopauzei, începând de la bufeuri și până la nervozitate.
Previne reacțiile alergice – datorită naturii sale hipoalergenice, uleiul din tărâțe de orez nu favorizează reacțiile alergice și totodată are un efect calmat asupra alergiilor deja existente.
Are termen de valabilitate mai mare decât uleiul de măsline – uleiul de măsline se alterează destul de repede, pierzându-și aromă și chiar și unele proprietăți. Pe de altă parte, însă, cel de orez are un termen de valabilitate mai mare decât multe uleiuri care se găsesc pe piață.
Contribuie la scăderea în greutate – cu toate că este bogat în calorii, vâscozitatea acestui ulei face că organismul să nu absoarbă mai mult de 20% din cantitatea consumată. Având în vedere că uleiurile sunt alimente cu densitate calorică mare, acestea trebuie consumate întodeauna cu moderație.
Concluzia ar fi că uleiul din tărâțe de orez are multe avantaje pe care cel de măsline nu le are, însă totodată nici cel de măsline nu trebuie neglijat, pentru că deține unele proprietăți pe care cel de orez nu le are. De pildă, fiind obținut prin presarea la rece, uleiul de măsline are mai mulți nutrienți și mai multe vitamine decât cel de orez.
Specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să folosim, în cantități decente, ambele tipuri de ulei. Uleiul din orez ar trebui folosit la prepararea mâncărurilor sotate sau prăjite, în timp ce uleiul de măsline ar trebui folosit mai degrabă în salate sau pentru asezonarea unor preparate deja gătite: supe-crema, legume pe grătar și nu numai.
Alte întrebuințări ale uleiului din tărâțe de orez:
Poate fi folosit atât prin ingerare, cât și prin aplicare cutanata, pentru accelerarea procesului de vindecare a rănilor, prin stimularea regenerării celulare.
Protejează pielea de radiațiile UV și reduce aspectul ridurilor, dacă este aplicat pe piele.
Poate fi folosit că ingredient în măștile hidratante pentru par.
Contraindicații ulei din tărâțe de orez
Persoanele cu sensibilitate gastrointestinala pot avea de-a face cu disconfort gastric atunci când introduc în alimentație uleiul din tărâțe de orez. Pot apărea flatulență, balonarea, crampele și diareea.
Pacienții care suferă de boli gastrointestinale precum boala Celiacă, colită ulcerativă sau boala Crohn ar trebui să evite consumul de ulei de orez.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News