REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.1° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
28.1° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

De ce fug românii de litoralul românesc?!

De ce fug românii de litoralul românesc?!

Replica API 24 iulie 2022 | 19:20 5660

Doar un sfert dintre români și-au rezervat o vacanță pe litoralul românesc, cu mult mai puțini față de cei care au ales să-și petreacă zilele de concediu în străinătate, arată un sondaj. Principalul motiv invocat de români sunt prețurile uriașe practicate anul acesta de către hotelierii din Constanța, coroborate cu servicii și condiții de cazare proaste. Practic, doar voucherele de vacanță de la stat au mai salvat ceva din sezonul acesta pentru hotelierii de pe litoral, îngropați de propria lăcomie.

Litoralul românesc trece printr-o criză fără precedent și ar fi înregistrat un puternic record negativ de turiști în lipsa voucherelor de vacanță, cu care bugetarii primesc cazare și masă gratuite. Conform unui sondaj, 37% dintre cele 350 de persoane intervievate au declarat că, în acest an, vor merge în vacanță în străinătate și numai 24% au rezervat o vacanță pe litoralul românesc, scrie Profit.

Întrebați care sunt motivele pentru care au evitat în acest an litoralul românesc, cei mai mulți dintre respondenți (64%) au indicat prețurile practicate de hotelieri drept principal motiv.

Pe listă s-au mai regăsit, în ordinea opțiunilor, condițiile de cazare, menționate de 37% dintre respondenți, calitatea serviciilor (29%), traficul aglomerat (23%), situația plajelor (21%) și lipsa modalităților de distracție (18%).

În cadrul interviurilor directe, intervievații au reclamat curățenia deficitară din hoteluri, starea instalațiilor din băi, în general dotările precare ale camerelor (lenjerie veche, consumabile de baie insuficiente, absența aparatelor de cafea/ceai, calitatea slabă a internetului wireless) și lipsa locurilor de parcare asociate hotelurilor.

Hotelurile au fost renovate ”într-un mod tipic românesc”

O parte din ei au reclamat și situația plajelor extinse din Mamaia, acolo unde experiența de a sta la plajă nu este loc una plăcută.

”Raportul preț-calitate în turismul de pe litoral reprezintă, întradevăr, o mare problemă. Din păcate, avem prea multe hoteluri așa-zis modernizate, de 4 stele, care oferă servicii sub nivelul așteptărilor. Unele dintre ele au fost renovate, însă într-un mod tipic românesc, iar detaliile sunt cele care fac diferența”, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit rezultatelor barometrului, 8 din 10 români cred că litoralul are nevoie de investiții masive pentru a atrage turiști. 63% consideră că actualele hoteluri, cele mai multe moștenite de pe vremea comuniștilor, nu mai respectă standardele de calitate, iar 59% spun că nici serviciile asociate, de la masă la distracție, nu sunt pe măsura prețurilor practicate.

”S-a construit mult pe litoralul românesc, sunt câteva hoteluri de calitate, însă prea puține comparativ cu marea majoritate care oferă, din păcate, aceleași standarde ca acum 15-20 ani. Pentru a atrage turiștii pe litoral e nevoie de mai mult, de mai bine, de calitate și seriozitate, elemente care lipsesc, din păcate, în multe locuri de pe litoral”, a declarat Răzvan Popa, Head of Sales în cadrul Sopra Resort.

Ce își doresc turiștii: prețuri mai mici și mai multe servicii

Întrebați ce și-ar dori să se întâmple pe litoralul românesc pentru a merge din nou în vacanță și nu doar în weekend-uri, 72% dintre cei intervievați au declarat că ar vrea să vadă prețuri mai mici, în raport cu veniturile românilor, atât la cazare cât și la restaurante.

Pe listă s-au mai regăsit dorința de a avea oferte mai clare și imagini reale cu camerele de cazare (53%), locuri de parcare asociate hotelului (42%) și plaje mai bine amenajate (38%). 65% și-ar dori ca prețul șezlongurilor să fie inclus în tariful de cazare, iar 78% ar prefera o variantă de servicii all-inclusive.

Un aspect interesant, relevat de barometru, îl reprezintă dorința majorității celor chestionați de a avea acces la mai multe servicii, altele decât cele de cazare și masă.

78% dintre cei chestionați și-ar dori ca, în perioada în care se află în vacanță, să vadă un spectacol, să participe la un concert sau să aibă acces la un centru de distracții.

”Din păcate, serviciile de vacanță asociate hotelurilor, de la teatrele de vară la cinematografe, centre de distracție, în general modalități de a petrece timpul într-un mod plăcut sunt din ce în ce mai puține. Nu prea ai ce face pe litoral decât să mergi la plajă, să ieși la plimbare, poate la mall la Constanța, și cam atât. Restaurantele de calitate sunt puține și scumpe, teatrele de vară – altădată cu un program zilnic de spectacole, au devenit ruină, cluburile le numeri pe degete, iar centrele de distracții, cele care mai sunt – au un caracter de bâlci, de încropeală”, arată concluziile barometrului.

Există însă și vești bune: se investește mult în sudul litoralului

”Pentru ca litoralul românesc să redevină un loc de vacanță preferat de români nu doar în weekend este nevoie de investiții, de o strategie coerentă de dezvoltare locală, de limitare, de exemplu, a autorizațiilor de construire pe spațiile verzi dintre hoteluri, de eliminare a magazinelor alimentare din zonele turistice, de susținere și dezvoltare a zonei de entertainement, de asigurare a unor linii de transport viabile, rapide între stațiuni”, afirmă Adrian Negrescu.

Vestea bună este că pe litoral investițiile în dezvoltarea unor complexuri turistice și rezidențiale de calitate sunt tot mai mari. Experții relatau recent despre faptul că cei peste 250 de dezvoltatori imobiliari din Constanța anunță investiții de peste 250 de milioane de euro în următorii ani, în proiecte imobiliare mixte – hoteluri, apartamente, restaurante și alte facilități turistice în Neptun, Jupiter, Venus, Saturn și Olimp.

”Dincolo de zona Năvădari-Mamaia, acolo unde dezvoltarea rezidențială a sufocat practic aceste zone, există vești bune din Sudul Litoralului acolo unde, pe baza unor planuri urbanistice bine puse la punct, se construiește la un alt nivel, cu respectarea standardelor actuale în materie de turism. Toate dezvoltările imobiliare Sopra, evaluate la 40 milioane de euro, includ restaurante, baruri, locuri de joacă pentru copii, piscine, zone de distracție și alte facilități așa cum vedem în destinațiile de top din Occident”, afirmă Răzvan Popa, Head of Sales la Sopra Resort, companie cu patru proiecte imobiliare în Saturn, Jupiter, Olimp și Neptun.

În Mamaia s-a făcut rabat de la calitate: ”Când mergi în vacanță nu vrei să te simți ca la bloc”

”Nu cred că își mai permite nimeni să facă rabat la calitate, așa cum s-a făcut în Mamaia Nord, unde sunt imobile care nu țin cont de elemente esențiale precum efectele aerului sărat asupra structurilor, decantarea nisipului din rețelele de canalizare etc. Pe de altă parte, nu cred că își mai permite nimeni să construiască un bloc sau un hotel fără să se gândească la infrastructura asociată. Când mergi în vacanță nu vrei să te simți ca la bloc, să cumperi de la buticul din colț și să stai în casă, la televizor. Vrei să ieși, să te distrezi, să te relaxezi nu să fii înconjurat de blocuri, de o mulțime de mașini, de trafic, praf și betoane”, a mai spus acesta.

Barometrul a fost realizat în perioada 3-10 iulie 2022, prin chestionare online, telefonic și email, pe un eșantion reprezentativ de 350 de persoane, angajați cu studii medii și superioare, 58% bărbați și 42% femei, cu o vârstă medie de 47 de ani. Focusul grupul a fost reprezentat de persoane active, din diverse domenii de activitate, de la comerț, la servicii financiare, agricultură, energie, confecții, IT etc.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mi-e rusine cum arata orasul nostru de ani de zile.. am plecat in vacanta in Turcia si Egipt, nu au nimic special, dar simti efectiv diferenta din modul cum esti tratat.. dai banii de placere.. faliment placut tuturor din Horeca noastra pt ca sunteti atat de p****i ca nu ati stiut sa ne faceti sa ne cheltuim banii aici
1
0
De multa vreme asteptam sa se duca in faliment snapanii care au "afaceri" pe litoral.Sa speram acum, ca sunt acolo unde merita, ca poate intr o zi senina de vara, cand le e lumea mai draga,sa vina o tornada de forta 5 si sa le ia pe sus toate umbrelele si sezlongurile, impreuna cu hotelurile in care ar fi ideal sa se afle , cu familiile lor cu tot,aceste javre nesatule!
0
0
mamaia e praf din cauza "lucsului" makedonesc .Nu poti sa vii de la stina si sa faci turim Si unde e super distractia in afara de cluburile alea de 2 lei cu sampania cu artifica . ce altceva mai ai de facut ?
1
0
Constanta un oras fara locuri de munca imputit si plin de japcangi hoti c***e lesinate de foame pesti lesinati de foame oameni saraci someri
3
0
din cauza cipanezilor , pute numai a zer
5
0
Va rog nu fiti rai! Mamaia e perla litoralului romanesc! Super distractie si cazare premium la preturi corecte!
0
0
nu fug,chiar merg incet .s-au saturat sa fie jefuiti si tratati ca ultimii oameni de makedonimea din industie .s-au saturat de camere mucegaite de betoane si betoniere de prafg si mizerie si mancarea reciclata si reincalzita .taxa de parcare doar a pus capac . si sa stiti ca nu se vor intoarce asa de repede .
1
0
Din cauza parcarii ecumpe nu vin turistii..spun hotelierii.Ei au preturi mici , servicii de calitate,oferte adevarate ,salariati multumiti si voiosi dar parcarea....parcarea cu plata sperie toti turistii.
0
0
Hotelierii hapsani din mamaia si-au luat mu1a bine meritata ajuyati de idiotii horia constantinescu si chitac. Sa vezi marile magazine cum cad in cap daca se unesc romanii si nu le mai calca pragul....
0
0
noi nu ne vindem tara ! Ne chisam pe ea !!!
1
0
Sunt multi tintari care infecteaza preturile si justitia
1
0
De ce? Raspuns alcatuit dintr-un singur cuvant: ghetou!
1
0
PRIMII SUNT SECURISTII AUTOHTONI SI BEIZADELELE LOR, MACHIDONII HRAPARETI SI TEPARI, URMEAZA ARABETII ACIUATI PRIN SECURISTII DE LA SIE, EXISTENTA INCA A HOTELURILOR DEPARTAMENTALE ALE SECURITATII, MILITIEI SAU RAPPS CARE DISTRUG CONCURENTA, PRECUM SI LIPSA CRASA DE EDUCATIE A CELOR CE AU INCEPUT SA PRESTEZE SERVICII IN TURISM DUPA CE AU FOST ENSPE GENERATII SCLAVI, OIERI, INFORMATORI LA SECURITATE, APEVISTI SAU ALTE LOAZE LEFEGII O VIATA LA STAT. NICIODATA NU POTI ARATA CLIENTII CU DEGETUL. TREBUIE SA II ATRAGI, II CRESTI SI II FIDELIZEZI. DAR SRCURIMEA SI MACHIDONIMEA NU. EI VOR JAPCA SI...
1
0
La olimp plaja zona ex camping infestata de beach baruri.in mare iti rupi picioarele,la propriu,bolovani de 2 m,dupa smiaza umbra de la dig si blocuri.cine.i prst sa stea acolo si sa mai dea si bani????la mimoza decit sa dai 20 lei pe un frsppe,mai bine ti.l faci singut.un tort inghetata lidl 8 lei.ue nadpa hotrlieri,ue murad,ue borcea ue securisti,ati luat teapa.olimp neptun falimentar for ever!
1
0
Din acelasi motiv ptr.care milioane de romani s-au saturat de coruptia generalizata si hotie plecand in alte tari sa munceasca.Fara a fi sclavii baronilor locali
1
0
gresit ,hotelurile au fost renovate in stil makedonesc si arabesc .mergeti la mohamad sa vedeti cti mov si auriu a folosit .
4
0
pentru makedonul de la 04:51 pe banii mei ma duc unde vreau eu si nu unde ti-ai facut tu afacerea ca asa e la moda la tine in neam .Mai bine ramaneati la brinza ca aia se cere si iarna dar ati vrut voi sa inventati apa, calda doua luni pe an hraparetilor .Cind ti-ai facut hotel ca asa era in tot neamul tau nu ai stiut cit tine sezonul ?
5
0
Daca nu ar fi de unde sa se inspire astia de la HORECA,mai ziceam ca sunt nescoliti,saracii de ei. Ei bine,patronii vor castig mare,cu salariati platiti mizerabil,rapid nu conteaza cum. Treaba lor. Treaba romanilor e sa nu mai dea bani aiurea si sa refuze sa mai fie luati de fraieri . Pur si simplu,poti merge la mare in Bulgaria sau sa te plimbi in alte locuri din tara,unde nu sunt atatia ticalosi si unde chiar ai ce vedea.
4
0
Aiurea.Oricat le dai,turistilor romani tot ghiolbani raman in statiunile romanesti si distrug tot.Stau cu geamurile si aer conditionat deschis,mozolesc prosoapele de nu le mai scoti fata,distrug mobilierul si sunt in stare sa isi gateasca in camera...pleaca...unde? la mai mocangeala si apoi se plang si de serviciile si preturile de acolo!
2
2
blocurile alea sunt pline, hotelurile sunt goale deci s-au constriut blocuri pentru ca a fost cerere, toti bucurestenii si alti bogatani din zona si-au luat apartamente, de-aia sa-au facut si daca nu era mazare si gasca la fel faceau si altii deci mamaia e un cartier al constantei nu mai e demult o statiune iar propietarii acelor blocuri ar trebui sa fie taxati la fel cum sunt taxati toti constantenii!
0
1
Nu vi se pare ciudat ca nici macar un lant hotelier strain nu a venit la noi? In Bg e plin de resorturi internationale, au hoteluri superbe, cu piscine, aqua park si servicii de calitate. Cum ei au putut si pe noi ne-au ingropat cipanezii si arabii?
2
0
Pretene, vezi ca ai uitat sa-i pui in fruntea listei niste nume. Ti le reamintesc eu, oentru ca vad ca ai memoria cam scurta: Mazare, Constantinescu, Strutinsky, Fagadau. De la astia astia a inceput dezastrul Promii doi sunt deja la puscarie, Strutinsky e condamnat dar fugit in strainatate, iar Fagadau e in prezent cercetat .
0
0
Cine vine la mare in noiembrie sau februarie si de ce?Cine a sta toata ziua pe plaja nu-i mai arde seara de plimbare
0
0
Chitac, feliciu, chelaru, machidonii...blocuri, betoane, parcari, servicii mizerabile si nejustificat de scumpe. Prostia, coruptia si lacomia celor de mai sus au dus la rezultatul inevitabil.
0
0
Adica tu ti-ai cladit intentionat afacerea cu ideea sa traiesti 12 luni din produci in doua luni!?! Apuca-te de munca baiatule ca ai 10 luni libere din ce declari. Cat tupeu.
3
0
Intreaba-i pe vecinii tai bulgari cum reusesc, daca nu intelegi secretul lor atunci faliment placut.
5
0
Anul are 12 luni. Vara are 2 luni. Cum faci sa intreti o locatie 12 luni cu veniturile pe 2 luni? Am preturi neschimbate de 5 ani. Tot mari li se par.
0
0
Monaco e mai ieftin
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513