REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
22.5° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

De ce nimic nu îl poate înfrânge pe cel mai mare inamic al lui Putin de după gratii

De ce nimic nu îl poate înfrânge pe cel mai mare inamic al lui Putin de după gratii

Victor ROTARU 15 iulie 2023 | 00:00 851

Cu toate că a stat 30 de luni într-o închisoare din Rusia, timp în care a fost supus zilnic la violență fizică și tortură psihică, coșmarul lui Putin al cărui nume președintele rus refuză să îl pronunțe - cel mai faimos prizonier politic al Rusiei - se află în mijlocul unui proces în urma căruia pedeapsa lui ar putea crește de la 9 la 30 de ani, dar Alexei Navalnîi nu se dă bătut.

De ce nimic nu il poate infrange pe cel mai mare inamic al lui Putin de dupa gratii

Navalnîi este acuzat că incită și finanțează acte extremiste și „reabilitează ideologia nazistă” - o aparentă referire la sprijinul său pentru Ucraina. La ultima sa apariție, Navalnîi, îmbrăcat într-o uniformă neagră de prizonier, a spus că a primit un document de 3.828 de pagini în care i s-au prezentat acțiunile pentru care este acuzat și pe care le-ar fi comis din închisoare, dar le-a protestat.

„Cu toate că este clar din dimensiunea volumelor că sunt un criminal sofisticat și persistent este imposibil să aflu exact de ce sunt acuzat”, a spus Navalnîi care s-a plâns că de fiecare dată când a pronunțat cuvântul „Putin”, i-a fost închis microfonul și înregistrarea video a fost întreruptă. Ca la un semn, judecătorul a decis atunci ca restul procesului să se desfășoare în spatele ușilor închise.

„Cel mai optimist om din toată Rusia”

Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi și unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi din ultimul deceniu tumultos, a văzut imaginile dintr-un sanctuar secret de undeva din Europa și a spus că o tulbură să îl vadă pe șeful ei atât de slăbit, dar că se simte mai bine știind că acesta nu și-a pierdut curajul, atitudinea sfidătoare și simțul umorului. „El este probabil cel mai optimist om din toată Rusia în acest moment”, a spus Iarmîș despre Navalnîi. Purtătoarea lui de cuvânt a spus că i-a fost alături atunci când a fost victima unei tentative de asasinare prin otrăvire în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova în 2020, dar și atunci când s-a întors la Moscova după perioada de recuperare petrecută în Germania alături de soția sa Iulia, fiind arestat imediat după aterizare.

Iarmîș a fost la rândul ei arestată de patru ori, îndurând perioade lungi de arest la domiciliu, iar acum trăiește în exil pe termen nedeterminat departe de țara ei. Iarmîș rămâne convinsă că într-o bună zi Navalnîi va conduce o Rusiei nouă, liberă și prosperă. „Sincer cred că dreptatea istorică este de partea noastră. Putin va cădea mai devreme sau mai târziu și nu văd pe nimeni altcineva mai apt sau capabil să fie președinte decât Alexei”.

Filmul otrăvirii lui Navalnîi

În august 2020, Iarmîș l-a acompaniat pe Navalnîi în Siberia pentru o investigație de corupție. Se așteptau să fie hărțuiți, dar vizita în Tomsk a fost „complet calmă, foarte pașnică... a fost cea mai bună călătorie făcută vreodată”. Iarmîș a șezut lângă Navalnîi în timpul zborului de întoarcere spre Moscova. La scurt timp după ce avionul a decolat, Navalnîi a început să se simtă rău. A devenit foarte palid și a rugat-o pe Iarmîș să vorbească cu el, să îi distragă atenția, iar apoi s-a dus la toaletă.

Iarmîș nu a suspectat nimic grav, nici măcar când pilotul a întrebat dacă se află un doctor la bord. Apoi, un alt asistent al lui Navalnîi s-a întors să spună că acesta era căzut pe jos inconștient și că era evident că a fost otrăvit. Pilotul a aterizat de urgență în Omsk, iar Navalnîi a fost dus de urgență la spital. Iarmîș i-a alertat familia și a anunțat cele întâmplate pe Twitter. „Mi-a fost foarte, foarte teamă că nu o să-și mai revină, dar nu ne gândeam la asta... mă concentram doar pe sarcinile mele”.

Două zile mai târziu, Navalnîi a fost transportat în Germania acolo unde s-a descoperit că a fost otrăvit cu Noviciok, agentul neurotoxic preferat de regimul lui Putin. Navalnîi s-a aflat în comă trei săptămâni. Cât timp s-a recuperat în Pădurea Neagră, echipa de jurnaliști de investigație de la Bellingcat i-a găsit pe asasini. Navalnîi l-a sunat apoi pe unul dintre ei, prefăcându-se că este un membru al securității, și l-a păcălit, acesta recunoscând că i-a pus Noviciok în chiloți. Absurditatea oamenilor lui Putin, precum și dramatica întoarcere la Moscova a lui Navalnîi, sunt surprinse perfect în documentarul „Navalny”, premiat la Oscar și lansat anul trecut, potrivit digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tu, ala de mai jos: ai revenit? Tu esti bolnav psihic si nu ar trebui sa iti dai cu parerea ca nu ai discernamant! Du-te la tratament si nu mai fugi de el, ca o iei pe aratura!
2
2
Faptul ca nu l-a eliminat inca, este total in favoarea lui Putin. Caci eliminarea lui NAVALNI sau Prigojin ar"CONFIRMA"in ochii popoarelor subjugate tinute ostatice in (Z)OO-ul de oameni numit aberant "poporul rus" de catre "moscovitii" (beizadele ale oligarhilor rusi cu bunici "conserve" ale URSS), practic ar confirma in ochii"poporului rus"faptul ca OCCIDENTUL care pe buna dreptate il numeste SATANA IN CARNE SI OASE (DICTATOR) pe Putin aka Putler, ARE DREPTATE! Adica, eliminarea lui Navalni' ar duce categoric la REVOLUTIE in Rusia (MUSCOVIA) caci NAVALNI' este cel putin la fel de popular ca Putin, daca nu cumva chiar mai popular, la fel si Prigojin care CU SIGURANTA e mult mai popular decat Putin, mai ales datorita WAGNERULUI. Ei bine, eliminarea astora ar insemna CONDAMNAREA LA MOARTE a lui Putin. E constient de asta, de-aia nu se atinge de ei. Putin e"mai popular"doar pt. ca ameninta in mod antihristic cu moartea orice"inamic al Rusiei"daca e anti-Putin sau anti-"Z"(semnul FIAREI)
18
2
Cine dracului poate crede asa ceva ? Toti cei 2500 de adversari ai SATANEI putin s-au imbolnavit de DECES, numai kgb-istul navalnii, nu !!! " eroul " anti SATANA , " supravietuieste " miraculos la toate OTRAVURILE si atentatele kgb-iste !!! Doar niste RETARDATI ar putea pune botul la asa PROSTELI DE DOI LEI !!! Dupa SCENETA " LOVITURII DE STAT " a PO.PONARULUI prigojin, urmeaza SCENETA INLOCUIRII SATANEI putin cu " heroul " navalnii ? ? ?
1
11

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699