REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

De ce nu este recomandat să consumi alcool în avion și apoi să te culci

De ce nu este recomandat să consumi alcool în avion și apoi să te culci

A.F. 10 iulie 2024 | 00:00 127

Dacă zborul ți se pare mai scurt și mai relaxant alături de un pahar de vin, dar și de un somn lung, află că acest obicei este foarte dăunător pentru sănătate, potrivit unui nou studiu citat de CNN.  

De ce nu este recomandat sa consumi alcool in avion si apoi sa te culci

Avioanele zboară la altitudini de peste 2.000 de metri, sunt hipobare, ceea ce înseamnă că presiunea aerului și nivelul de oxigen sunt mai mici decât în condiții normale pe Pământ. Iar dacă acești factori sunt combinați cu consumul de alcool și cu somn, o persoană va ajunge să experimenteze o scădere semnificativă a saturației de oxigen în sânge, o arată un studiu publicat luni în jurnalul Thorax.  

„Vă rugăm să nu beți alcool la bordul avioanelor”, este recomandarea autorul principal al studiului, dr. Eva-Maria Elmenhorst.  

În cadrul studiului, cercetătorii au creat un mediu atmosferic similar cu cel dintr-o cabină de avion în zbor. Pe parcursul a două nopți, 48 de adulți sănătoși au dormit timp de patru ore în două medii diferite - o dată fără alcool și o dată după ce au băut echivalentul a două pahare de vin sau cutii de bere.  

În nopțile cu alcool, cercetătorii au observat o cantitate scăzută de oxigen și o creștere a ritmului cardiac, potrivit studiului.  

„Combinația dintre consumul de alcool și somn în condiții hipobare reprezintă o presiune considerabilă asupra sistemului cardiac și ar putea duce la exacerbarea simptomelor la pacienții cu boli cardiace sau pulmonare”, au spus cercetătorii.

Studiul oferă un punct de plecare de la care cercetătorii ar trebui să continue să investigheze relația dintre somn, zbor și alcool, a spus cardiologul dr. Andrew Freeman, director de prevenire și sănătate cardiovasculară la National Jewish Health din Denver. Nu a fost implicat în cercetare.  

Combinația dintre somn, alcool și zbor are un impact negativ atât asupra sănătății pe termen lung, cât și al odihnei, au spus experții.  

Alcoolul te ajută să adormi, dar afectează calitatea somnului

Autorii studiului nu au colectat doar informații despre tensiunea cardiacă. De asemenea, au analizat și calitatea somnului participanților, iar rezultatele au arătat că aceștia nu au avut parte de un somn bun, după ce au consumat băuturi alcoolice.  

Timpul în somn REM - etapa de mișcare rapidă a ochilor care poate fi importantă pentru consolidarea memoriei și recuperarea creierului - a fost mai scurt pentru persoanele aflate în condiții de avion care au consumat alcool, arată studiul.  

„Când oamenii beau mult, sforăitul lor și apneea în somn sunt mult mai severe”, a mai spus Freeman, citează digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436