REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

De ce nu există încă vaccin împotriva hepatitei C

De ce nu există încă vaccin împotriva hepatitei C

Replica API 19 ianuarie 2021 | 18:35 1603

Hepatita C este singurul tip de hepatită care nu poate fi prevenit prin vaccinare. Cu toate că împotriva hepatitei A și B există vaccin, hepatita C nu poate fi, din păcate, prevenită prin vaccinare.

Sursă foto: Shutterstock

Cu toate că pe piață nu există niciun vaccin împotriva hepatitei C la acest moment, există câteva variante de vaccin pentru imunizarea împotriva virusului C, care sunt însă încă în faza de testare, scrie doc.ro.

Eforturile oamenilor de știință de a dezvoltă un vaccin pentru prevenirea hepatitei C durează de mai bine de 25 de ani, atunci când virusul a fost identificat. De atunci, cercetătorii au dezvoltat și apoi au testat pe animale mai bine de 20 de variante de vaccin anti-hepatită C. Câteva dintre aceste vaccinuri au fost testate și pe oameni, în cadrul unor studii restrânse.

Există, la acest moment, un vaccin experimental care este testat de către specialiști. Pentru testarea eficacității acestui vaccin experimental împotriva hepatitei C se fac două tipuri de teste clinice:

Testarea terapeutică a vaccinului – acest studiu este făcut pe un eșantion alcătuit din pacienți care sunt deja infectați cu virusul hepatitei C, și care au dezvoltat formă cronică a acestei afecțiuni hepatice. Scopul acestui tip de studiu este de a determina dacă un vaccin este sau nu sigur pentru pacienți, dar și dacă este eficient în estomparea acțiunii virusului hepatitei C. Testarea terapeutică pentru vaccinul anti-hepatită C experimental se încheie în anul 2020.

Testarea profilactica (preventivă) a vaccinului - acest tip de testare se realizează pe un eșantion alcătuit din persoane care prezintă risc de infectare crescut. Scopul studiilor profilactice este acela de a descoperi dacă vaccinul este sigur pentru pacient, dar și dacă este eficient în prevenirea infectării cu virusul hepatic C.

Dacă la ambele tipuri de testări vaccinul experimental înregistrează rezultate bune, studii mai ample vor fi necesare pentru confirmarea eficacității acestuia.

De ce se descoperă atât de greu un vaccin pentru hepatita C

Dacă pentru hepatită A și B există vaccin de mulți ani deja, în cazul vaccinului împotriva hepatitei C lucrurile evoluează mai încet din mai multe cauze.

În primul rând, virusul hepatitei C are o serie de caracteristici unice. Acesta apare în 6 forme genetice distincte (genotipuri), care la rândul lor au mai multe subtipuri – în jur de 50 au fost identificate deja.

În funcție de zona geografică, predomină un anumit genotip, ceea ce înseamnă că un vaccin eficient la nivel global ar trebui să protejeze împotriva tuturor tipurilor și subtipurilor virusului hepatitei C.

Un alt motiv pentru care cercetările în acest domeniu se desfășoară destul de lent constă în faptul că foarte puține animale au de-a face cu infecția cu hepatită C, ceea ce înseamnă că testările pe animale nu sunt deloc o varianta de testare la îndemână. Virusul hepatitei C poate infectă cimpanzeii, iar infecția la aceste animale este similară cu cea care apare la oameni. Din motive ce țin de etică și costuri financiare însă, cercetările medicale pe cimpanzei sunt limitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu-i atat de interesant " ca coronavirusul" .
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016