REPLICA ONLINE CONSTANTA

2.4° Constanța Lun., 21 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6889
2.4° Constanța Luni, 21 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6889
 

De ce nu pot accesa tinerii un credit imobiliar?!

De ce nu pot accesa tinerii un credit imobiliar?!

Adela Cristina CARCEA 21 octombrie 2024 | 00:00 229

Constanța, un oraș în plină dezvoltare economică și turistică, se confruntă cu o criză majoră în ceea ce privește accesul la locuințe pentru tinerii absolvenți și tinerii profesioniști. Creșterea prețurilor la apartamente și case, în paralel cu dificultatea de a accesa un credit bancar, face ca visul de a deține o locuință proprie să fie aproape imposibil pentru cei aflați la început de carieră.

De ce nu pot accesa tinerii un credit imobiliar?!

Prețurile locuințelor, un obstacol de netrecut

În ultimii ani, piața imobiliară din Constanța a cunoscut o creștere rapidă a prețurilor, generată de cererea mare, dar și de proximitatea orașului de la Marea Neagră, care atrage investitori și dezvoltatori interesați de potențialul turistic și economic.

De ce nu pot accesa tinerii un credit imobiliar?!Condiții acordare credit Noua Casă, CEC BANK

Prețul mediu al unui apartament în Constanța a crescut cu aproximativ 20% în ultimii trei ani, ajungând la peste 1.500 de euro pe metru pătrat în zonele centrale și periferice. În acest context, pentru mulți tineri, achiziționarea unei locuințe devine un efort financiar prea mare.

De ce nu pot accesa tinerii un credit imobiliar?!Condiții acordare credit Noua Casă, Raiffeisen Bank

Lipsa accesului la credite bancare, o problemă majoră

Pe lângă prețurile ridicate ale locuințelor, un alt obstacol major este accesul limitat la credite ipotecare. Băncile impun condiții stricte pentru acordarea unui credit, iar una dintre cele mai mari probleme întâlnite de tinerii aflați la început de drum este lipsa vechimii în muncă. Majoritatea instituțiilor financiare cer o vechime de cel puțin 6 luni pe contract de muncă stabil, condiție greu de îndeplinit pentru tinerii care fie abia au absolvit facultatea, fie au joburi instabile sau temporare. De asemenea, salariul brut trebuie să fie destul de mare pentru a reuși să primești o sumă decentă pentru cumpărarea unui apartament sau a unei case. Totodată, un impediment ar putea fi faptul că multe bănci cer minim avans de 5% din prețul locuinței, ceea ce e foarte dificil pentru 80% dintre tineri.

De ce nu pot accesa tinerii un credit imobiliar?!Condiții acordare credit Noua Casă, BRD

Chiriile – o altă povară

Pentru tinerii care nu își permit să cumpere o locuință, alternativa este închirierea. Însă și aici se confruntă cu probleme. Chiriile în Constanța au crescut, de asemenea, substanțial, ajungând la prețuri greu de suportat pentru cei cu venituri modeste. În prezent, un apartament cu două camere în zonele centrale poate fi închiriat cu sume ce variază între 400 și 600 de euro pe lună, o valoare extrem de ridicată în comparație cu salariul minim pe economie, care este 3.700 de lei brut.

Tinerii se află într-un cerc vicios: nu pot economisi suficient pentru un avans deoarece o mare parte din venituri se duc pe chirie, iar fără vechime și un venit stabil nu pot obține credite.

Situația actuală impune o reevaluare a politicilor locale și naționale pentru a sprijini tinerii în accesul la locuințe. Introducerea unor programe guvernamentale care să le ofere tinerilor subvenții sau facilități pentru achiziția de locuințe este necesară, precum și crearea unor linii de credit flexibile pentru cei aflați la început de drum.

Totodată, dezvoltatorii imobiliari ar trebui să se implice mai activ în construirea de locuințe accesibile, mai ales în zonele periferice ale orașului, unde prețurile ar putea fi mai mici. Fără o schimbare majoră în acest sens, mulți tineri din Constanța vor continua să fie captivi într-o piață imobiliară care nu le oferă soluții viabile pentru a deveni proprietari.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
35124343346
5/49
3628874030
joker
18265381411