De ce nu se termină lucrările pe strada Cuza Vodă! Muncitorii stau la povești, beau cafea și trag din țigară. Video
De ce nu se termină lucrările pe strada Cuza Vodă! Muncitorii stau la povești, beau cafea și trag din țigară. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCoșmarul locuitorilor și a celor care sunt nevoiți să tranziteze strada Cuza Vodă continuă. La mai bine de un an de la începerea proiectului de reabilitare a arterei rutiere din centrul orașului, șantierul este încă în plină desfășurare. Concomitent, sunt executate și lucrările de modernizare rețelei termice și a sistemelor de alimentare cu apă... care contribuie, și mai mult, la dezastru. Toate aceste intervenții produc disconfort cetățenilor, sătui de praf și de zgomot, și cauzează stres șoferilor, care trebuie să evite zilnic craterele de pe carosabil și semnele de atenționare. Replica a discutat cu câțiva trecători din zonă, care și-au exprimat nemulțumirea față de situație.
De mai bine de un an a fost demarat proiectul de reabilitare a străzilor din zona centrală a municipiului. Dacă despre eșecul străzii Ștefan cel Mare, care nici în prezent nu a fost finalizată, s-a vorbit în numeroase rânduri, vocile locuitorilor de pe strada Cuza, care se află în aceeași situație, au rămas neauzite.
Aceștia deplâng ritmul în care muncitorii lucrează. Mai mult decât atât, modul dezorganizat în care șantierele se desfășoară le-a dat peste cap viața, punându-le în pericol chiar și sănătatea. Zgomotul îngrozitor, particulele de praf din zonă, dar și condițiile carosabilului, „presărat” cu adevărate cratere, i-a adus pe unii la capătul răbdării.
Reporterii Replica s-au deplasat la fața locului și au discutat cu câțiva dintre trecători. Una dintre persoanele abordate ne-a mărturisit că cel mai mult se teme că felul în care sunt executate aceste lucrări îi poate afecta sănătatea. Mai mult decât atât, aceasta critică disciplina lucrătorilor, care își ocupă timpul petrecut pe șantier „socializând”.
„Angajații stau mult la țigară, beau cafea, etc”
Video:
„Mi se pare că întârzie. În primul rând, lucrează într-un ritm încetinit. În al doilea rând, pe mine, ca bătrân, mă afectează faptul că e mult praf. Ziua, în amiaza mare, când trebuie să aerisești o casă, nu pot să stai cu fereastra deschisă, nu pot pentru că este foarte mult zgomot. Angajații lucrează foarte încet și îi văd foarte des și în alte posturi. Stau mult la țigară, beau cafea, etc. Beau dintr-o sticlă de suc și altceva. Mie îmi afectează și sănătatea. Eu sunt bolnavă cu inima și nu pot să suport praful. Nu pot să respir!”, a declarat aceasta.
Angajata unei întreprinderi din zonă a atras atenția cu privire la problema lipsei spațiilor de parcare, care au fost „înghițite” de șantier. Și aceasta pune la îndoială implicarea angajaților firmelor contractate pentru executarea proiectului, considerând că dacă ar fi existat o mai bună organizare, aceasta ar fi putut fi desăvârșit chiar înainte de termenul de finalizare.
„Cred că ne afectează foarte tare, pentru că venim la muncă, vin clienții noștri și trebuie să parcheze foarte departe de aici. E un dezastru pot să zic chiar. Este un zgomot infernal. Trebuie să închidem geamul, să nu intre praful, zgomotul. Ne deranjează în mod special pentru că lucrăm în zonă. Cel mai rău este că lucrează în mod dezorganizat pentru că altfel ar fi terminat mult mai repede decât erau termenele.”, precizează femeia.
Video:
Despre șoferii care sunt nevoiți să tranziteze strada Cuza Vodă, putem spune că sunt adevărați ași ai volanului! Ca să traversezi zona, trebuie să ocolești șanțurile semnalizate, care ocupă în anumite proporțiuni chiar și jumătate din suprafața carosabilului, dar să ocolești și gropile. Un alt factor de risc al traficului este reprezentat de lipsa trotuarelor, pietonii făcându-și loc printre mașini și mormonele de moloz.
Un cetățean pune la îndoială chiar capacitățile firmelor care au fost contractate pentru executarea lucrărilor, dar și modul în care s-a procedat, atunci când s-a ales demararea lucrărilor. Reamintim că pe lângă reabilitarea tramei stradale, concomitent se lucrează și la rețeaua termică și a sistemelor de alimentare cu apă.
„Suferim acum, dar bănuiesc că în doi, trei ani o să fie bine. Dar ce mă supără, ca inginer, este faptul că nu s-au gândit să termine o lucrare și apoi să înceapă alta. Sunt plecat de mult timp și ce am lăsat pe vremea comunistă văd și acum. Dacă ar fi răspunderea mai patriotică, ci nu pentru buzunarul personal, am fi în primele 10 țări din Europa. În principiu mă deranjează cam toate (n.red. zgomotul, întârzierile și haosul provocat de lucrări), dar cel mai mult m-a nemulțumit, când am aflat cine a preluat lucrările, că le-a luat o companie cu doar câțiva angajați, care a subcontractat apoi alte firme.”
În final, am întâlnit și o persoană optimistă, care consideră că așteptarea va merita și că rezultatele finale vor încununa luni de așteptare. Încă mai există constănțeni toleranți, care încă speră că pentru realizarea unor schimbări este nevoie de răbdare, însă numărul acestora se diminuează pe zi ce trece... „Când facem curățenie în casă e curat? Nu facem întâi mizerie și apoi curățenie? O să fie frumos.”, ne-a spus femeia. Până o să fie frumos, mai avem de îndurat disconfortul, praful, poluarea... Cât timp?! Rămâne de văzut!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News