REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
20° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

De ce se SINUCID POLIȚISTELE! Psihoterapeutul Elena HARBUR EXPLICĂ!

De ce se SINUCID POLIȚISTELE! Psihoterapeutul Elena HARBUR EXPLICĂ!

Replica API 20 ianuarie 2022 | 00:28 9104

Sinuciderile în rândul cadrelor MAI sunt tot mai frecvente. Deși sunt supuși la teste psihologice periodice, acestea își ascund, fără prea mare efort, dezechilibrele mentale sau emoționale. Testele sunt trecute cu brio, iar după un timp, ne trezim cu noi cazuri de sinucideri în rândul polițiștilor... în ultima lună, au fost două. Psihoterapeutul Elena Harbur a explicat, pentru Replica, de ce tot mai multe cadre MAI ajung să-și pună capăt zilelor.

Sinuciderile sunt tot mai întâlnite în rândul personalului MAI. În ultimii zece ani au existat peste 50 de sinucideri, jumătate dintre acestea fiind desfășurate cu arma din dotare, numai în ultima lună au fost două. Deși sunt făcute teste psihologice periodice, se pare că acestea nu reușesc să-și atingă scopul, acela de a anticipa o personalitate dezechilibrată din punct de vedere mental.

Cazul care a șocat o țară întreagă

Unul dintre cele mai șocante cazuri a fost cel care a avut loc în noiembrie 2018, când un ofițer din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și-a ucis băiețelul în vârstă de trei ani și patru luni, după care s-a sinucis. Ofițerul a scris trei bilete de adio, după care și-a băgat copilașul în sacul de dormit în care obișnuia să-l culce. Apoi, ca să nu-și vadă victima, i-a acoperit capul cu o pernă și l-a executat cu un glonț în tâmplă. Apoi, fără să zăbovească, s-a împușcat în cap.

Într-o lună, s-au împușcat două polițiste

Pe 31 decembrie, polițista Sabina, de 29 de ani, a fost găsită moartă în casă, după o ceartă cu soțul ei. S-ar fi împușcat în cap cu arma din dotare, un pistol marca Carpați.

Sabina

Iar miercuri, 19 ianuarie, o altă polițistă de 25 de ani, din Strehaia, s-a împușcat cu arma din dotare. Femeia intrase în tură în această dimineață la ora 08:00 și s-a sinucis la scurt timp, în baia gării din Strehaia. Era căsătorită de câteva luni.

tânăra care s-a împușcat miercuri, în baia unei gări

Psihologul Elena Harbur: În zona cadrelor MAI există o anumită presiune și constrângeri

Potrivit psihoterapeutei Elena Harbur, persoanele care sunt capabile să facă acte suicidale prezintă tulburări comportamentale și de dispoziție emoțională. Se poate observa când o persoană are o dispoziție care anticipează un act de genul suicidal, iar zona de schimbare de dispoziție poate duce și la depresie care produce probleme și trebuie semnalizată. Depresia niciodată nu trece de la sine și necesită tratament medicamentos! În rândul cadrelor MAI, există o anume presiune și unele constrângeri, dar persoanele care se angajează în acest domeniu știu din timp la ce să se aștepte. Evaluările psihologice ar trebui să prevină evenimentele neplăcute.

psiholog Elena Harbur

”La persoanele care sunt capabile să facă acte suicidale există tulburări comportamentale și de dispoziție emoțională de tristețe, de apatie, de izolare, retragere sau sunt irascibile, recalcitrante, iar în rândul celor discrete sunt: retragerea din viața social, nu mai au chef să mai vorbească cu nimeni, nu mai au performanță la serviciu, sunt tot timpul îmbufnate, triste, nu vor să spună de ce și au anumite gânduri care par să fie mai filozofice. Se vede clar când o persoană are o dispoziție emoțională anume care anticipează un act de genul suicidal. Cel mai ușor se poate observa un acest tip de comportament de către persoanele care interacționează zilnic cu individual în cauză, care nu mai este la fel și poate să atragă semnalul de alarmă pentru că în zona de schimbare de dispoziție poate intra și depresia, și actele suicidale și mai multe tulburări care toate aduc probleme. Depresia niciodată nu trece de la sine! Dacă este o depresie nu este suficient să așteaptă să îi treacă pentru că aceasta necesită tratament medicamentos. Se poate ca individul să aibă o viață liniștită de familie și să apară evenimente traumatice pe care nu le poate depăși sau să apară o tulburare de personalitate sau o tulburare psihică care nu a fost prezentă până acum și din cauza unor evenimente s-a acutizat”, a declarat, pentru Replica, psihologul.

În opinia specialistului, ”în MAI există o anumită presiune și constrângeri, dar cei care intră în sistem au cunoștințe despre ce înseamnă o carieră în acest domeniu. Evaluările psihologice care sunt făcute de către personalul MAI, ar trebui să semnalizeze pentru că, indiferent dacă sunt periodice sau de angajare, ele cuprind suficient de multe scale din structura de personalitate cât să poată să anticipeze un dezechilibru neurologic”, a conchis psihoterapeutul Elena Harbur, pentru reporterii Replica.

O.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vcghhhhh GX hh
0
0
Selectati corect.
3
1
Bine Capitanu 5,52 ! Sunt dr acord cu tine ! De la mine un MARE DA! Dai cu lutu in ea!!
3
5
din start se vede ca esti tot....MILITIAN...si adus tot din...SURSA...externa... adica stii tu cum se traduce...SURSA...
14
1
Mai du te n pooola mea de jartea
8
4
Esti idiot , rau.
4
12
ramane in veci....MILITIAN..puteti sa faceti mii de teste psihologice...sa-i angajati LA GREU...din SURSA externa...tot MILITIENI ...sunt...apropo..cum se tyraduce...DIN SURSA...externa??? cum este SURSA asta???
16
5
Nu-l mai consultati pe lache de Chesnoiu,acel zero din politie si psihologie?
11
1
tovarasa psiholog.A doua chestie e pistolul din dotare.Functioneaza bine.Atreia e ca poate fetele astea ar fi mai bune la munca de birou...
13
0
Cand esti trilu si testele psihologice se fac doar pe hartie se mai intampla si chestiuni din acestea!
12
1
Ce exemplu ne dati. Cu doamna psiholog care da tepe la copii cu tratamente. Faceti reclama exact cui nu trebuie. Ca profesionist este un mare fas. Ca om , o jartea
15
1
ne e rau.cind crezi ca meriti toate lucrurile moca,daca nu le ai iti tragi un glonte in cap.bagati!
3
7
Cred ca esti satul de laba si o dai in filme porno Lache ce esti
10
5
Ce nu e clar ? Evaluarile psihologice nu se fac pe bune, nimic nu se face pe bune in tara asta. Si uite la ce se ajunge.
18
2
Faceti psihologicul ca la ANP daca vreti sa nu se mai sinucida imeni
11
1
Mama, ce MILF e psiholoaga asta. Ce i-as impinge lutu la deal o noapte intreaga.
18
10

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303