REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 7 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6814
17.4° Constanța Miercuri, 7 August 2024 Anul XX Nr. 6814
 

Decanul Facultăţii de Arte, Daniela VITCU, a ajuns în atenția DNA

Decanul Facultăţii de Arte, Daniela VITCU, a ajuns în atenția DNA

Replica API 10 noiembrie 2021 | 00:40 8636

Memoriu la DNA

Memoriu la DNA

Decanul Facultății de Arte din Constanța, Daniela Vitcu, implicată într-un scandal grandios. Un fost student face dezvăluiri incredibile, invocând acte ilegale care se petrec în cadrul facultății și cu banii obținuți din contractele cu Primăria Constanța... de la colaboratorii neplătiți până la contracte semnate la suprapreț, asociații care luptă să facă evenimente culturale și care sunt conduse din umbră de o singură persoană. Și anume decanul Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, prof. univ. dr. Daniela Vitcu, spune Alexandru Agafiței. Acesta a sesizat, în acest caz, Direcția Națională Anticorupție, printr-un memoriu.

Daniela VITCU

În vremea când era student în anul II la specializarea Artele spectacolului – Actorie, din cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, Alexandru Agafiței a participat la Proiectul Festivalul Iernii 2019, proiect de finanțat din fonduri nerambursabile de Primăria Constanța, desfășurat în perioada 06 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, Parcul Tăbăcăriei, cu o valoare de 700.000 lei. În cadrul evenimentului menționat, spune el, nu i s-a întocmit niciun contract corespunzător pentru prestațiile artistice susținute pe scena acestuia. A avut un contract de prestări servicii artistice, întocmit în temeiul legii nr. 8/1996, cu modificările și completările ulterioare, doar pentru animator-mascotă cățel, contract încheiat cu Asociația Culturală pentru Copii și Tineret „Art Theatre”, la data de 25.11.2019, dar nu și pentru celelalte spectacole care s-au scurs după acest eveniment,s pune fostul student.

Președintele Asociației este Daniela Cojan, asistent universitar la Facultatea de Arte din Constanța.

Daniela Cojan

”Mi s-a promis un contract ulterior pentru spectacolele neremunerate”

”Am avut contract de prestări servicii artistice doar pentru animator-mascotă cățel, contract încheiat cu Asociația Culturală pentru Copii și Tineret „Art Theatre”, dar nu și pentru prestațiile artistice din spectacolul muzical Lumea poveștilor, realizat de Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, regia Daniela Vitcu, spectacol în care mi-a fost folosită înregistrarea vocii pentru momentul Cocoșului din povestea „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, dar și imaginea în rolul Împăratului din Povestea Ilenei Cosânzeana. Pe lângă acest spectacol, am mai făcut parte din distribuția spectacolului pentru copii „Crăciunul Jucăriilor” și am participat la foarte multe intervenții ale trupei de dans. Aceste intervenții au avut rolul de a acoperi lacunele din programul artistic aproape zilnic”, a mai declarat Alexandru Agafiței.

Alexandru Agafiței

Timpul a trecut, studentul sperând, de la o zi la alta, că-și va primi drepturile salariale. Nu s-a întâmplat asta. Așa că, i-a contactat pe reprezentanții facultății și ai asociației. ”În data de 03.11.2021, pe adresa de email a Asociației Culturale pentru Copii și Tineret „Art Theatre”, dar și prin poștă, am transmis o notificare prin care solicit lămuriri cu privire la contractele promise a fi întocmite și remunerate în funcție de prestațiile avute. În urma discuțiilor recente cu organizatorul evenimentului, în acte Asist. Univ. drd. Daniela Cojan, în fapt prof. univ. dr. Daniela Vitcu și apropiații, mi s-a transmis telefonic de către domnul Edoard Petre, fost student, faptul că în onorariul primit pe baza contractului mai sus menționat au fost incluse și onorariile spectacolelor în care am performat. Lucru complet neadevărat, căci de la începutul proiectului, în timpul, chiar și după, am fost anunțat asupra situației și mi s-a promis un contract ulterior pentru spectacolele neremunerate. Această informație este complet falsă, deoarece în cadrul contractului de prestări servicii artistice pe care l-am semnat, am prestat activitatea de animator – mascotă cățel, în programul stabilit. Tot în aceeași discuție telefonică avută cu Edoard Petre, mi s-a comunicat faptul că, dacă vreau să ne certăm, mi se poate anula contractul finalizat în data de 12.01.2020 și pot înapoia onorariul, ulterior să mi se întocmească alte 2 (două) contracte, aferente „pretențiilor mele”, dar primind același onorariu, cumulat din cele 2 contracte. Lucru complet ilegal”, a mai spus actorul, în prezent, student la Universitatea Națională de Arta Teatrală si Cinematografică I.L. Caragiale.

notificarea transmisă către asociație

I s-a cerut să semneze un contract antedatat?

Alexandru Agafiței spune că, ulterior, i s-a cerut să semneze un contract antedatat. ” Ulterior, printr-un mesaj trimis de către Edoard Petre, în data de 03.11.2021, ora 21:03, mi s-a transmis să mă prezint la decanat pentru semnarea contractului pentru spectacole. M-am conformat și m-am prezentat la decanatul Facultății de Arte a Universității „Ovidius”, unde am fost întâmpinat de Edoard Petre, Asist. Univ. dr. Mirabela Moroșanu, Asist. univ. drd. Ionuț Dulgheriu și Denisa Todireanu și am fost invitat în biroul doamnei Decan Prof. Univ. Dr. Daniela Vitcu, în lipsa acesteia. Mi-a fost pus pe masă contractul de prestări servicii artistice pentru spectacolul „Lumea Poveștilor”, pentru spectacolul „Crăciunul Jucăriilor” și pentru intervențiile ca dansator din cadrul trupei de dans a festivalului, fiind specificat în contract onorariul pe care l-aș fi acceptat anterior, în urma negocierii. Total neadevărat, pentru că în momentul în care am solicitat Procesul verbal de negociere, pe baza căruia s-ar fi încheiat contractual meu, asist. Univ. dr. Mirabela Moroșanu mi-a transmis că nu există așa ceva, deoarece este un contract pentru un proiect din anul 2019. Așadar, nu am fost de acord cu sumele propuse și am refuzat respectuos semnarea lui, fiind deranjat de situație . Practic aș fi semnat niște documente antedatate, luând parte la o ilegalitate, la aproape doi ani de când am prestat servicii artistice în cadrul evenimentului propriu-zis”, a mai precizat actorul.

Decanul Facultății de Arte încasează drepturi de autor de la Asociație

Precizăm faptul că, în declarația de avere a Danielei Vitcu, este menționat faptul că încasează, anual, de la Asociația Culturală pentru Copii și Tineret „Art Theatre” suma de 5.000 de lei, reprezentând drepturi de autor.

A sesizat DNA-ul

Alexandru Agafiței nu este singurul în această situație. ”Colegii mei, și ei neplătiți, au semnat contractul antedatat, eu nu am vrut să semnez. Am transmis memoriu la ITM, la Primăria Constanța, dar și la DNA. Nu am primit încă răspuns de la niciuna din aceste instituții. Aștept termenul legal de 30 de zile. ”, ne-a mai spus fostul student.

Daniela Vitcu nu a dorit să facă declarații

Contactată pentru un punct de vedere, Daniela Vitcu s-a abținut de la declarații. ”Știu despre ce sesizare vorbiți, dar acuzațiile sunt atât de grave și consider că situația se rezolvă în instanță, nu în mass media. Mulțumesc frumos!”.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Anchetatorii au distributia
9
0
O apara si Prodecanul Elena Condrea si Bobe. Puteti sa sesizati si alte organe,asta e inceputul ca I se infunda. Trebuia demult sa se ingroape.Mai e una care trage tepe in oras Adara Tramundana .fix in aceasi situatie e si ea. Si Adara are de dat o gramada de bani incepand cu 2016.Chitac ar trebui sa se uite cui atribuie bani pt a organiza evenimente.
19
0
pe langa astia, mai e unul Gherghilescu care baga bani in buzunar personal
14
0
va vorbi in fata anchetatorilor si a justitiei
21
1
Consiliul facultatii !
23
0
Hai cu cartelul, cu mafia.
25
0
De ce nu lasati commenturi si la dlul Rusu? Pentru ca doar are figura de intelectual? Stim bine ca nu l duce deloc, chiar deloc.
23
0
Cu o evaluare psihiatrica facuta ca la carte, scapa de orice acuzatie.
8
15
la zdup repede, e boarfa
36
3

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303