REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.9° Constanța Mar., 13 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6820
28.9° Constanța Marți, 13 August 2024 Anul XX Nr. 6820
 

Decebal Făgădău a scăpat definitiv de dosarul terenurilor din Portul Tomis. Video

Decebal Făgădău a scăpat definitiv de dosarul terenurilor din Portul Tomis. Video

Mirela PASCAL 13 august 2024 | 16:27 846

Magistrații Curții de Apel au tranșat dosarul în care Decebal Făgădău și  fostul secretar al orașului, Marcela Enache, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Judecătorii Tribunalului, pe 1 august 2023, i-au achitat pe cei doi inculpați, în dosarul ce vizează vânzarea a trei terenuri, ilegal, spuneau procurorii, la prețuri derizorii, și fără licitație publică, pe vremea când era viceprimar cu atribuții de primar, către firma controlată de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, respectiv Astera Consulting. DNA, dar și părțile civile, în speță Consiliul Local Constanța și Primăria Constanța, cât și Marcela Enache, au formulat apel. Marți, 13 august, Curtea de Apel s-a pronunțat definitiv. Au respins apelul DNA și apelul părților civile, lăsând, astfel, nesoluționată, acțiunea civilă. Așadar, Făgădău și Enache au scăpat, definitiv, de dosar! Au rămas, însă cu sechestrul pe bunuri și va fi ridicat doar dacă părțile civile nu deschid acțiune în instanță pentru recuperarea prejudiciului.

Decebal Fagadau a scapat definitiv de dosarul terenurilor din Portul Tomis. Video

Iată soluția!

În baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p., respinge ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – S.T. Constanţa şi de inculpata Enache Marcela. În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C.p.p., admite apelul declarat de părțile civile Consiliul Local al Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar, desfiinţează în parte sentinţa penală nr. 300 din data de 01.08.2023, pronunţată de Tribunalul Constanța, în dosarul nr. 8332/118/2020 şi rejudecând: În baza art. 397 alin. (1) şi art. 25 alin. (1) şi (5) C.p.p., lasă nesoluționată acțiunea civilă. În baza art. 397 alin. (5) C.p.p., menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză cu privire la bunurile inculpatului Făgădău Decebal. În baza art. 397 alin. (5) C.p.p., măsurile asigurătorii încetează de drept dacă părțile civile Consiliul Local al Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar nu introduc acțiune în fața instanței civile în termen de 30 de zile de la data prezentei decizii. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care nu sunt contrare prezentei. În baza art.275 alin.2 C.p.p., obligă pe inculpata Enache Marcela la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.6 C.p.p., onorariul avocaţilor din oficiu (câte 250 lei pentru fiecare inculpat asistat) rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile MJ. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, a părţilor civile şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 13 august 2024. ”, se arată în minuta instanței.

De ce au fost acuzați!

Concret, este vorba despre trei terenuri vândute ilegal, la prețuri derizorii, și fără licitație publică, pe vremea când era viceprimar cu atribuții de primar, către firma controlată de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, respectiv Astera Consulting.Astfel, potrivit procurorilor, în cursul anului 2015, Decebal Făgădău, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța (la data faptelor) și Marcela Enache (în calitate de secretar al municipiului Constanța), care, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța. Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Decebal Fagadau a scapat definitiv de dosarul terenurilor din Portul Tomis. Video

Mai exact, la data de 16.01.2015, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău a vândut, fără licitație publică și la un preț mult sub valoarea reală, către Astera Consulting trei suprafețe de teren aparținând domeniului privat al municipiului. De asemenea, la data de 18.02.2013, în calitate de secretar al municipiului Constanța, Marcela Enache a contrasemnat pentru legalitate Hotărârea Consiliului Local Constanța nr.19 prin care se aprobau vânzările prin negociere directă a unor terenuri aparținând domeniului privat al UAT Constanța, deși acestea contraveneau art.123 alin.2 din Legea nr.215/2001 care interzicea vânzarea de imobile aparținând domeniului privat al unităților administrativ teritoriale altfel decât prin licitație publică, ajutându-l astfel pe suspectul Făgădău Decebal să comită infracțiunea de abuz în serviciu reținută în sarcina sa.

Terenul pe care zace scheletul din Portul Tomis nu fusese inventariat

Totul a început la data de 15.11.2012, când SC Astera Consulting SRL a formulat o cerere prin care a solicitat să cumpere de la Primăria mun.Constanța terenul în suprafață de 364 m.p. situat în municipiul Constanța, zona Peninsulară (unde se află scheletul clădirii mastodont) pentru destinația de ”întregire proprietate”. La data de 16.01.2013, Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanța a emis situația juridică prin care a avizat favorabil vânzarea, atestând că terenul este neconstruit și constituie domeniu privat al municipiului Constanța conform HCL nr.420/2001, ”urmând a fi inventariat în baza Legii nr.213/1998”. Printr-o adresă din 29.03.2013 a Serviciului Cadastru din cadrul Serviciului Patrimoniu s-a comunicat Serviciului Urmărire și Executare Contracte- vânzări că terenului în suprafață de 364 m.p., aparținând domeniului privat al municipiului Constanța în baza HCLM nr.20/2013, anexa 14 și cu privire la care se aprobase vânzarea prin negociere directă conform HCLM nr.19/2013. Apoi, prin adresa din 4.04.2013, Direcția Patrimoniu a comunicat Direcției Administrația Domeniului Public și Privat că terenul în discuție a fost introdus în inventarul domeniului privat al municipiului Constanța. Prin urmare, la data la care SC Astera Consulting SRL a formulat cererea de cumpărare, precum și la momentul la care Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Constanța a avizat favorabil vânzarea, atestând că terenul constituia domeniu privat al municipiului Constanța, imobilul respectiv nu fusese încă inventariat ca atare.

Decebal Fagadau a scapat definitiv de dosarul terenurilor din Portul Tomis. Video

Vânzare prin negociere directă, la jumătate de preț

La data de 22.01.2013, Primăria municipiului Constanța a emis certificatul de urbanism nr.145 în care s-a arătat că imobilul era proprietatea municipiului Constanța, dobândit conform HCL nr.420/2001, folosirea actuală era teren liber, avea suprafața de 364 m.p., iar scopul pentru care fusese emis certificatul era acela de vânzare teren, întregire proprietate cu funcțiunea spații publice. Prin HCL nr.19/18.02.2013, adoptată în aceeași ședință de Consiliu Local, anterior însă hotărârii prin care bunul imobil a fost inventariat în domeniul privat, s-a aprobat vânzarea prin negociere directă a terenului în suprafață de 364 m.p. către SC astera Consulting SRL, în scopul întregirii proprietății - spații publice.

La data de 27.08.2014, sub nr.115303 a fost înregistrat la Primăria municipiului Constanța raportul de evaluare având ca obiect terenul în suprafață de 364 m.p., prin care a fost stabilit un preț de 51.324 euro, echivalentul a 225.640,83 lei. Însă, așa cum rezultă din raportul de expertiză tehnică judiciară efectuată în cauză, la data vânzării, terenul în discuție valora 93.548 euro.

Alte două terenuri, vândute prin aceleași metode

La fel s-a întâmplat și cu un teren de 397 mp, tot în acea zonă, care a fost vândut prin aceleași metode, tot pentru reîntregirea proprietății. Acesta a fost vândut cu 59.947 euro, adică 151 euro/m.p.. Potrivit expertizei tehnice judiciare prețul real la acea dată era de 104.014 euro. Cel de-al treilea teren, amplasat tot acolo, de 427 m.p., a fost vândut tot în acea perioadă, prin aceleași metode, cu suma de 64.477 euro, când prețul real era de 111.874 euro.

De precizat faptul că acesta este singurul dosar de corupție al lui Făgădău pe rolul instanței. Inițial, mai fusese trimis în judecată într-un alt dosar, în legătura cu vânzarea unui teren din Mamaia, însă Curtea de Apel a decis, în decembrie 2021, restituirea cauzei la DNA.

Făgădău: am cerut continuarea procesului penal pentru a nu beneficia de prescriere și pentru a-mi dovedi nevinovăția

Ce spunea Făgădău despre celebrul dosar, într-un interviu acordat, recent, ziarului Replica. „De obicei nu vorbesc despre problemele mele, despre problemele nimănui în justiție. Dar, pentru a lămuri odată această problemă... presupusa faptă pentru care eu am fost trimis în judecată era prescrisă. Contrar recomandărilor avocaților, eu am cerut continuarea procesului penal pentru a nu beneficia de prescriere și pentru a-mi dovedi nevinovăția. Instanța de fond mi-a dat dreptate și sunt convins că instanța de apel nu va face altceva decât să judece în mod corect probele de la dosar“.

Vezi în VIDEO de mai jos, declarațiile despre dosarul penal:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016