REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
31.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Decizie pentru toți proprietarii de terenuri agricole. Anunțul venit de la CCR

Decizie pentru toți proprietarii de terenuri agricole. Anunțul venit de la CCR

A.F. 4 octombrie 2023 | 00:00 67820

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, marţi, sesizarea USR şi Forţa Dreptei, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei, au precizat surse din CCR.

Decizie pentru toti proprietarii de terenuri agricole. Anuntul venit de la CCR

Parlamentari din Forţa Dreptei şi din USR au reclamat la CCR încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la proprietatea privată şi regimul acesteia, a principiului egalităţii în drepturi şi a egalităţii în faţa legii, a principiul libertăţii economice şi a libertăţii contractuale a părţilor, precum şi a principiului referitor la proporţionalitatea reglementărilor care restrâng drepturi fundamentale şi a rigorilor impuse de prevederile Constituţiei referitoare la statul de drept, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de şapte ani, condiţie fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale. "Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate, în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute", au explicat parlamentarii.

Potrivit acestora, este "inadmisibilă" impunerea ca efect al termenului de şapte ani a unui drept de preempţiune pentru achiziţia terenului pe aceeaşi perioadă, precum şi permiterea schimbului de terenuri dintre arendaşi, fără a exista condiţia acordului proprietarului.

"Mai mult decât atât, prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii", au indicat USR şi Forţa Dreptei.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a depus la CCR o sesizare privind neconstituţionalitatea actului normativ, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu am pământul dat în arendă primesc in schimb cereale pentru a creste animale de consum pentru familie pamintul este al meu și îl las arenda cît doresc eu fiecare face ce vrea nu este nimeni stăpân pe pământul meu
1
0
Iohanis mai bine ar face bagajele sa se ducă în Germania lui pînă nu este prea târziu.
1
3
Dacă este proprietatea mea de drept eu consider că nimeni nu mă poate obliga sau impune ce să fac și pe ce perioadă să o amendeze cuiva. Proprietarul face ce vrea și cum vrea cu proprietatea lui.
6
1
eh, in sfarist, o decizie buna! impotriva hotilor de arendasi
0
1
Este inadmisibil asa ceva,arenda pe 7 anii,obligatoriu,dreptul de propietate este garantat de Constituție,și Intangibil,Manevra asta ,Nu Funcționează,,C.C.R,Nu A ADMIS,
3
1
Sunteți rupți de realitate , voi aveți impresia ca arendasi sunt milionari , faceți contractul pe o anumită cantitate de cereale nu pe o sumă de bani așa veți fi în pas cu inflația
2
2
Nu este convenabil pe 7 ani pe zi ce trece valoarea la arenda scade,după 7 ani nu valorează nimic
4
2
Prea mult 7 ani
4
1
Faceți dezmembrarea terenului în ordinea descendenților și apoi fiecare face ce vrea!
5
0
iata cum guvernantii pun botul la spaga arendasilor. nu se verifica cum si cit se da la pamintul dat la arendasi. majoritatea celor care au mostenit pamint, nu mai sint in localitatile unde au proprietatea, iar arendasul spune, nu iti convine cu atit, ia-l inapoi.termenul de 7 ani, este favorabil arendasului, multi proprietari il vor vinde pe te miri ce.in agricultura sa mers pe burta, multe cereale au fost vindute din cimp, fara acte, fara impozite.banii jecmaniti de arendasi, au fost nu ptr a imbunatati productiile, ci ptr a cumpara teren, sau apartamente in orase. statul hot, favorizeaza hotii. credeti cumva ca daca se aredeaza pe 7 ani, vor creste productiile, vor scadea preturile la alimente?
15
8
iar au luat fraierii votanti o mwie groasa !!!
4
6
Să înteleg că eu proprietar de teren trebuie să închei un contract de arendă pe minim 7ani (MAXIM CÂT) iar cel care a luat terenul poate să-mi dea CÂT VREA EL (INVOCÂND FEL DE FEL DE MOTIVE) IAR EU VĂZÂND CĂ SUNT ALTE ASOCIAȚII CARE DAU MAI MULT, DE CE SĂ NU-MI POT SCHIMBA CONTRACTUL???
22
14
Am acte în regulă asupra terenurilor agricole dar nu l-am dat în arendă...a fost folosit de rude eu nefiind cu locuința în zona terenurilor..cum trebuie să procedez?pe acelaș act de moștenire suntem trecuți 3 pers.fratii....actele au fost făcute la primăria pe raza cărora se află terenurile agricole arabile intravilan si pășune.va rog as vrea sa stiu soluția noastră de rezolvare.care ne sunt drepturile în cazul nostru...moștenire lor survine dupa bunicul nostru...tatăl si apoi noi.va multumesc! Terenurile sunt pe raza comunei Vultureni..Banca...Călătorești...familia Brehoi i****a-bunicul..Brehoi Vasile si urmatorii voicu(Brehoi Valerica..si Panaitescu Ferieana). Va rog care este calea legală de urmat în cazul nostru? Adresa de e-mail valericabrehoi@gmail.com
30
3

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712