REPLICA ONLINE CONSTANTA

27° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
27° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Declarațiile cutremurătoare ale mamelor refugiate din Ucraina sosite la Techirghiol. Video

Declarațiile cutremurătoare ale mamelor refugiate din Ucraina sosite la Techirghiol. Video

Replica API 9 martie 2022 | 01:15 3870

Așezământul filantropic Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare, din Techirghiol, așezământ ridicat de preotul Claudiu Banu, găzduiește în prezent mai multe suflete frumoase fugite din calea războiului izbucnit în Ucraina. Reporterii Replica de Constanța s-au deplasat la Techirghiol pentru a sta de vorbă cu refugiații ucraineni, dar și pentru a le afla povestea de viață. Am găsit o mulțime de copii ucraineni care nu înțeleg ce se întâmplă și de ce au plecat din casele lor, într-o țară străină. Erau înconjurați și angrenați la diferite jocuri chiar de cel care le-a întins o mână de ajutor, preotul Banu. Iar pe chipul mamelor lor se putea citi tristețea și îngrijorarea, dar, liniștite, totuși, că au un acoperiș deasupra capului. Poveștile lor sunt cutremurătoare.

Sute de mii de ucraineni fug zilele acestea din calea războiului izbucnit de Rusia împotriva Ucrainei. Și-au lăsat munca de o viață în spate și au fugit de teamă, fără să privească în spate. La Techirghiol, preotul Claudiu Banu a pus bazele Așezământului filantropic Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare, unde găzduiește, în prezent, și refugiați ucraineni.

Așezământul se află în acest moment la capacitate maximă, adăpostind 33 de suflete. În cursul zilei de marți, 8 martie a.c., reporterii Replica s-au deplasat la Techirghiol pentru a sta de vorbă cu frumoasele ucrainence. Toate cele 12 mame sunt venite din Odessa, alături de copii lor, în timp ce bărbații au rămas acasă, în Ucraina, să lupte în teribilul război.

Video:

Victoria, o tânără mamă, sosită din Ucraina, ne-a declarat că sosit în România pentru a fugi din calea războiului.

,,Ne ascundem de invazia rușilor din Ucraina, aici ne simțim protejate. Războiul este rău pentru toată lumea. Rușii au distrus totul în calea lor, desi au spus că este vorba despre o operațiune de salvare. Părinții mei sunt în Moscova, dar am ales să vin aici pentru că mă simt mai în siguranță decât acolo. Am venit cu ferry boat, apoi părintele Claudiu ne-a adus aici. Bărbații noștri au rămas acasă să lupte pe front.”, a spus Victoria.

Rușii au distrus totul în calea lor

Ofemeie refugiată ne-a mărturisit că, la început,rușii spuneau că operațiunea militară declanșată este pentru a-i salva dar au ajuns, în final, să se ascundă în România.

,,Suntem veniți din Odessa. Când a început războiul,rușii spuneau că operațiunea militară declanșată este pentru a ne salva,dar, după cum puteți vedea, noi nu am mers în Rusia, ci ne ascundem în România, pentru că este foarte periculos să stăm cu copiii acasă, în casele noastre, sunt o grămadă de explozii.”.

Tot ce putem face este să ne rugăm

O altă refugiată ne-a declarat că se teme că ar putea să nu-și mai găsească pe poziții casa, dar îngrijorată și pentru cei care i-a lăsat în urmă.

”Este foarte greu pentru că în Odessa aveam casa, locul de muncă, familia și acum sunt refugiați și nu știm ce ne prezice ziua de mâine. Tot ce putem face este să ne rugăm că într-o bună zi totul se va termina și vom putea merge acasă, la viața noastră obișnuită. Cei ce au rămas în Odessa sunt nevoiți să se ascundă în adăposturi. Au distrus locuințe, au distrus totul în calea lor, de la case, la spitale, școli.. Ne temem cu ce s-ar putea întâmpla cu casele noastre, din Odessa. Ne-am luat copiii și am aici, în România.”, spune o altă tânără.

Așezământul de mame și prunci din Techirghiol se află la capacitate maximă

Preotul Claudiu Banu spune că așezământul din Techirghiol a devenit o casă și pentru mamele și pruncii din Ucraina. ,,Așezământul de mame și prunci din Techirghiol a devenit o casă pentru mamele și pruncii din Ucraina, am îmbrățișat cu mare drag venirea lor, pentru că sunt semenii noștri. Condamnăm cu fermitate războiul ce se petrece în Ucraina. Noi am asigurat necesarul pentru 25 de mame și copii, suntem la capacitate maximă. Mai mult de atât, prin vecini am mai cazat mame și copii din Ucraina care vin și mănâncă la noi.”, a spus, pentru Replica de Constanța, preotul Claudiu Banu.

Video:

De precizat că un tânăr, care a împlinit 15 ani, a fost sărbătorit la Așezământul de la Techirghiol. Cei prezenți i-au cântat ”La mulți ani!” și l-au felicitat, iar adolescentul a primit cadou un tort.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
minciuni...
1
1

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768