REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Delegaţia Română S&D: Coaliţia de guvernare trebuie să înceteze să atace instituţiile statului de drept din România

Delegaţia Română S&D: Coaliţia de guvernare trebuie să înceteze să atace instituţiile statului de drept din România

Replica API 25 iunie 2021 | 00:00 621

Delegaţia Română S&D din Parlamentul European a solicitat joi Guvernului să pună stop "demersurilor neconstituţionale" precum destituirile de la nivelul instituţiei Avocatului Poporului, CNA şi TVR, în contextul rezoluţiei PE privind raportul Comisiei pentru statul de drept în 2020 pentru Uniunea Europeană.

"Delegaţia Română S&D din Parlamentul European solicită Guvernului României să pună stop demersurilor neconstituţionale precum destituirile de la nivelul instituţiei Avocatului Poporului, CNA şi TVR, în contextul rezoluţiei Parlamentului European privind Raportul Comisiei pentru statul de drept în 2020 pentru Uniunea Europeană. Pentru prima dată, Comisia Europeană propune un astfel de raport, demers pe care Delegaţia Română S&D îl susţine pe deplin. Raportul cuprinde o analiză a aplicării cadrului legislativ european privind statul de drept, din care se desprind o serie de lecţii direct aplicabile pentru anul 2021. CE consideră vital ca arhitectura europeană de monitorizare şi aplicare a legii în Uniune să fie aplicată în mod regulat pentru a putea fi prevenit orice derapaj cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale şi a statului de drept", se arată într-un comunicat de presă remis de PSD, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană pune accent în raportul său pe instituţiile din statele membre care joacă un rol esenţial în protejarea principiilor cheie ale statului de drept, precum transparenţa, responsabilitatea şi procesul echitabil.

"Totodată, raportul scoate în evidenţă că unele măsuri luate în timpul stărilor de urgenţă din perioada pandemiei COVID-19 au afectat exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. De aceea, Comisia Europeană consideră că este esenţial să se asigure existenţa unor controale asupra acţiunilor guvernelor în apărarea drepturilor cetăţenilor UE. În acest context, Delegaţia Română S&D atrage atenţia că decizia neconstituţională de a revoca Avocatul Poporului a fost luată de actuala coaliţie de guvernare în baza intereselor politice, fiind un demers care încalcă esenţa liberalismului, aceea de a apăra drepturile individuale ale cetăţenilor împotriva abuzurilor statului. De asemenea, ţinând cont de ultimele poziţionări ale Comisiei de la Veneţia, semnalate de mass media, liderii PNL-USR-PLUS-UDMR ar trebui să aibă decenţa de a nu supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului înainte de pronunţarea Curţii Constituţionale asupra Hotărârii Parlamentului privind revocarea din această funcţie a doamnei Renate Weber", mai spus social-democraţii.

Aceştia susţin că raportul CE mai relevă faptul că reprimarea liberei exprimări şi a libertăţii presei reprezintă un exemplu prost în UE, fiind necesară dezvoltarea şi consolidarea unui mecanism eficient privind democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale.

"Aflate acum la guvernare, partidele de dreapta din România uită să respecte statul de drept şi împiedică o instituţie cheie a democraţiei să apere cetăţenii de abuzurile statului. Destituirea Avocatului Poporului este profund ilegală şi neconstituţională. Niciun partid aflat la putere nu are dreptul să ignore şi să atace unul dintre pilonii esenţiali ai democraţiei. Mai mult decât atât, astfel de atitudini pot vulnerabiliza România în faţa întregii Uniuni Europene, mai ales acum, în contextul adoptării Raportului privind statul de drept. La fel de abuzive sunt şi deciziile luate în privinţa CNA şi TVR. Adevărata imagine a unei guvernări o dă viaţa fiecărui cetăţean în parte, respectul pentru libertatea presei şi independenţa instituţiilor statului", susţine Delegaţia Română S&D din Parlamentul European.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510