REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.2° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
28.2° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Delegaţiile de tineret ai României la ONU - ceremonie de predare-primire la Palatul Victoria

Delegaţiile de tineret ai României la ONU - ceremonie de predare-primire la Palatul Victoria

Victor ROTARU 28 iunie 2024 | 00:00 36

Ceremonia de predare-primire a mandatului delegaţilor de tineret ai României la Naţiunile Unite a avut loc, joi, la Palatul Victoria, prilej cu care a fost lansat şi volumul omagial "Delegat de Tineret la Naţiunile Unite - O poveste a tineretului din România în diplomaţia globală", o carte ce prezintă parcursul şi realizările delegaţilor de tineret în cei 18 ani de când acest program a fost inaugurat în ţara noastră.

Delegatiile de tineret ai Romaniei la ONU - ceremonie de predare-primire la Palatul Victoria

Astfel, Anamaria Lăzăruc şi Alexandru Drăghia au "predat ştafeta" actualilor delegaţi, Patricia Nae şi Alexian-Arthur Stark.

Delegaţiile de tineret la Naţiunile Unite reprezintă interesele tinerilor români în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, realizează consultări cu tinerii din ţară pe probleme de tineret şi organizează întâlniri şi proiecte alături de alţi tineri, prin care promovează Agenda 2030 a Naţiunilor Unite şi alte priorităţi pentru tineret. România este una dintre cele aproximativ 36 de state membre ONU din totalul de 193 care susţin această iniţiativă.

Alexandru-Mihai Ghigiu, şef al Cancelariei prim-ministrului, a subliniat că iniţiativa privind delegarea de tineri la Naţiunile Unite este una dintre multele iniţiative care au loc în România pentru tinerii care au potenţial de a deveni lideri.

"Principala resursă este resursa umană. (...) Dorim să vă avem parteneri la Palatul Victoria. Auzim foarte des să tinerii sunt viitorul. Nu, tinerii sunt prezentul şi viitorul. Avem nevoie să vă implicaţi, avem nevoie să vă luptaţi pentru ceea ce credeţi şi nu să staţi pe margine. Fie că ne referim la ONU, fie că ne referim la diplomaţie, fie că ne referim la administraţie în general, avem nevoie de voi să vă implicaţi, să ne criticaţi atunci când greşim, să veniţi cu propuneri şi ca împreună să găsim variante, să nu mai vorbim şi peste 30 de ani despre reforme. Sunt sătul să aud de fiecare dată că vorbim despre reforme, despre cum generaţia următoare urmează să aducă un aer de modernitate României. Cred că schimbare o putem face noi, o putem face acum şi o putem face doar împreună", a spus Ghighiu.

Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, şi-a exprimat speranţa că tinerii care reprezintă România la ONU vor fi mesageri către tinerii români din alte ţări şi le vor spune să se întoarcă acasă pentru a-şi aduce contribuţia la necesităţile de dezvoltare ale României.

"La Ministerul Familiei, prin reorganizare, am văzut că activitatea aceasta de tineret trebuia potenţată.(...) Prin energia tinerească a doamnei ministru, am reuşit să găsim acele soluţii, astfel încât să venim să le furnizăm tinerilor ceea ce ei merită şi ceea ce ei cer. (...) Sunt convinsă - şi îi văd aici foarte emoţionaţi şi foarte frumoşi - că tinerii pe care noi i-am selectat pentru a reprezenta România la nivel mondial, la această organizaţie care ne permite, iată, să ne exprimăm prin vocea noastră idealurile, preocupările, sunt bine aleşi. Îi văd că poartă ia naţională, ceea ce reprezintă elementul de mesaj esenţial şi că nu se vor debarasa de tot ce înseamnă românesc atunci când părăseşti ţara şi vor avea cuvântul în organizaţiile internaţionale. Şi vor promova România, vor promova preocupările românilor, vor promova toate realizările României, astfel încât să nu mai fim un stat mic şi nesemnificativ pe harta lumii", a arătat Doina Pârcălabu, care a amintit că România este în acest program din 2006.

Prin natura sa, acest program este unul unic, pentru că oferă tinerilor unor state membre ale ONU posibilitatea de a lua parte activ, de a participa intens în procesul de luare a deciziilor pe fond asupra problemelor care preocupă această organizaţie multilaterală mondială, singura care reprezintă o adevărată valoare universală, a subliniat Traian Laurenţiu Hristea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

"Începe să se contureze o continuitate a proiectelor. (...) Participarea României la ONU reprezintă unul dintre obiectivele majore ale politicii noastre externe. De fapt, este înscris ca obiectiv principal general al politicii externe în programul de guvernare, pentru că România continuă să pledeze pentru un multilateralism eficient, adaptat secolului XXI, bazat pe reguli şi cu respectarea dreptului internaţional, care să promoveze pacea, să promoveze securitatea, dezvoltarea şi în principal drepturile omului ca pilon principal al ONU. Apreciez în acest context rolul pe care programul îl are deopotrivă în promovarea valorilor multilateralismului şi, de asemenea, punctual în promovarea acestor valori ale multilateralismului în contextul programelor de tineret pe care România le promovează", a afirmat Hristea.

Potrivit acestuia, toate aceste eforturi reprezintă de fapt valoare adăugată pe care proiectele o acordă elementelor suplimentare în cadrul politicii externe a României.

"În calitate de partener instituţional la acest proiect, MAE a contribuit la desfăşurarea tuturor celor 17 ediţii ale programului şi mi-ar plăcea să cred că am contribuit cu succes la realizarea lui", a adăugat secretarul de stat.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş Achiriloaie, a subliniat că toţi cei care au parcurs acest program ocupă în prezent poziţii importante.

"Este un moment important pentru tineri ş vorbim despre participarea la vot şi vorbim despre o prezenţă foarte bună a tinerilor şi cred, de asemenea, că este un moment foarte bun pentru segmentul de tineret pentru tot ceea ce înseamnă implicare civică în acest moment România. (...) Trebuie să fiţi conştienţi că reprezentaţi o naţiune întreagă, că reprezentaţi România şi trebuie să faceţi asta cu mândrie, dar şi cu modestie. (...) N-o să fie deloc simplu, greul şi munca de acum încet şi voi aveţi misiunea de a reprezenta o societate destul de diversă", a transmis Achiriloaie.

Au luat cuvântul reprezentanţi ai UNICEF şi UNESCO, Alexandra Dobre, director general în Ministerul Familiei, foştii delegaţi de tineret la Naţiunile Unite - Anamaria Lăzăruc, Alexandru Drăghia, actualii delegaţi, Patricia Nae, Alexian-Arthur Stark, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor de/şi pentru tineret.

Evenimentul, organizat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, sub egida Ministerului Afacerilor Externe şi Guvernului României, a fost moderat de Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Executivului, care a subliniat că România este prima care lansează un astfel de volum, fiind totodată în palierul superior al ţărilor ONU, fiind doar 36 de ţări care au acest program

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016