REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Descinderi la traficanții care vând, pe net, etnobotanicele sub formă de jeleuri

Descinderi la traficanții care vând, pe net, etnobotanicele sub formă de jeleuri

Marieta STEFAN 21 septembrie 2023 | 00:00 1727

După ce cotidianul Replica a semnalat faptul că magazine, dar și în mediul online, au început să vândă produse ce conțin noi substanțe psihoactive (NSP)/etnobotanice, sub formă de jeleuri sau țigări electronice, un fenomen ce a luat amploare în ultima perioadă, DIICOT s-a mobilizat și a descins la dealeri. Astfel, a fost destructurat un grup  infracţional organizat, ce se ocupa cu importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. 


Descinderi la traficantii care vand, pe net, etnobotanicele sub forma de jeleuri

Consumul de droguri a luat amploare în România imediat după Revoluția din 1989. Procesul s-a intensificat pe parcurs, iar cei care folosesc substanțe psihoactive sunt din ce în ce mai tineri.

Descinderi la traficantii care vand, pe net, etnobotanicele sub forma de jeleuriProduse care conțin HHC

Este un fenomen relativ nou la noi în țară

Este un fenomen relativ nou la noi în țară, comparativ cu alte state europene și greu de stopat, iar autoritățile nu au deocamdată nici know-how-ul și nici mijloacele de a face acest lucru, la fel ca celelalte țări europene care se confruntă cu această situație de mult timp. 

Dealerii diversifică „marfa” la cerința consumatorilor și de aceea apar noi substanțe foarte des pe piața de desfacere, care a început să fie nu numai fizică, ci și on line. „Negustorii de vise” nici măcar nu mai trebuie să se deplaseze sau să consume benzină pentru a scoate profit.  Numai că noile produse comercializate prin intermediul mediului virtual conțin noi substanțe psihoactive (NSP), care au efectul etnobotanicelor.

Ele au formă de jeleuri și bomboane sau pot fi consumate prin intermediul vaporilor, prin țigări electronice, așa cum, de altfel, Replica a relatat recent.

Jeleurile sunt vândute „în scop decorativ”

Jeleurile sunt vândute ”în scop decorativ, probabil acesta este cuvântul cheie folosit pentru a se înțelege despre ce este vorba, de fapt, de către cei care vor să viseze frumos măcar pentru o scurtă perioadă de timp. 
Reporterii Replica au vorbit despre aceste produse cu Marius Oprișan, fost șef la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, încă din luna mai a acestui an, care a explicat pericolele consumului de produse care conțin HHC. Este vorba despre o substanță denumită hexahidrocannabinol (HHC), care este monitorizată îndeaproape de Observatorul European Pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT).

Descinderi la traficantii care vand, pe net, etnobotanicele sub forma de jeleuri

Nu se cunosc exact efectele și riscurile consumului de HHC

În prezent se cunosc relativ puține lucruri despre efectele și riscurile consumului de HHC. Observatorul European Pentru Droguri și Toxicomanie chiar precizează faptul că începând cu luna octombrie 2022 au fost efectuate 50 de confiscări de produse ce conțin HHC (70 kg și aproximativ 100 de litri de material) capturile cele mai mari fiind efectuate în Italia, Polonia și Germania. 

Cine pierde la ruleta rusească, consumă un ursuleț

Specialiștii trag un semnal de alarmă! „Este vorba de noi substanțe, etnobotanice, care practic înlocuiesc substanțele Spice, care se vindeau pe vremea magazinelor de vise, în perioada 2008-2011. Inițial au apărut în Statele Unite, iar în Uniunea Europeană acestea se confiscă, nu știu de ce la noi nu se sesizează nimeni, ele comercializându-se online. Conform legii 194 din 2011, este interzisă comercializarea lor și sunt pedepse destul de drastice.

Descinderi la traficantii care vand, pe net, etnobotanicele sub forma de jeleuri

La fel cum scrie pe acele jeleuri în formă de ursuleți, că sunt interzise consumului, așa scria și pe pliculețele acelea care se vindeau în magazinele de vise. La petreceri se joacă un fel de ruletă rusească și cine pierde consumă un ursuleț din acesta. Sunt exact jeleuri, însă eu nu am auzit până acum de jeleuri care să se vândă în scop decorativ cum scrie pe internet. Ele ar trebui scoase de pe piață și sunt foarte multe produse și pe vapare, pe țigările electronice, care sunt neconforme, și este vorba de cele care conțin substanța HHC. HHC este interzis în România conform legii 194 din 2011”, a declarat, pentru Replica, Marius Cristian Oprișan, fostul șef al Centrului Regional de Prevenire Antidrog Constanţa și actualul manager al Centrului „Equitas”.

Pot provoca atacuri de panică, anxietate

Efectele consumului acestor substanțe sintetice nu au cum să facă bine organismului și deși nu se cunosc exact efectele pe care le produc, oricum, acestea provoacă stări de disconfort și chiar atacuri de panică. „Eu sfătuiesc tinerii să nu consume astfel de substanțe pentru că nu se cunosc efectele pe care le produc, însă pot provoca atacuri de panică, anxietate. S-au prezentat tineri la medicul de familie cu astfel de simptome după ce au consumat astfel de produse. Tragem un semnal de alarmă în privința acestor produse și trebuie să se ia măsuri.”, a mai adăugat Marius Oprișan.

Autoritățile au destructurat o rețea, după articolul din Replica

Cu toate că ziarul Replica a atras atenția încă din luna mai asupra acestui comerț ilicit prin intermediul platformelor on line, autoritățile s-au sesizat abia în luna septembrie și au făcut descinderi și percheziții, timp în care dealerii și-au văzut nestingheriți de treabă. 

Descinderi la traficantii care vand, pe net, etnobotanicele sub forma de jeleuri

Dar, niciodată nu e prea târziu. Ne bucurăm că am putut trage acest semnal de alarmă și că am ajutat autoritățile în acest sens. Și Marius Oprișan consideră că a contribuit la acest lucru prin informarea făcută acum cinci luni. 

„Ne bucurăm că, în final, autoritățile au ținut cont de informarea pe care am făcut-o. În mai multe județe din țară au fost razii și percheziții la magazinele și societățile comerciale care comercializau astfel de produse, jeleuri, bomboane și țigări electronice”, a concluzionat managerul Centrului „Equitas”. 

121 de percheziții domiciliare, inclusiv la Constanța

La data de 19.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași au efectuat 121 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. 

Grup infracţional organizat având ca scop producerea de substanțe

Astfel, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două societăți comerciale, din județul Iași, ar fi constituit  un grup  infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. 

Acestea ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La puscarie toata lumea, acum pe camera cu executare. Sunt fe,meia barbat si asa am hotarat Eu - toata lumea la puscarie. Toata lumea in afara de mine, femeia barbat.
0
0
Noroc cu cotidianul ER. Fara R, ne trezeam naibii cu ursuletii-n casa si cu drogurile pe masa. Dar au emnalat si am scapat. PFfffiiiiuuuu
0
0
Ce ursuleti ma ca termin naveta de bere, mai dau si niste vodca si intru in voi cu shundreaua
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016