REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Descoperire uluitoare care dă speranțe diabeticilor: Medicamentul-picătură care s-a dovedit eficient

Descoperire uluitoare care dă speranțe diabeticilor: Medicamentul-picătură care s-a dovedit eficient

A.F. 11 iunie 2024 | 00:00 174

Diabeticii sătui de injecțiile zilnice ar putea avea o nouă speranță pentru o alternativă mai puțin invazivă. Oamenii de știință de la Universitatea din British Columbia (UBC) au dezvoltat o nouă metodă de administrare a insulinei prin care utilizatorii pun doar câteva picături sub limbă.

Descoperire uluitoare care da sperante diabeticilor: Medicamentul-picatura care s-a dovedit eficient

În plus, oamenii de ştiinţă din China au demonstrat eficiența terapiei precoce cu insulină pentru pacienţii diagnosticaţi recent cu diabet de tip 2 (T2D), o metodă care poate reduce riscurile de accident vascular cerebral şi de spitalizare din cauza insuficienţei cardiace în comparaţie cu persoanele care nu au primit acest tratament, informează Xinhua.

O echipă coordonată de profesorul Weng Jianping de la Universitatea de Medicină Anhui din oraşul Hefei, din care au făcut parte şi cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, Universitatea de Medicină de Sud din Guangzhou şi de la Universitatea Beijing, a efectuat un studiu observaţional întins pe 24 de ani privind tratamentul a 5.424 de pacienţi cu T2D din întreaga ţară, potrivit Agerpres.

Cercetătorii chinezi au descoperit că pacienţii cu T2D nou diagnosticaţi şi care au urmat această terapie au prezentat un risc redus cu 31% de accident vascular cerebral şi un risc cu 28% mai mic de spitalizare din cauza insuficienţei cardiace.

Acest studiu demonstrează în continuare eficacitatea tratamentului precoce cu insulină în îmbunătăţirea biomarkerilor legaţi de inflamaţia de grad scăzut şi de funcţia endotelială, care sunt indicatori cunoscuţi ai riscului cardiovascular, la pacienţii cu T2D recent diagnosticaţi.

Cercetarea specialiştilor chinezi oferă dovezi convingătoare pentru adoptarea insulinoterapiei precoce ca opţiune de tratament de primă linie pentru pacienţii nou diagnosticaţi.

Studiul a fost publicat în revista internaţională Signal Transduction and Targeted Therapy la începutul lunii iunie.

Descoperire uluitoare care dă speranțe diabeticilor

Un semn distinctiv al diabetului este incapacitatea de a produce suficientă insulină pentru a regla nivelul de glucoză din sânge. Cei cu diabet de tip 1 și mulți dintre cei cu diabet de tip 2 vor avea nevoie de insulină de câteva ori pe zi, iar aceasta este de obicei administrată printr-o injecție subcutanată. Nu numai că este inconfortabil, dar poate fi greu de respectat de către pacienți și creează un potențial risc biologic.

Sunt în curs de dezvoltare metode mai puțin invazive, cu diferite niveluri de succes. Printre tehnicile experimentale se numără implanturile controlabile sau plasturii cu ultrasunete care administrează medicamente direct prin piele, însă principala direcție de cercetare este administrarea orală de insulină. La urma urmei, a înghiți o pastilă este simplu, nedureros și ceva ce mulți oameni fac deja în fiecare zi.

Dar, din nou, există și câteva probleme în acest sens. Insulina este o moleculă fragilă care nu supraviețuiește călătoriei prin stomac până la intestine, unde poate fi absorbită în fluxul sanguin. Încapsularea acesteia în diferite materiale poate ajuta, sau chiar realizarea de capsule care o injectează fizic în mucoasa, dar mergând pe această cale înseamnă că insulina este mai întâi metabolizată prin ficat, ceea ce îi poate schimba structura.

Pentru noul studiu, echipa UBC a dezvoltat un nou sistem care ar putea fi numit în continuare insulină orală. Totuși, în loc să fie înghițită, aceasta ia forma unor picături plasate sub limbă. Această metodă, cunoscută sub numele de administrare sublinguală, este utilă pentru medicamentele care nu supraviețuiesc stomacului. Este eficientă deoarece țesutul de sub limbă conține o mulțime de capilare, permițând medicamentului să se difuzeze rapid în sânge.

În mod normal, această metodă nu ar funcționa bine pentru insulină, deoarece este o moleculă mare care nu poate trece ușor prin celule. Așa că echipa a asociat-o cu o peptidă de penetrare celulară (CPP), obținută din subproduse de pește, care face celulele mai poroase.

"Gândiți-vă la aceasta ca la un ghid care ajută insulina să navigheze printr-un labirint pentru a ajunge rapid în fluxul sanguin", a declarat Dr. Jiamin Wu, cercetător în cadrul studiului. "Acest ghid găsește cele mai bune rute, ceea ce face ca insulina să ajungă mai ușor acolo unde trebuie să ajungă", citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510