REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.3° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
28.3° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Dezastru ecologic la intrare în comuna Cogealac; Cati Hristu, de negăsit. Video

Dezastru ecologic la intrare în comuna Cogealac; Cati Hristu, de negăsit. Video

Replica API 6 aprilie 2022 | 09:40 6423

Comuna Cogealac este localizată la doar 50 de kilometri de municipiul Constanța. Încă de la intrare în localitate, dinspre comuna Râmnicul de Jos, te izbește imaginea dezolantă a unui câmp plin de mii de peturi, resturi de scutece, resturi alimentare și alte tone de gunoi amestecate cu lemne. Mizeria acoperă un întreg câmp, iar pe alocuri grămezile de deșeuri ardeau. Din cauza vântului care bate cu intensitate în această perioadă, gunoaiele sunt răspândite cu ușurință. Deşi Garda de Mediu a aplicat amenzi usturătoare de-a lungul timpului, atât Primăriei Cogealac, cât și Serviciului Local de Salubrizare al comunei, lucrurile par să nu se îndrepte. Primarul nu a fost găsit nici la telefon, dar nici la sediul primăriei.

Câmpul de la intrare din comuna Cogealac, dinspre Râmnicul de Jos, a fost ocupat de deșeuri. Mii de peturi, resturi de scutece, resturi alimentare, dar și alte gunoaie amestecate cu lemne, au acaparat câmpul.

Problema deșeurilor din comuna Cogealac, din județul Constanța a devenit obiect de cercetare penală, ca urmare a refuzului primăriei unității administrativ-teritoriale de a se implica în rezolvarea situației create de depozitul de deșeuri ilegal, de la marginea localității, transmiteau reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

În 2021, Primăria Cogealac a fost amendată cu 85.000 de lei pentru depozitarea neconformă a deșeurilor. Totodată, Serviciul Local de Salubrizare al Comunei Cogealac a fost sancționat cu amendă de 50.000 lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu.

„Anul trecut UAT a fost sancționată de comisariatul Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, în luna aprilie, cu 15.000 de lei, iar în luna iunie, cu încă 70.000 de lei și de fiecare dată s-au stabilit măsuri pentru rezolvarea problemelor constatate. În timpul altui control, efectuat în luna octombrie a anului trecut, s-a transmis notificare, în vederea suspendării autorizației de mediu pentru serviciul local de colectare. Mai mult decât atât, în luna noiembrie a fost înaintată sesizare penală pe numele UAT Cogealac, pe aceeași temă. După toate acestea, serviciul local al primăriei, care colectează deșeurile de la populație, continuă să depoziteze gunoiul pe așa-zisa platformă temporară, astfel încât cantitatea de deșeuri a ajuns de cel puțin trei ori mai înaltă decât gardul care împrejmuiește terenul”,a spus Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

În aceste condiții, o mare parte din deșeuri ajung să fie împrăștiate de vânt pe hectare întregi din jurul depozitului ilegal, fără ca autoritățile locale să ia vreo măsură. Din cauza mizeriei din zonă, terenurile au devenit atrăgătoare și pentru alte depozitări ilegale. Problema este cunoscută și la nivelul Prefecturii Constanța, iar în prezent este de competența organelor de cercetare penală.

Cati Hristu nu e de găsit

Întrucât primarul comunei Cogealac nu răspunde la telefon, am încercat să îl căutăm la Primărie, însă fără succes. Un angajat din cadrul instituției spune că primarul este greu de găsit pentru că umblă foarte mult prin localitățile pe care le are în administrare, în timp ce altul ne-a urat mult succes în încercarea de a-l contacta ,,Credeți că vă răspunde?!”.

Funcționarul public ne-a oferit un alt număr de telefon al primarului, însă, nici de această dată, nu s-a sinchisit să răspundă. Nici măcar un mesaj nu am putut să îi lăsăm, căsuța vocală fiind deja plină cu mesaje.

Filmare cu camera ascunsă:

Locuitorii îi iau apărarea primarului

Mulți dintre locuitori nu știu ce se întâmplă la intrare în localitate, iar cei care cunosc acest lucru spun că dezastrul nu este doar din cauza actualului primar, ci și din cauza fostei administrații publice.

De asemenea, spun ei, lumea nu ține cont de faptul că trebuie să selecteze gunoaiele și că le aruncă la voia întâmplării. ,,Acolo este rampa de gunoaie, a bătut vântul și le-a dus pe câmp. Acolo a fost groapa de gunoaie și trebuie să facă altă în loc. Și nu doar de la primarul ăsta sunt gunoaie, ci și de la ceilalți. Cu un tomberon nu facem față. Când a fost vijelia atunci le-a întins pe acolo”, spune locuitorii.

Filmare cu camera ascunsă:

.

Cati Hristu s-a angajat să salubrizeze zona

În cursul zilei de marți, 5 aprilie a.c., la sediul Instituției Prefecturii județului Constanța, a avut loc o întâlnire la care a participat și primarul comunei Cogealac. În urma discuțiilor și a celor stabilite, primarul s-a angajat prin adresă transmisă la Garda de Mediu Constanța să elimine deșeurile și să salubrizeze zona în maxim o lună de zile.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai ziceti ba de jardel ce vina are el cu halimaiul din centru are boscheti care stau dupa micii si berea lui bravo lui
0
0
Cipanul cu nume de fata este in fiecare seara in Vivo la bar impreuna cu alti frati cruciferi
1
0
sant lucruri mult mai grave in com cogealac cu delapidari mari din banii care vin ptr dezvoltare dar nimeni nu le vede toti fosti prefecti ai constantei au hectare pe la cogealac
0
0
Incercati sa-l cautati prin barurile mechedonesti din Constanta. Acolo isi petrece mai mult mandatul.
0
0
Rezervatia de cipanzei .....
1
0
Ce mutra de maimuta urlatoare are baiatul asta, Cati.
1
0
o fi cu amanta la Dubai .
2
0
Halimaiul din centru cu jardel si toti ingamfatii acolo sa vina televiziunea si ziarele
0
0
Omul pus de stro3 si pastorit de secretarul de stat de la mediu, nou numitul stefan chiru. Stefan chiru il serveste pe stapanul si pe altii acoliti ai primarului de la agigea
0
0
Asa a fost si va fi mereu, indiferent de partid, primar sau atnie. E o indolenta crasa a acestor oameni, cine vine la putere e interesat doar de aua, e greu cu ei
1
0
Pe primar il gasiti zilnic la una din cafenelele din Vivo - Constanta
0
0
La Mangalia la fosta baza de cereale e dezastru,piticul porno e bine mersi.
0
0
Management administrativ cipanic
1
0
Prins si bagat la inchisoare 50 de ani.
0
0
veniti la mangalia!!!! sa vedeti cum se arunca mergeti la limanu pe campuri sa vedeti ce este !!!! la mangalia camionele arunca vizavi de herghelie uitativa prin statiuni mormane de moluz si urmariti camioanele sa vedeti unde arunca camioande cu nr de inmatriculare NSA BZN YSE DYP
0
0
Cum dracu' sa ai prenume de fata ? Ce rasa sunt astia ?
1
0
Bai fratilor lasatii in pace pe talibanii din Cogealac. Ei sunt obisnuiti cu gunoaiele. Cogealacu este altceva. La Cogealac asta este nivelu. Si nu mai mergeti singuri pe acolo ca plecati batuti.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768