REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° ConstanÈ›a Mie., 18 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6856
17.4° ConstanÈ›a Miercuri, 18 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6856
 

Deznodământ în cazul accidentului de muncă de la Centrala Nucleară Cernavodă

Deznodământ în cazul accidentului de muncă de la Centrala Nucleară Cernavodă

Andreea VLAICU 18 septembrie 2024 | 00:00 235

Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a dispus trimiterea în judecată a două persoane implicate într-un incident de muncă grav, petrecut în 11 august 2022, la Centrala Nucleară Cernavodă. Cei doi inculpaÈ›i sunt acuzaÈ›i de nerespectarea măsurilor de securitate È™i sănătate la locul de muncă, fapte sancÈ›ionate conform Codului Penal. Incidentul a avut loc într-un depozit aparÈ›inând CNE, unde echipa formată din trei lucrători executa lucrări de înlocuire a unui corp de iluminat, montat la o înălÈ›ime de aproximativ 6 metri.

Deznodamant in cazul accidentului de munca de la Centrala Nucleara CernavodaCentrala Nucleară Cernavodă

În timpul acestei activități, un angajat a căzut de pe o scară metalică extensibilă, suferind răni grave la nivelul capului È™i braÈ›elor. Șeful echipei, Viorel T. nu ar fi respectat instrucÈ›iunile de securitate transmise de angajator, utilizând o scară nepotrivită È™i nerecomandând folosirea echipamentului individual de protecÈ›ie, precum casca, centura de siguranță È™i ochelarii. De asemenea, un alt lucrător, Radu M., implicat în accident, nu a asigurat corect scara, ceea ce a dus la desprinderea acesteia È™i la accidentul în care a fost implicat.

Accidentul s-a petrecut la o lucrare care nu era inclusă în programarea stabilită de angajator pentru ziua respectivă, dar a fost iniÈ›iată de È™eful de echipă. În loc de verificarea hidranÈ›ilor din SEIRU, echipa a reparat un proiector defect. În acel moment, din cauza unei manevre greÈ™ite È™i a poziÈ›ionării necorespunzătoare a colegilor care È›ineau scara, tronsoanele scării s-au deschis complet, iar victima a căzut de la înălÈ›ime, suferind răni grave.

Incidentul a fost raportat la 112 de unul dintre colegii victimei, iar echipajele de urgență au intervenit pentru a acorda îngrijiri medicale È™i pentru a transporta victima la spital. Ulterior, ancheta desfășurată de autorități È™i Inspectoratul Teritorial de Muncă a stabilit că accidentul a avut loc din cauza nerespectării procedurilor de securitate la locul de muncă, atât de către È™eful de echipă, cât È™i de lucrătorul care a căzut.

Deznodamant in cazul accidentului de munca de la Centrala Nucleara Cernavodadosarul înregistrat pe rolul Judecătoriei Medgidia

Mai mult, în momentul producerii accidentului, inculpatul nu era È™ef de echipă, însă È™eful care era numit fusese mutat la tură È™i a luat hotărârea ca bărbatul cercetat să coordoneze muncitorii, fiind mai experimentat. La 1 noiembrie 2022, la aproape 3 luni de la accident, È™eful de echipă provizoriu a demisionat. 

Ancheta a concluzionat că cei trei angajaÈ›i implicaÈ›i au încălcat regulile de securitate È™i sănătate în muncă, fiind responsabili pentru incidentul produs. Cei doi inculpaÈ›i, È™eful de echipa de atunci È™i colegul de muncă au fost condamnaÈ›i la 1 an È™i 2 luni de închisoare cu suspendare cu un termen de supraveghere de 2 ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166