REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.5° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
21.5° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Didi-Ionuț Cojocariu a câștigat premiul Festivalul Național al Cântecului Dansului Popular Românesc „Mamaia”

Didi-Ionuț Cojocariu a câștigat premiul Festivalul Național al Cântecului Dansului Popular Românesc „Mamaia”

Andreea VLAICU 31 august 2024 | 15:51 450

Seară de gală sub semnul emoțiilor, la Mamaia! Festivalul Național al Cântecului Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024 și-a desemnat, vineri seară, 30 august 2024, în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia, laureații ediției! Evenimentul readus în circuitul festivalier național, după o pauză de 12 ani, de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, alături de partenerii săi principali, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, s-a bucurat, de-a lungul celor trei zile de desfășurare, în perioada 28 – 30 august 2024, de participarea numeroasă a unui public entuziast, de toate vârstele.

Didi-Ionut Cojocariu a castigat premiul  Festivalul National al Cantecului Dansului Popular Romanesc „Mamaia”

De asemenea, festivalul-concurs a fost transmis în direct și de TVR Folclor, iubitorii muzicii populare putând urmări, și din fața micului ecran, întregul program artistic, atât secțiunile de concurs, cât și recitalurile oferite de vedetele folclorului românesc.

După două seri pline de farmec, care au readus la malul mării bucuria (re)întâlnirii spectatorilor cu marii artiști ai scenei populare autohtone, dar și cu tineri talentați aflați la început de drum, vineri seară s-a desfășurat Gala Laureaților. În ciuda vremii capricioase de pe litoral, publicul, aflat în număr mare, în Piațeta Perla din Mamaia, a dovedit că este avid de reluarea unor asemenea evenimente cultural-artistice dedicate muzicii populare, culturii și tradițiilor autentice, din toate zonele etnofolclorice ale țării și a rămas alături de artiști până la final.

Gala Laureaților – ca, de altfel, și celelalte seri de festival - a fost prezentată de îndrăgita realizatoare TVR, Iuliana Tudor și de cunoscutul interpret de muzică populară Gelu Voicu. ​Artiștii au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă de maestrul dirijor Cristian Obrejan, într-un adevărat maraton muzical, primit cu aplauze entuziaste de spectatori.

Premiile Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024

Premiile au fost înmânate de membrii juriului concursului și al preseleției, la fiecare dintre cele două secțiuni – Soliști vocali și Soliști instrumentiști, valoarea acestora fiind: Premiul I – 25.000 lei; Premiul II – 15.000 lei; Premiul III – 10.000 lei.
 
 Marele Trofeu al festivalului, în valoare de 40.000 lei, a fost câștigat de DIDI-IONUȚ COJOCARIU (Bucovina), un tânăr de 30 de ani, de profesie economist. Concurentul a interpretat melodiile „Mândră floare-i norocu” - Mina Pâslaru și „Pentru tine Mărioară” - Alexandru Dumbravă.

Creatorul Trofeului „Mamaia” 2024 este sculptorul Ovidiu Toader. Mult-râvnita distincție a fost înmânată câștigătorului, Didi-Ionuț Cojocariu, de către directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, dr. Ștefania-Laura Abibula Stroe.

„Ceea ce s-a întâmplat în aceste trei seri minunate este o poveste. Acum ceva vreme, părea un vis, iată că acum, este o realitate și eu sunt recunoscătoare și mulțumesc tuturor celor care au pus umărul ca acest festival minunat să aibă loc. Și dumneavoastră, publicul, ați fost alături de noi prin vot și prin prezență, fie ploaie, fie vânt, nu ați plecat de aici și ați susținut folclorul românesc”, a menționat, pe scenă, în seara de gală, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, dr. Ștefania-Laura Abibula Stroe.

Secțiunea Soliști vocali:
PREMIUL I - Alexandra Georgiana Pițu – reprezentând zona Munteniei. Concurenta a interpretat melodiile „Balada lui Toma Alimoș” - culegere din repertoriul zonal și „Pe ulița car` mi-e drag” - culegere din repertoriul zonal.
PREMIUL al II-lea - Mădălina Avădănei (Moldova). Concurenta a interpretat melodiile „Doină de Cătănie” - culegere din repertoriul zonal, folclorist Alexandru Vasiliu din Tătăruși și „Foaie verde baraboi” - creație bazată pe o colecție de folclor publicată.
PREMIUL al III-lea - Florin Mihalache (Banat). Concurentul a interpretat melodiile „Cucule te văd zburând” - doină din repertoriul lui Iosif Ciocloda și „Peste deal, peste poiene” - cântec din repertoriul Nicoletei Voica.
Secțiunea Soliști instrumentiști:
PREMIUL I – Papuc Viorel (Muntenia) - nai. Concurentul a interpretat melodiile „Doina de jale” - piesă din repertoriul maestrului Gheorghe Zamfir și „Hora Staccato - Grigoraș Dinicu”.
PREMIUL al II-lea - Alexandru Costin Cioiu (Oltenia) - caval.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina din caval” - Dumitru Zamfira și „Sârba de la Tismana” - Dumitru Zamfira
PREMIUL al III-lea - Alexandru Cristian Sărbușcă (Oltenia) – clarinet.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina” și „Hora și sârba”.
DISTINCȚIE DE EXCELENȚĂ din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, pentru cunoscuta prezentatoare și realizatoare TV, Iuliana Tudor
De asemenea, cunoscuta prezentatoare și realizatoare TV, Iuliana Tudor, a fost răsplătită, în seara galei, cu o DISTINCȚIE DE EXCELENȚĂ din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, pentru întreaga activitate neîntreruptă de 25 de ani în cadrul televiziunii. Distincția i-a fost oferită de către Șerban Cezar Gheorghiu – membru al juriului și șeful Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Din componența juriului au făcut parte: Elise Stan – prof. dr. etnomuzicolog, realizator/producător emisiuni folclorice TV (președinte), Doina Ișfănoni - doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Valentin Marin - etnomuzicolog, manager al Radio România Antena Satelor, Daniela Gibescu - doctor etnomuzicolog, specialist Casa de Discuri ELECTRECORD România, Șerban Cezar Gheorghiu – șeful Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, Cristina Caterinici – reprezentantul Consiliului Județean Constanța-directorul executiv al Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură Subordonate, Tatiana Hilca – conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București.

Seara de gală a continuat cu un program artistic special, oferit de vedete ale cântecului popular românesc, în acompaniamentul orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă magistral de dirijorul Cristian Obrejan. Momentul artistic al gazdelor, din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, a fost aplaudat cu bucurie și încântare de toți cei prezenți. Suitele instrumental-coregrafice oferite de orchestra și corpul de dansatori al renumitului Ansamblu Folcloric Profesionist „Brâulețul”, precum și îndrăgita solistă dobrogeancă Elena Plătică, au adus în prim-plan folclorul românesc autentic, cu toată frumusețea cântecului, dansului și a portului popular tradițional. Au urmate alte recitaluri și momente artistice de neuitat, susținute de artiști de renume ai scenei românești, în aplauzele publicului.

Festivalul Național al Cântecului Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024 a fost organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, alături de partenerii săi principali, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, împreună cu TVR, TVR Folclor, cu sprijinul Organizației de Management al Destinației Mamaia-Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E bine asa! Juriul fără nici un specialist in vocile cantate: teoreticieni și alți tovarăși. Ați dat si voi ce v-a dus capul, ca doar e banul public si nu conteaza. Vai mama voastră de organizatori!
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365