REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Diferenţele dintre variantele Alpha şi Delta ale COVID: "Este mai răspândită în rândul copiilor"

Diferenţele dintre variantele Alpha şi Delta ale COVID: "Este mai răspândită în rândul copiilor"

Replica API 11 septembrie 2021 | 20:52 1191

Tulpina Delta a început să îmbolnăvească din ce în ce mai multe persoane atât din Europa, cât și de la noi din țară. Epidemiologul Paul Iordache ne va spune care sunt diferenţele dintre varianta Alpha şi Delta, dar şi dacă ne protejează vaccinul anti-COVID, scrie antena3.ro

"Varianta Delta este de două ori mai contagioasă decât varianta Alpha. Există deja semnale din perspectiva comunităţii ştiinţifice care ne indică prezenţa unui risc de îmbolnăvire mult mai grav, iar formele în urma infecţiei sunt mult mai complexe din punct de vedere medical.

În principiu, discutăm de nişte caracteristici epidemiologice care sunt uşor diferite, de o rată de infectare mult mai mare, de forme mult mai severe pe care le întâlnim în timpul infecţiei şi, bineînţeles, de forme severe care necesită de cele mai multe ori internare în zona ATI.

Simptomatologia este principial similară şi există totuşi un aspect specific variantei Delta privind infecţiile care se regăsesc mai mult în zona pediatrică. E mult mai răspândită în rândul copiilor şi tinerilor. Varianta Alpha avea afectare în rândul vârstnicilor.

Există multiple explicaţii. O explicaţie ar fi selecţia genetică pe care o întâlnim în momentul de faţă. Virusul, ca şi organismul uman, evoluează. Am avut o variantă care, până la urmă a avut impac în rândul persoanelor mai în vârstă, iar varianta Delta, ca oricare altă variantă pe care o vom întâlni de acum înainte, este un proces al acestei selecţii genetice. Şi virusul se adaptează", a spus Paul Iordache, vineri, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Ce ar trebui să ştim dacă ne infectăm cu Delta, după vaccinare

"Analizând impactul campaniei de vaccinare, în raport cu varianta Delta, putem să spunem cu certitudine că formele pe care le întâlnim în urma vaccinării, sunt nişte forme mult mai uşoare. Acest aspect creează un rol protectiv la nivelul întregii populaţii şi susţine ipoteza conform căreia, vaccinarea este singura variantă de succes în prevenirea acestei pandemii", mai spune medicul.

Când să ne măsurăm anticorpii, după vaccinare

"În momentul de faţă, nu există un cadru legislativ care să impună o testare a anticorpilor, însă, din perspectiva mea ca medic epidemiolog, consider oportună o testare a acestor anticorpii undeva între 6-12 luni de la momentul vaccinării. Dacă ne infectăm și vrem să ne vaccinăm, să așteptăm aproximativ o lună de la momentul în care am trecut prin boală", a mai precizat dr. Paul Iordache.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
baietii destepti joaca tactic excelent
1
0
sa va ia draq cu tot alfabetul vostru
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510