REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.4° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
3.4° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Din fabrică în parc fotovoltaic. Vezi ultima clădire industrială vizitată de Ceaușescu

Din fabrică în parc fotovoltaic. Vezi ultima clădire industrială vizitată de Ceaușescu

Adela Cristina CARCEA 17 octombrie 2024 | 15:51 369

Compania Celhart Donaris, care deține activele fostului combinat de celuloză și hârtie de la Chișcani, lângă Brăila, a demarat demersurile legale pentru construcția unui mare parc fotovoltaic pe amplasamentul industrial. Proiectul, aflat în plan de peste 10 ani, vizează instalarea unei capacități de producție de energie regenerabilă de peste 83 MW.

Din fabrica in parc fotovoltaic. Vezi ultima cladire industriala vizitata de Ceausescu

Noua unitate de producție de energie solară va fi racordată la stația de transformare Lacu Sărat, iar termenul estimat pentru finalizarea și punerea în funcțiune a parcului este sfârșitul anului viitor. Aceasta nu este prima centrală fotovoltaică din zonă. La Chișcani funcționează deja o centrală mai mică, de 1,724 MW, pusă în funcțiune în 2015 de compania de stat Electrocentrale Grup, care aparține Ministerului Energiei. De asemenea, în apropiere se află activele fostei termocentrale pe gaze CET Brăila, cu o capacitate de 437 MW, care a fost oprită în 2019 și este acum deținută de Complexul Energetic Oltenia.
O istorie industrială bogată

Construcția combinatului de celuloză și hârtie de la Chișcani a început în 1956 și a fost finalizată complet în 1964. În perioada sa de vârf, combinatul era unul dintre cele mai mari din lume în domeniul său, având peste 12.000 de angajați. Un moment important din istoria sa a fost vizita lui Nicolae Ceaușescu, care a inspectat combinatul în toamna anului 1989, înainte de Revoluție. Aceasta a fost ultima vizită industrială efectuată de fostul dictator.

După Revoluție, combinatul a fost redenumit Celhart Donaris și a trecut printr-un proces de privatizare. Însă, la fel ca multe alte mari întreprinderi industriale ale epocii comuniste, nu a reușit să se adapteze la noile condiții economice. Combinatul a intrat în declin și a fost închis în 2009, iar compania a fost delistată de pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori București în 2015.

De la industrie grea la energie verde

Încă din 2014, terenul fostului combinat a fost luat în considerare pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, pe o suprafață de 100 de hectare. Deși acel proiect nu s-a concretizat, Celhart Donaris revine acum cu un plan care va transforma platforma industrială într-un centru modern de producție de energie regenerabilă. Astăzi, activitatea principală a companiei este închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, iar activele imobilizate ale companiei sunt estimate la peste 10 milioane de lei.

În ciuda activelor considerabile, compania a înregistrat pierderi în ultimii ani. În 2023, Celhart Donaris a raportat pierderi de aproximativ 518.000 lei, la venituri totale de 386.000 lei.

Schimbări de acționariat

De-a lungul anilor, acționariatul companiei a suferit modificări semnificative. În momentul delistării de pe bursă, acționarul majoritar era compania Ecopack Ghimbav, controlată de omul de afaceri Vladimir Cohn, care deținea peste 88% din capital. Ulterior, participația lui Cohn a fost transferată către Kameran Financial Limited, o entitate juridică din Cipru. În acționariat a intrat și Dan Viorel Paul, președintele Asociației Brokerilor din România și fondatorul firmei de brokeraj Finaco Securities.

În 2020, Kameran Financial Limited s-a retras complet din acționariat, lăsându-l pe Dan Viorel Paul drept acționar unic, calitate pe care o deține și în prezent, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677