REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
13.9° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Direcția de Drumuri Constanța, prinsă cu licitație cu dedicație pentru 47 de mil. de lei!

Direcția de Drumuri Constanța, prinsă cu licitație cu dedicație pentru 47 de mil. de lei!

Mirela PASCAL 26 iunie 2024 | 00:00 2289

DRDP Constanța a pus la bătaie 47 de milioane de lei pentru întreținerea pe timp de iarnă a autostrăzilor din județul Constanța și Călărași. Interesant este faptul că documentația de atribuire nu a fost realizată în conformitate cu prevederile legale, aspect constatat chiar de către Consiliul național al Contestațiilor, care a obligat compania la remedierea deficienților. La fel de interesant este și faptul că firma care a pus la îndoială legalitatea documentației este specializată în cultivarea cerealelor, al cărei patron a fost trimis în judecată de DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Directia de Drumuri Constanta, prinsa cu licitatie cu dedicatie pentru 47 de mil. de lei!

O firmă din Giurgiu care a primit, în trecut, zeci de milioane de lei de la CNAIR pentru întreținerea pe timp de iarnă a unor porțiuni de autostradă și a drumurilor din Călărași și Tulcea a contestat licitația în vederea încheierii acordului-cadru având ca obiect ”Întreținere curentă pe timp de iarnă - DRDP-Constanța – SDN Călărași”. Societatea Agro Trans NMI, căci despre ea este vorba, are ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor și este deținută de Valentin Marian Ciobanu, trimis în judecată în februarie 2018 de către DIICOT, într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Ploiești, pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Ca o paranteză, precizăm că valoarea estimată maxima a acordului cadru este de 47.801.149,45 lei, fără TVA, iar cea minimă este de 34.145.597,87 lei, fără TVA.

Ce a solicitat firma din Giurgiu!

Revenind, societatea din Giurgiu a cerut Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor suspendarea procedurii de achiziție publică până la soluționarea contestației și a avut în vedere mai multe aspecte. În primă fază, a solicitat modificarea unui capitol din caietul de sarcini, în sensul eliminării condiției conform căreia: „Nu se acceptă ca echipamentul RSP să fie antrenat cu roată ajutătoare pe sol sau de roata mașinii, condiția această limitând accesul ofertanților specializați în domeniu și fiind contrară principiului liberei concurențe”. De asemenea, s-a cerut modificarea unui alt capitol din caietul de sarcini, în sensul eliminării condiției conform căreia: În situația în care perioada de staționare pentru utilajele staționate în baze depășește 72 de ore consecutive, plata acestora în continuare se va confirma și efectua pentru doar 8 ore din 24, la tarif de staționare. Calculul pentru cele 72 de ore se va efectua începând cu ultima oră de acțiune confirmată, condiția referitoare la decontarea a doar 8 ore din 24 fiind abuzivă și contrară normelor legale în vigoare, respectiv a legislației muncii; Firma din Giurgiu a mai cerut modificarea capitolului 5.1.8. din caietul de sarcini, în sensul eliminării condiției conform căreia: Începând cu al doilea utilaj defect în baza de deszăpezire sau punct de sprijin, termenul de înlocuire se va
 reduce la maxim 4 ore, condiția fiind excesivă și contrară principiului proporționalității.

Directia de Drumuri Constanta, prinsa cu licitatie cu dedicatie pentru 47 de mil. de lei!

O altă solicitare a fost privind modificarea cerinței din fișa de date a achiziției, secțiunea Capacitatea tehnică și/sau profesională, cerința: experiența similară, în sensul definirii Servicii de deszăpezire, în conformitate cu prevederile Instrucțiunii nr. 2/2017 din 19 aprilie 2017, emisă în aplicarea prevederilor art. 178 și art. 179 lit. a) și b) din Legea nr.98/2016, respectiv a prevederilor art. 191 și art. 192 lit. a) și b) din Legea nr. 99/2016, art. 3 alin. (2) lit. a); dar și modificarea capitolului 7 din cadrul caietului de sarcini, în sensul eliminării condiției conform căreia: Prestatorul va emite factura fiscal aferentă contravalorii prestației efectuate numai după confirmarea de către DRDP Constanța a situației de plată, respectiv după primirea unei înștiințări în scris din partea DRDP Constanța cu privire la suma agreată în vederea plății, precum și sursa de finanțare pentru plata facturii, fiind o clauză abuzivă în sensul Legii nr. 72/2013, lovită de nulitate absolută.

Probleme și la tarife?!

Totodată, s-a mai adus în vedere modificarea anexelor Tarifelor la autoutilaje din fișierul Tarife autoutilaje, în sensul eliminării acestora, deoarece forma în care au fost puse la dispoziție este greșită/incompletă/lipsită de raționament practic și încalcă prevederile legislației în domeniul financiar, precum și cea în domeniul achizițiilor publice.

Directia de Drumuri Constanta, prinsa cu licitatie cu dedicatie pentru 47 de mil. de lei!sediul DRDP Constanța

DRDP, obligată să modifice documentația de atribuire a contractului

În urma analizării contestației, Consiliul Național de Soluționare a contestațiilor a admis contestația și a dispus obligarea DRDP să ducă la îndeplinire măsurile de remediere și să modifice documentația de atribuire.

Judecat pentru constituirea unui grup infracțional, într-un dosar mamut

Revenind la firma din Giurgiu, precizăm că patronul Valentin Marian Ciobanu, cât și firma lui, Agro Trans NMI SRL, au fost trimiși în judecată în februarie 2018 de către DIICOT, într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Ploiești, pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Este vorba despre un dosar mamut, cu 72 de inculpați, persoane fizice și juridice, dar și 15 firme și instituții ca părți civile, printre care ANAF și Banca Națională a României. Nu e de mirare că speța se judecă deja de 6 ani și va mai dura încă pe atât, ținând cont de nenumăratele amânări și tertipuri folosite de inculpați pentru a trage de timp.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O mare dezinformare. Cei care au scris asta tb să răspunda.
1
0
dintr-un milion asta e de departe cea mai raspandita metoda de jaf din banii publici si imbogatire de 34 de ani dna diicot parchetele sunt total depasite ar trebui sa aiba de 1 milion de ori mai multi oameni ca sa ancheteze toate cazurile ca astea si evident sa fie corecti si seriosi adica incoruptibili
1
0
a trecut un rind de alegeri, dar mai este unul. foamea de bani este mare. dna , diicot, au prins si ei vreun fir?
0
0
Asa face și el cu licitațiile de la Comfort urban cu dedicație la neamuri și cunoștințe și firme de apartament!
5
1
Firma Yse Trans cand o verificati?…sa vedeti acolo combinatii si ,,paraindarat “…Mitrana stie…!
5
1

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515