REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Dislipidemia la vârstă adultă ar putea fi anticipată încă din copilărie

Dislipidemia la vârstă adultă ar putea fi anticipată încă din copilărie

Replica API 10 iulie 2020 | 00:00 971

Riscul cardiovascular al unei persoane ar putea fi estimat încă din copilărie, pe baza anumitor factori genetici. Oamenii de știință spun că se poate face o anticipare sau o "prezicere" a dislipidemiilor la vârstă adultă, folosindu-se factori de risc genetici și factori clinici de risc din copilăria pacienților, scrie doc.ro.

Dislipidemia este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, iar spre deosebire de alți factori de risc, această poate fi modificabila, spun oamenii de știință finlandezi. Aceștia au examinat în cadrul unui studiu* recent dacă analizarea unui polimorfism uninucleotidic în ceea ce privește nivelul lipidelor din sânge sporește predicția vizavi de dislipidemia la vârstă adultă, în comparație cu măsurătorile lipidelor sangvine din copilărie. Polimorfismul uninucleotidic este o variație ce apare în secvență ADN-ului genomic, observată la indivizi diferiți.

Riscul genetic, pe o populație finlandeză

Au fost incluse în cadrul acestui studiu 2422 de persoane, care au participat la 2 sondaje sau examinări, ce au avut loc în copilărie (în 1980, când participanții aveau între 3 și 18 ani, și în 1986). Și au fost incluși acei participanți care au făcut parte cel puțîn dintr-un studiu de follow-up când au devenit adulți (în 2001, 2007 și 2011).

Cercetătorii au examinat dacă includerea unui risc genetic ce avea în vedere lipidele sangvine (58 de polimorfisme uninucleotidice pentru lipoproteinele cu densitate scăzută, 71 de polimorfisme uninucleotidice pentru lipoproteinele cu densitate mare și 40 de polimorfisme uninucleotidice pentru trigliceride) a îmbunătățit sau nu predicția în ce privește dislipidemiile la adulți, în comparație cu factorii clinici de risc din copilăria acestor participanți.

Cercetătorii au ținut cont de anumiți parametri și au constatat că nivelul lipidelor sangvine din copilărie și cifrele în ceea ce privește riscul genetic estimat au fost asociate cu un risc crescut de a suferi la vârstă adultă de o formă de dislipidemie, în ceea ce privește toate lipidele sangvine.

Concluziile cercetătorilor, după ani de zile de studii, au fost că includerea unor scoruri pentru riscul genetic în ceea ce privește programele de screening ce au în vedere lipidele sangvine în copilărie ar putea, într-o măsură modestă, să îmbunătățească gradul de identificare a acelor indivizi care au cel mai mare risc de a dezvoltă un tip de dislipidemie la vârstă adultă.

Prevenția dislipidemiilor poate începe din copilărie

Cercetătorii subliniază că lipidele sangvine sunt unul dintre factorii de risc majori modificabili în ceea ce privește bolile cardiovasculare. Valorile lipidelor din sânge pot fi urmărite încă din copilărie și până la vârstă adultă, iar identificarea timpurie a copiilor și a adolescenților ce prezintă un risc crescut ar putea să permită implementarea unor strategii de prevenție țintite, cât mai precoce în procesul pe care îl implică boală, iar în acest mod, există un potențial destul de mare de a se preveni sau de a întârzia apariția complicațiilor asociate dislipidemiei.

Există numeroase studii recente care au avut în vedere testarea genetică, pentru a se depista polimorfismele uninucleotidice și alte mutații genetice care sunt asociate cu niveluri anormale ale lipidelor din sânge, iar cel de mai sus este unul dintre ele.

Ce anume cauzează colesterolul mărit la copii?

Experții spun că valorile colesterolului la copii sunt asociate cu trei factori: ereditatea, dietă și obezitatea. În majoritatea cazurilor, însă, copiii cu hipercolesterolemie au un părinte care a avut sau are colesterolul mărit.

Cu un simplu test de sânge, medicii pot verifică nivelul colesterolului la copii. Efectuarea unei analize de sânge de acest tip este extrem de importantă, mai ales dacă în familie există antecedente medicale de boală cardiovasculară sau dacă unul dintre părinții acelui copil are colesterolul mărit. Rezultatele testului de sânge vor scoate la iveală dacă nivelul colesterolului la acel copil este sau nu prea mare.

Este important să mergi la medic împreună cu copilul, mai ales dacă cel mic are probleme cu greutatea. Medicul va recomandă, pe baza rezultatelor analizelor de sânge, cele mai bune strategii pentru a trata colesterolul mărit al copilului: fie cu ajutorul dietei sănătoase, unui program de exerciții fizice care implică întreagă familie, fie cu ajutorul medicamentelor (dacă acel copil are peste 8 ani).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510