REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

DNA cere ridicarea imunității fostului premier Cîțu și foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

DNA cere ridicarea imunității fostului premier Cîțu și foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Mirela PASCAL 23 noiembrie 2023 | 15:55 2945

DNA instrumentează dosarul ”Vaccinurilor”. Procurorii cer ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu / Sunt vizați și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

DNA cere ridicarea imunitatii fostului premier Citu si fostilor ministri ai Sanatatii, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila

În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de ,,opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.
Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941  și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.
 
Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție. Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pt gogu esti dement
0
0
pe dna mihaila ar trebui sa o treceti si la minim pe economie un an de zile pentru "performante "
0
0
Caterinca DNA inainte de alegeri.
0
0
Ridicarea imunitatii se face prin administrarea vaccinului! Sa li se faca celor vinovati toate dozele ramase!
0
0
trebuie sa puna bani ca puscaria nu foloseste tări ,cum dumnezeu numai usr si pnl care au jegmanit si nu s- au gandit la noi !!?
1
0
E secretizat totul in CSAT.Asa ca pupici .DNA fa-te ca lucrezi
0
0
O sa vina sa ai ia cu izoleta si masca chinezeasca vaccinata cu johnson si conectati la mastile cu oxigen de la compresoarele de la vulcanizale
6
0
MAFIA FILIERA TACERII,TUN DE 1 MILIARD DE EURO.UN AMARAT DE ROMAN DACA FURA O CONSERVA DE DOI LEI INTRA LA PUSCARIE.UNDE ESTI TU TEPES VODA SA II EXECUTI PE ACESTI GANGSTERI AI ROMANIEI!.
10
0
Si uite asa iese la suprafata mascarada pandemica si toate vaccinistele obsesive care au mancat c a cat cu gura plina si se pregatesc din nou.
14
1
In sfirsit ceva bun!In sfirsit o stire care te bucura .......lua-le-as muianu'n pla....se stiu ei care sint ...la mai multi!
11
0
Astia merita ridicati in streang asa imuni cum sunt acum.
14
0
cata mweee iau in continuare hastagistii rezistenti!!!!
13
5
Hâc OR BAN a fost și el pe cașcaval in pandemie a fost uitat Măști și mănuși de zece ori prețul mai mare Arahat Tătaru când urmează
15
2
foarte bine sa-i bage la inchisoare intrebarea este daca ei au risipit 1 miliard de euro pe ce s-au cheltuit celelalte 149 miliarde de euro din datoria publica pe care noi toti si copii nostri le vom plati foarte multi ani de acum incolo; se pare ca s-a contractat 1 miliard de euro dar s-a cheltuit mai putin zice vilceanu
16
1
La pârnaie,dar nu prea cred...
16
0
Catu avea datorii de platiti,dar hai sa vedem si cine a comandat mastile neconforme sau izoletele care s-au dovedit inutile?! Unii sunt intangibili,unde a ajuns sotul Ursulei von der Leyen drept rasplata?
18
0
ar trebui acuzati si de blocarea de acum a achizitionarii unui numar mic de vaccinuri din ultimul vaccin actualizat din septembrie ptr cei care mai vor sa se vacineze; nu e cazul in cta unde niste medici au interzis vaccinarea; rafila spunea ca nu poate aduce ultimul vaccin actualizat din cauza contractului care il obliga sa ia foarte multe si sunt aceste “probleme juridice” legate de acest contract aberant cu ue
13
2
Bine făcea Ceaușescu cu cei care "FRAU " Statul!
12
1
astia n-au furat singuri. nu vor pati nimic. o patzesc doar aia care defecteaza, adica nu dau mai departe cat li se cere. de sute de ani se intampla asa pe aici, nu avem vindecare.
19
1
Cu acesti hoti nemernici!
22
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510