REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.6° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

DNA îl acuză pe „Magiunică”, din clanul Vasiloi, că a corupt cinci funcţionari ANAF

DNA îl acuză pe „Magiunică”, din clanul Vasiloi, că a corupt cinci funcţionari ANAF

A.F. 26 septembrie 2024 | 17:42 1879

Cinci funcţionari de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (ANAF) - au fost puşi sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu, fiind suspectaţi că au acceptat ca un dezvoltator imobiliar să vândă locuinţe cu cota de TVA de 5%, deşi nu îndeplinea toate condiţiile legale, prejudiciul în acest caz fiind de 20 milioane lei.

DNA il acuza pe „Magiunica”, din clanul Vasiloi, ca a corupt cinci functionari ANAF

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 5 persoane care, la data săvârșirii faptelor, erau funcționari publici în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală (dintre care 3 ocupau funcții de conducere, iar 2 ocupau funcții de execuție), pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de suspectul I.C.P., respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale față de V.A., persoane fizice fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată (săvârșită în forma autoratului de către I.C.P., respectiv a complicității de către V.A.).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2021, cu ocazia unui control antifraudă efectuat la o societate comercială având ca obiect construirea și vânzarea de locuințe noi în municipiul București, cei cinci funcționari publici din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală - Direcția Generală Antifraudă Fiscală menționați anterior, cu nesocotirea unor prevederi ale legislației primare, nu ar fi constatat încălcarea de către contribuabilul - persoană juridică, pe care îl controlau, a legislației fiscale care, între altele, nu ar fi permis respectivului dezvoltator imobiliar să aplice o cotă redusă de TVA de 5% la vânzarea/livrarea de locuințe către cumpărătorii persoane fizice, ținând seama de stadiul în care dezvoltatorul imobiliar a predat locuințele către cumpărătorii persoane fizice (stadiu care nu respecta cerința legală ca, la momentul livrării, imobilul să poată fi locuit ca atare). 

DNA il acuza pe „Magiunica”, din clanul Vasiloi, ca a corupt cinci functionari ANAF

Prin nesocotirea dispozițiilor legale prevăzute în legislația primară,  funcționarii din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală - Direcția Generală Antifraudă Fiscală nu ar fi estimat, în sarcina contribuabilului supus controlului antifraudă, un prejudiciu în sumă totală de 59.579.484 lei, compus din suma de 20.468.734 lei, pe care contribuabilul respectiv a rambursat-o, fără drept, cu titlu de TVA, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020, și din suma de 39.110.750 lei, pe care contribuabilul trebuia să o plătească, cu titlu de TVA, la bugetul general consolidat al statului, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 - 2020. 

Totodată, pentru perioada de raportare fiscală 2019 - 2020, inculpatul I.C.P., în calitate de administrator al dezvoltatorului imobiliar persoană juridică, supus controlului antifraudă, beneficiind de ajutorul suspectei V.A., ar fi stabilit, cu rea-credință, în cadrul deconturilor de taxă depuse la autoritățile fiscale în interesul contribuabilului, suma taxei pe valoare adăugată colectată a cărei exigibilitate a luat naștere în perioada fiscală de raportare, la un nivel net inferior celui pe care trebuia să-l determine în conformitate cu legislația fiscală, ceea ce a determinat obținerea, pe nedrept, cu titlu de TVA, de către contribuabilul persoană juridică a sumei totale de 20.468.734 lei.

În cauză, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri ale inculpatului I.C.P., până la concurența sumei de 20.468.734 lei, în vederea reparării prejudiciului produs prin comiterea infracțiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată.

DNA il acuza pe „Magiunica”, din clanul Vasiloi, ca a corupt cinci functionari ANAF

Față de inculpatul I.C.P. a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Inculpatului, respectiv celor 6 suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019, se arată în comunicatul DNA.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa ne bagam pu la in anaf. scapa tiganu fiindca are bani multi . virginia uzun a luat spagi de 1000 de ori cat asta si tot nu a patit nimic.
1
0
Insistati cu acest subiect! O sa gasiti tone de bani!!!! Magiunica a castigat pe vremea lui Gabi Mutu peste 230 milioane euro
1
0
Cum naibii sa nu se lase mituiti? p****i sa fie sa nu ia spaghutza cand ii scapa de parnaie. Daca la primul caz de corupere sau de luat mita erau condamnati la ani grei de parnaie, confiscarea averilor si interzicerea unor drepturi, care ar mai fi bagat degetul in borcanul cu miere? Care e cea mai simpla procedura de educare? Pedeapsa tata! Asa, ii doare-n basketi, ii prinde si ii scapa.
1
0
Cand veniti si pe la machedonii de la ANAF Constanta,spagarii stagarilor,le curg mucii la 1000 de euroi ???? DNA Trezirea,hai la treaba intrati in ei un cuib de m*******i corupti si spagari, bugetari cica daca ii vezi cu ce masini unbla.....iti dai seama ca sunt corupti si spagari !!!
2
0
Si uite asa, majoritatea angajatilor anaf, stau pe milioane. Daca ii prind, le fave schema cu acord de recunoastere si scapa. Daca ar fi acuzati de inalta tradare, care ar mai baga mana in borcanul cu miere?
2
0
DGAF nu erau aia laudati ca fac ca dreg, cum se spune crema
3
0
Si au fost greu de corupt?
5
0

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364