REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

DNA: Patru persoane reținute în Portul Constanța pentru dare de mită și contrabandă

DNA: Patru persoane reținute în Portul Constanța pentru dare de mită și contrabandă

Victor ROTARU 30 decembrie 2023 | 17:54 6016

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 30 decembrie 2023, a patru inculpați, trei cetățeni români și un cetățean ucrainean, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă, dare de mită și cumpărare de influență, ultimele comise în formă continuată.

DNA: Patru persoane retinute in Portul Constanta pentru dare de mita si contrabandaImagini de la acțiune

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2023, cei patru inculpați ar fi oferit, în mai multe rânduri, unor persoane cu atribuții de control din cadrul portului Constanța Sud Agigea, sume cuprinse între 120.000 euro și 200.000 euro/container cu țigări și 3 - 5 euro/kilogram de tutun de narghilea, pentru a „închide ochii” și a permite intrarea pe teritoriul României a mărfurilor respective fără a deține documente de proveniență a acestora. Banii respectivi urmau să fie remiși funcționarilor la scurt timp după ce containerul cu “marfă” părăsea incinta portului. Pentru a crea o aparență de legalitate, în documentele de transport, erau menționate mărfuri (limonadă) care, în trecut, au mai făcut obiectul unor importuri legale.

La data de 30 decembrie 2023, după „intrarea” în țară a unui container ce conținea 12.170.000 țigarete nefiscalizate, în valoare de circa 1.500.000 euro, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, în autoturismul ocupat de doi dintre inculpați fiind găsită suma de suma de 110.000 USD, reprezentând o primă tranșă din suma ce ar fi fost promisă inițial (175.000 euro) unui angajat al portului (martor în cauză).

Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 decembrie 2023, cei patru inculpați vor fi prezentați magistraților din cadrul Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Gărzii de Coastă, Direcției de Operațiuni Speciale și de sprijinul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.

DNA: Patru persoane retinute in Portul Constanta pentru dare de mita si contrabandaImagini de la acțiune

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Ce spun reprezentanții Gărzii de Coastă

În data de 30.12.2023, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța și polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului P.C.M.I.I.T al Gărzii de Coastă au realizat o acțiune de prindere în flagrant, în urma căreia s-a dispus ridicarea în vederea confiscării, a sumei de 110.000 dolari, 2167 baxuri țigări provenite din contrabandă și a unei cantități de 21 tone de tutun pentru narghilea. De asemenea, patru persoane au fost reținute pentru o perioadă de 24 de ore, și ulterior, trimise Judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile privind săvârșirea infracțiunii de contrabandă calificată, dare de mită și cumpărare de influență în formă continuată.

Acțiunea reprezintă o etapă a activităților de procedură penală, desfășurate timp de un an și două luni (perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023), de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța. În cauză, a fost documentată activitatea infracțională a mai multor persoane, specializate în traficul cu țigări de contrabandă, în sistem containerizat, prin Portul Constanța.

Din cercetări, a rezultat faptul că țigările de contrabandă și tutun pentru narghilea erau introduse în România prin Portul Constanța ori Constanța Sud Agigea, fiind disimulate în containere prin metoda “capac”. Pentru a crea aparența unui import legal, în documentele de transport, erau menționate bunuri care au mai făcut obiectul unor importuri legale, respectiv ”limonadă”.

Pentru introducerea unui astfel de container în România, suspecții au oferit, cu titlu de mită, organelor cu atribuții de control suma de 175.000 EURO.
                  
Pentru documentarea cauzei, alături de polițiștii de frontieră au acționat reprezentanți ai Direcției Operațiuni Speciale și ai  Biroului Vamal Constanța Sud Agigea

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
M-am mutat in Valencia sa cresc boscheți,sa mă fac și eu barosan
0
0
Ati blocat comenturile…ca v a spuneam eu cine e tocia,ionut si americanu de la c******i…ziar de caca ce sunteti.
0
0
Desfiintati REPLICACA ! “Ziar” de rahat care sterge comenturile de frica sau pentru bani !!!
2
0
După aceasta lovitura de maestru cu dna în care au prins pe nimeni luând mita, sima mai ai tupeul sa minți ca nu tu l ai lucrat mizerabil pe Cicu cu Dna? Cu ce p******r dna ai avut tu sima dosar când ai fost la Sij? Hai dna nu dai pe surse cum faci tu de obicei dar pe Bacaim l ai făcut inculpat pe aceeași fapta? Ipocritilor !
4
2
Inca se fac bani ca vames! Mistoo!
0
1
Aloo gay cu barbă zis Petruța cel mai mare sifon acest gay cu barbă care e smeker dupa tastatură smeker fara fapte sa ne pisam pe copii tai gay cu barbă te mai beleste Flori cu vibratoru ? Stai ca le zicem pe toate ca avem multe de zis
3
0
ce nu va duceti si pe troleul 40 ? nu v-a sifonat sedan nimic poate prindeti acolo niste infractori periculosi ce fura portofele . stati si va uitati la meciuri de fotbal pe salarii imense si mai veniti cu un dosar cand va sifoneaza cate unu. vedeti ca fura stere hira cu 7 maini de la primarie , fura toata primaria da voi va faceti ca nu vedeti leprelor. doar cand va mai suna de la servicii vreun agent cu vreun interes meschin sau politic mergeti la un pont ceva.
4
0
Unde e functionarul cu ajutorul caruia intrau tigarile in port ? Ori e scrisa la misto stirea ori nu sunteti informati si ati aruncat-o asa ca sa aveti articol
5
0
Praf în ochi, o fi așa cum zic ei. Dar adevaratii traficanți sunt în alta parte , ei sunt îmbrăcați în uniforme și nu-i deranjează nimeni. Votam PSD nu ne lăsăm!
6
1
Darea de mita este cu luarea de mita. Mi se pare mie sau lipsește ceva aici? Sau este o scenetă pentru p****i care trebuiau prinși sa para ca muncește careva în port?
6
0
Deci cine a luat mită?
8
1
1 Din articol reiese ca a fost o ancheta ce s a derulat pe durata unui an. Deci s a dat si s a primit un an de zile.spaga. bun. 2 nu dam nume ca nu e bine. 3 nu ni se spune de unde veneau produsele din tutun. Sa fie Ucraina? 4 implicat este si un cetatean ucrainian.nu ne miram. 5 rep li ca sunteti doar niste gunoaie.
7
4
Of of se tin scai ilegalitatile de Tocia :)))
7
4
Au oferit mită cui? Lui Moș Crăciun? Ce vrăjeală este asta? Ați găsit niște p****i ca să ne păcăliți ca faceți treaba în port sa scăpați de presă. Nu mai p****iți pe nimeni cu capturile astea aranjate.
17
0
Suna a mare clasare/achitare. Dna numai de vrăjeli va țineți. Asa cum ați văzut pitici de gradina la Lupu și diavoli la Teodosie. Dna lăsați băutură ca a-ți luat o pe cărări neumblate.
15
1
o fi vrăjeală, dar totuși țigări fără accize e o infrac-țiune. Nu-l mai scapă pe Tocia nici Mazăre. E halit per sempre.
9
5
Vamesu investigator sub acoperire. Contrabandistii nu erau infractori daca era vames adevarat. Nu mai mintiti lumea sa dati bine la presa.
18
0
Am provocat maxim pe niste p****i, am zis ca avem dna in spate si sa aduca linistiti tigari. Nimeni nu intelege ce infractiune este.
12
0
In portul Constanta , evaziunea fiscala este de 40% ,
13
1
Este o mare vrăjeală a dna. Au pus pe unul investigator sa se dea vameș care s a milogit un an de tocia sa aducă tigari ca sa le iasa bani. Asta este provocare mizerabila. Prinde ti infractori adevărați nu inchipuiti domnilor procurori dna cu salarii astronomice
21
1
Pai au dat sau nu mita? După întrarea în ghilimele adică ce înseamnă asta? Și banii au fost găsiți în mașină celor doi și însemnau prima tranșă? Pai nu I au dat șpagă? E clar o piesa de teatru marca dna Cta ca în cazul Teodosie. Fapte închipuite rezultatul unor provocări nelegale.
15
4
Articol pe ocolite. De ce nu dati nume?
13
1
Articol incomplet s-au cercetare incompleta ?Pai nu se spune nimic de persoanele cu atributii care in cursul anului au primit spaga si au inlesnit traficul de tigari ,ori nu se pune fapta asta .
14
1
Dorele ne-a futut Petruța pe toți cu p**a îndoite,pe tine ,pe fita,pe nevastă-ta ,pe pitbulu ,am mai rămas eu și cu băiatul de Corbu ,ăla ce mi-a dat banii fără dobândă ,nu-i spun numele ,care a pus să-l împuște pe Liviu Bramburica ,cu terenurile de la vadu
11
2
Dodo du-te la straie să mă scapi ,pt tine când ți-a fugit nea asta ai apelat la strofe ,să mă cac și pe tine stroie Ionuț și ne tocia și pe dodo
7
2
Să-mi bag cucu în băiatul meu chior și în mine care am fost premiant la școală ajutatoare
8
2
Tocia o sa mai iesi de la puscarie…peste 10 ani…nu te ai potolit deloc
10
5
sunt sarac si slab luam caramizile de bani sau poate au avut in vedere regula nr 1 a spagilor nu iei de la necunoscuti sa nu fie o cursa servesti numai clientii casei
10
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016