REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Doar 3.000 de români s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale

Doar 3.000 de români s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale

Virgil STOIAN 31 mai 2024 | 11:29 273

​1.410 de români din străinătate s-au înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă, începând din aprilie şi până vineri dimineaţă, pentru a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare, şi 1.461 pentru prezidenţiale, anunță instituția.

Doar 3.000 de romani s-au inregistrat pentru a vota prin corespondenta la alegerile parlamentare si prezidentiale

La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor şi pentru preşedintele României din anul 2024, alegătorii români, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pot vota prin corespondenţă sau la secţia de votare, în condiţiile legii.

Astfel, începând cu 1 aprilie 2024, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale şi/sau la alegerile parlamentare din acest an, prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reşedinţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular online în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere în străinătate, eliberat de autorităţile străine, potrivit MAE.

Românii care vor să voteze în străinătate la o secţie de votare trebuie să completeze un formular online, în care se scrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

Pentru a-şi exercita dreptul de vot la o secţie de votare alegătorul român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se poate înregistra în Registrul electoral până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă începe la data de 1 aprilie 2024 şi expiră cu 45 de zile înainte de data votării.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în acest an în 15 şi 29 septembrie, iar în 8 decembrie se vor desfăşura alegerile parlamentare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510