REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.1° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
24.1° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Doi ANGAJAȚI ai Fundaţiei Islamice din România, PRINŞI cu PERMISE FALSE

Doi ANGAJAȚI ai Fundaţiei Islamice din România, PRINŞI cu PERMISE FALSE

Replica API 2 februarie 2021 | 23:12 3381

Elvir Ali şi Ferruh Kartalli au fost cercetaţi pentru instigare la complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, respectiv complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată (2 acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (2 acte materiale) după ce Elvir Ali i-a dat lui Ferruh Kartali datele personale şi suma de 1000 de euro pentru obţinerea unui permis de conducere falsificat din Letonia.

Elvir Ali s-a prezentat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Constanța, unde a solicitat preschimbarea permisului de conducere, eliberat de autoritățile din Republica Letonia, cu unul românesc.

Cum a fost prins Elvir Ali

În urma verificării documentelor prezentate, lucrătorii S.P.R.C.P.I.V. au constatat că permisul pus la dispoziție de către numitul Elvir Ali nu conține elementele de siguranță specifice permiselor de conducere emise de autoritățile letoniene. Totodată, consultând baza de date RESPER, aceștia au constatat că permisul nu a fost emis de autoritățile din Letonia. În urma acestor activități, Elvir Ali a fost întrebat cum a obținut permisul depus spre preschimbare, iar acesta a declarat verbal, dar și în scris, că a cumpărat permisul contra sumei de 800 euro, de la o persoană pe nume Ferruh Karali care locuiește în Medigidia. De asemenea, inculpatul a declarat și faptul că nu a fost niciodată în Letonia.

De unde au fost procurate permisele false

Fiind audiat în calitate de suspect, Ferruh Kartalli a declarat că în cursul anului 2016, în timp ce se afla în Turcia, a identificat o pagină de Facebook care promitea emiterea de permise de conducere letoniene, care puteau fi folosite și în Turcia. În consecință, după ce a ajuns în România, a făcut demersuri, solicitând un astfel de permis de conducere și punând la dispoziție o copie de pe pașaport, o fotografie și o semnătură olograf, toate fiind trimise prin intermediul aplicației Whatsapp. După câteva zile, inculpatul a primit de la persoana cu care purtase conversația, un clip în care apărea permisul de conducere emis pe numele său, expus la o lampă cu lumină ultravioletă. Văzând că permisul părea valabil, a acceptat să trimită suma de 600 de euro de la o sucursală Western Union, către un nume indicat de persoana cu care discuta, respectiv către Kemal Sinan, în schimbul primirii ulterioare a permisului. După aproximativ o lună, inculpatul a primit prin curier un colet, în care se afla permisul de conducere și alte două documente, pe care le-a atașat declarației sale, constând în Certificat de absolvire a unei școli de șoferi din Letonia, emisă de autoritățile din Letonia. Ulterior, prin aceeaşi metodă a obţinut un permis de conducere şi pentru Elvir Ali.

Inculpaţii au recunoscut fapta

Fiind audiați în calitate de suspecți, cei doi au fost parțial sinceri, detaliind modalitatea obținerii permiselor, dar susținând în mod total neverosimil că au crezut că permisele în cauză sunt autentice. Aceasta cu toate că, Ferruh Kartalli a declarat că nu a făcut niciodată școala de șoferi în România, iar în Turcia, deși a făcut școala de șoferi, nu a luat examenul, iar inculpatul Elvir Ali că a urmat cursurile unei școli de șoferi, însă nu reușise la examenul de sală, astfel că nu posedă permis de conducere.

Ce a spus instanţa

La stabilirea pedepsei și a modalității de executare, instanța a avut în vedere împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, inculpații au recunoscut comiterea infracțiunilor pe tot parcursul procesului, nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială, Elvir Ali nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii medii și este bucătar în cadrul Fundației de Servicii Islamice din România, iar inculpatul Ferruh Kartali nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii medii și este paznic de noapte în cadrul Fundației de Servicii Islamice din România. Instanţa a decis condamnarea lui Ali Elver la 10 luni de închisoare cu suspendare iar Ferruh Kartali a fost condamnat la 1 an, 4 luni și 20 zile de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
boraturi de arabi! toti tigani au fundatii sa i futem in cutia limbi de scurduri !cu cacarafat in frunte !
2
0
nu s-au orientat bine baietii , caci la Suceava primeau permis de conducere mai repede , Obreja si acolitii sau de abia asteptau clienti cu euroi.
2
0
Cremenalilor!!!
3
0
capatzanile de oaie fara permise
4
1
jigodiile astea de arabi numai nenorociri aduc pe unde trec
6
2
Nu este un caz singular, din pacate. Mai verificati si taximetristii. O sa aveti surprize surprize.
7
1

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620