REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.9° Constanța Mar., 13 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6820
28.9° Constanța Marți, 13 August 2024 Anul XX Nr. 6820
 

Doi bucureșteni vor să CONSTRUIASCĂ un IMOBIL cu 7 etaje în fața FARULUI din Constanța

Doi bucureșteni vor să CONSTRUIASCĂ un IMOBIL cu 7 etaje în fața FARULUI din Constanța

Replica API 22 mai 2021 | 15:11 7517

Legături cu fostul șef al OCPI, Marian MAZILU

Legături cu fostul șef al OCPI, Marian MAZILU

În ultima perioadă, zona Far a devenit atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari. Au început să se înmulțească construcțiile care vor conduce, în viitorul apropiat, la supra aglomerarea zonei, având în vedere că se anunță mall-uri, ansambluri rezidențiale și clădiri de birouri. Dar, ce credeți că lipsește în partea de sud a Constanței, în opinia unora? Un McDonalds. Și se fac demersuri pentru a se putea construi pe terenul de lângă benzinăria Rompetrol, de pe bulevardul 1 Mai, la intersecția cu strada Caraiman, care este ocupat, pe o suprafață de circa 37 %, de o parcare, dar are destinația de spațiu verde, potrivit PUG-ului Constanței. Autorii proiectului sunt două persoane fizice, una dintre ele fiind în strânsă legătură cu fostul șef al OCPI Constanța, Marian Mazilu. Mai mult, aceasta din urmă apare în declarația de avere a lui Mazilu, fostul șef de la OCPI împrumutând-o cu 64.000 de euro. Tot Mazilu este cel care are drept de semnătură și se ocupă de documentația care stă la baza investiției.

Dar haideți să vedem cine sunt proprietarii terenului!

Terenul despre care vorbim este situat pe bulevardul 1 Mai, numărul 31 B, în vecinătatea Rompetrol, vizavi de Farul Constanța și de parc și este deținut de Amel Mocanu Tarabih şi Victor Bogdan Smaranda. Aceștia au achiziționat terenul în 2019, iar anterior a aparținut lui Christian Iarcă. Modul de dobândire al imobilului de către Iancă a fost prin restituire în natură, în baza unei sentințe judecătorești în 2013, posesia terenului fiind făcuta în baza unui procesului verbal de predare-primire din februarie 2014 2014, încheiat cu Primăria Constanța.

Pe teren există o platformă de beton în suprafață de 37 %, trotare, parcare amenajate și circulație carosabilă și este folosit astăzi ca parcare.

După punerea în posesie, s-au efectuat lucrările de cadastru, fiind emise încheierile de intabulare, acestea menționând categoria de folosință „curți construcții". Ulterior, proprietarii au solicitat emiterea unor certificate de urbanism, însă prin acestea au fost informați că este interzisă executarea oricăror lucrări de construire și terenul figurează cu destinația de spațiu verde, temeiul indicat în acest sens constând în PUG aprobat prin HCLM 653/1999.

Aflând acestea și existând cele două contradicții (că în actul de intabulare e specificată destinația de curți-construcții, iar în PUG de spațiu verde), proprietarii au mers în instanță, solicitând anularea parțială a PUG-ului și lămurirea urbanistic.

Proprietarii vor să construiască un imobil cu 7 etaje și… un McDonalds

Totodată, proprietarii au cerut și adoptarea unui Plan Urbanistic Zonal prin care să se reglementeze regimul de construire al zonei în care se află terenul aflat în proprietatea reclamanților, dorindu-se construirea, pe lângă McDonalds, și a unui imobil cu regim de înălţime D+P+7.

Curios este că interesele celor doi proprietari sunt sunt reprezentate de Mazilu Marian, fost şef al OCPI (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară). De altfel, unul dintre proprietari, Victor Bogdan Smaranda, apare în declarația de avere cu calitatea de împrumutat cu peste 64 .000 de euro.

Care este rolul lui Marian Mazilu? ”Nu sunt eu investitorul!”

Contactat pentru a ne lămuri cu privire la situația aceasta, Marian Mazilu ne-a declarat că nu se află printer investitori, doar a fost mandatat să le reprezinte interesele. ”Nu investesc eu în zonă. Unul din proprietar este din București, avocatul lui i-a spus să mandateze pe cineva care să semneze și să se ocupe de documente. Într-adevăr, l-am împrumut pe unul din cei doi cu bani”, a declarat, pentru Replica Mazilu.

Cei doi proprietari reclamă în instanță că dreptul lor de proprietate este afectat, în condiţiile în care nici o compensaţie nu a fost acordată, cu atât mai mult cu cât terenul nu are în fapt destinația de spațiu verde în sensul legii, ci este utilizat de autoritățile locale ca parcare publică.

Instanța a constatat, în urma probatoriului, că terenul în suprafață de 2995 m.p. dobândit de actualii proprietari este situat, din punct de vedere al documentațiilor de urbanism (Planul Urbanistic General aprobat prin HCLM nr. 653/1999 și prelungit prin HCLM nr. 429/2018), în zona de reglementare UTR 10, subzona de reglementare ZRV1a – Parcuri, grădini publice orășenești și de cartier, scuaruri și fâșii plantate publice. Astfel că, față de această destinație stabilită inițial prin HCLM nr. 653/1999, când terenul făcea parte din domeniul public al unității administrativ teritoriale, prelungirea adoptată prin HCLM nr. 429/2018 nu apare ca nelegală, având în vedere că o schimbare a destinației nu mai era posibilă prin raportare la prevederile art. 71 din OUG nr. 195/2005. Mai mult, având în vedere poziționarea terenului, în zona Farului Constanța, respectiv între acesta și mare, apare ca necesar să existe și un studiu sau cel puțin un aviz din partea autorității care administrează farurile maritime, pentru a se aprecia care este înălțimea maximă permisă a unor construcții noi în această zonă, care să nu obstrucționeze vizibilitatea farului de pe mare.

Un imobil cu 7 etaje ar obstrucționa vizibilitatea Farului

Acestea fiind spuse, magistrații au ajuns la concluzia că este necesar să existe și un studiu sau cel puțin un aviz din partea autorității care administrează farurile maritime, pentru a se aprecia care este înălțimea maximă permisă a unor construcții noi în această zonă, care să nu obstrucționeze vizibilitatea farului de pe mare, situație în care se apreciază că doar în condițiile prezentate de proprietari nu se poate aprecia dacă o construcție cu nivel de înălțime D+P+7 poate fi autorizată pe terenul acestora, pentru ca instanța să oblige autoritatea la aprobarea unui plan urbanistic care să includă un asemenea regim de înălțime.

VIDEO:

Mirela PASCAL, Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PRIMARIA CONSTANTA trebuie sa dea dovada de corectitudine si sa nu accepte manevrele cu terenurile din spatiul public exact ca pe vremea lui "mazare" pentruca altfel se va dovedi ca "boala mazarii" este mai tare decat actualul "COVID-19" ambele fiind facaturile oamenilor lipsiti de caracter si plini de interese.
1
0
Da mmm nu vrea de vor sa ia toate terenurile....sa mearga in afara orasului ce nu au doritorii!???
2
0
Daca tot profitati de legea exproprierilor. De ce nu va luati tara inapoi pizdoilor?
4
0
asa hotii nu au cum sa ajunga la urechile noastre lungite de foame.
7
0
Are 60 de metri farul, nu obstructioneaza cu nimic o cladire cu 7 etaje, puteti sa construiti!
1
20
De ce nenorociti sunt unii oameni...
9
0
Nu construieste el...miroase a infractiune de la o posta
17
2
Ce ne mai trebuie far...faceti un turn de 15 etaje in fata lui si gata...marinarii sa se orienteze dupa stele...
33
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016