REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mar., 15 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6883
14.2° Constanța Marți, 15 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6883
 

Doi șefi din BCCO Oradea, acuzați că l-au ajutat pe Victor Micula, cu o adeverință falsă pentru înjumătățirea unei pedepse

Doi șefi din BCCO Oradea, acuzați că l-au ajutat pe Victor Micula, cu o adeverință falsă pentru înjumătățirea unei pedepse

A.F. 15 octombrie 2024 | 17:46 586

Doi foști șefi de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea au fost plasați sub control judiciar, a anunțat marți, 15 octombrie, Direcția Națională Anticorupție (DNA). Cei doi sunt acuzați că ar fi ajutat fiul unui om de afaceri - pe Victor Micula - inventând o adresă care ar fi permis avocaților acestuia să ceară reducerea la jumătate a pedepsei pe care putea s-o primească într-un dosar penal.  

Doi sefi din BCCO Oradea, acuzati ca l-au ajutat pe Victor Micula, cu o adeverinta falsa pentru injumatatirea unei pedepseVictor Micula

Este vorba de Laviniu Poinar, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și de Nicușor Tarău, fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea și actual șef al Brigăzii pentru Operațiuni Speciale Oradea.  

„La data de 23 decembrie 2020, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel împreună cu inculpatul Tărău Alin-Nicușor, în calitățile menționate anterior, ar fi emis, deși nu aveau acest drept, o adresă oficială în favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din județul Oradea), astfel încât acesta din urmă să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanței de judecată”, se arată în comunicatul procurorilor, scrie digi24.ro.

Concret, arată procurorii, la solicitarea avocaților lui Micula (inculpat într-un dosar penal judecat atunci de Tribunalul Bihor), cei doi au semnat o adresă prin care arătau că Victor Micula (cunoscut în spațiul public drept Victoraș Micula) i-ar fi ajutat să prindă în flagrant doi traficanți de droguri din Oradea, furnizând informații în acest sens.  

Din adresa menționată ar fi rezultat că informațiile date de Micula i-ar fi ajutat pe procurorii DIICOT să îi trimită în judecată pe cei doi.  „Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către B.C.C.O. Oradea, prin adresa menționată anterior, au fost infirmate în totalitate de către D.I.I.C.O.T. - Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, arată Direcția Națională Anticorupție.  

Laviniu Poinar este acuzat de trei infracțiuni: abuz în serviciu, uzurparea funcției și uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Alin Tărău este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției.

„Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite activități specifice funcțiilor de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (doar în cazul inculpatului Tarău Alin Nicușor)”, mai arată DNA.  

Victor Micula, fiul milionarului Viorel Micula, este un personaj excentric din Oradea, intrat în vizorul autorităților în mai multe cazuri. În februarie, a fost condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare pentru mai multe infracțiuni legate de deținerea armelor de foc. Acesta a scăpat, însă, de închisoare, după ce la apel i-a fost redusă pedeapsa la un an și trei luni de închisoare, potrivit presei locale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445