REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
21.2° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

DOSARUL bărbatului care a MURIT electrocutat a ajuns la FINAL

DOSARUL bărbatului care a MURIT electrocutat a ajuns la FINAL

Replica API 21 iunie 2021 | 13:35 1251

Emilian Valentin V. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Acesta este acuzat că nu a luat măsurile legale de securitate în muncă şi, din cauza aceasta, un muncitor aflat în subordinea lui a murit electrocutat. Victima s-a electrocutat în timp ce efectua o activitate de sudură la un schelet metalic, între corpul lui transpirat și cleștele aparatului de sudură formându-se un arc electric, fapt ce i-a produs decesul. Iniţial, Emilian Valentin Vlase a fost condamnat la 2 ani şi o lună de închisoare însă în urma apelului pedeapsa i-a fost majorată.

Cum s-au petrecut faptele

În ziua accidentului, victima împreună cu inculpatul şi altă persoană s-au deplasat la parcul de utilaje agricole al firmei deservită de ambii, unde victima era angajată, iar martorul lucra ocazional ca zilier la solicitarea administratorului firmei. În incinta parcului auto, unde aveau de sudat grinzi metalice pentru construirea unei parcări acoperite, victima și martorul s-au aflat inițial singuri, aceasta până în jurul orei 14,00, când a sosit și inculpatul. Din declarațiile acestuia, victima părea sub influenţa băuturilor alcoolice, dar gândindu-se că băuse cu o zi înainte (seara) l-a lăsat să sudeze în continuare, deși a observat și faptul că nu este echipat cu bocanci, șorț de sudură și jambierele de protecție. Cu toate și-a găsit angajatul încălțat cu o pereche de papuci de plastic, îmbrăcat cu pantaloni scurți și un maieu, inculpatul nu a luat măsurile necesare de îndepărtare a acestor neajunsuri. La un moment dat, victima a urcat pe acoperișul din tablă al unei clădiri de B.C.A. și s-a deplasat în partea opusă a grinzii. Aici victima s-a așezat pe burtă, poziție din care a început să sudeze în continuare pentru fixarea respectivei grinzi. Deoarece nu a mai auzit zgomotul specific de sudură, inculpatul s-a dus să verifice ce face victima, găsindu-l pe acesta horcăind, cu ochii dați peste cap și spume la gură. În aceste împrejurări, după ce i-a făcut masaj cardiac și respirație „gură la gură” câteva zeci de secunde, Emilian Valentin V. a sunat la „112”. La scurt timp la fața locului au sosit lucrătorii de poliție și o ambulanță al cărui echipaj a constatat și declarat decesul victimei, ce nu a mai răspuns îndelungatelor manevre de resuscitare.

Ce a spus instanţa

Conform raportului ITM Tulcea, moartea victimei survenită în contextul accidentului de muncă s-a datorat lipsei echipamentului individual de protecție corespunzător riscurilor existente la efectuarea lucrărilor de sudare electrică la înălțime a unei grinzi metalice - ceea ce a favorizat electrocutarea - și nu altor cauze, ce ar avea legătură cu o faptă umană comisă cu intenție. În cazul de față, Curtea a reținut că este dovedită fapta inculpatului și vinovăția acestuia, iar cu privire la cea de-a treia condiție ce se cere îndeplinită, Curtea constată că prejudiciul este rezultatul dăunător al atingerii drepturilor, intereselor legitime ale persoanelor și valorilor pe care acestea le ocrotesc, rezultat ce antrenează obligația de reparare din partea celui responsabil. Precum remarcă prima instanță, în ceea ce îl privește pe inculpat, acesta avea obligația de a lua măsurile de securitate și sănătate în muncă necesare pentru îndeplinirea activităților executate din dispoziția sa de către victimă, sub aspectul asigurării unui echipament de protecție adecvat. Aceste deficiențe au condus la electrocutarea și decesul victimei. Instanţa a decis majorarea pedepsei, urmând ca inculpatul să primească 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă, şi a fost dată pe 4 iunie 2021.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365