REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Dum., 11 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6818
24.4° Constanța Duminică, 11 August 2024 Anul XX Nr. 6818
 

DOSARUL de INCOMPATIBILITATE al lui FĂGĂDĂU se va JUDECA... în noiembrie 2022

DOSARUL de INCOMPATIBILITATE al lui FĂGĂDĂU se va JUDECA... în noiembrie 2022

Replica API 7 august 2021 | 00:34 1848

În urmă cu 8 ani, Agenția Națională de Integritate anunța incompatibilitatea viceprimarului de atunci, Decebal Făgădău, întrucât, în perioada 25 februarie 2009 - 27 iulie 2012, a deținut, simultan, funcția de viceprimar al Constanței și calitatea de reprezentant al CL în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul RAJA SA. Imediat, fostul primar, pe atunci viceprimar, a deschis acțiune în instanță pentru a anula raportul ANI, însă speța a fost suspendată, din pricina unui dosar penal ce se afla pe rolul Parchetului Judecătoriei Constanța, până la soluționarea acestuia. Deși cauza a fost clasată în 2016, Făgădău a mers la Curtea de Apel și a cerut repunerea dosarului cu ANI pe rol abia în ianuarie 2021. Acțiunea i-a fost respinsă, însă Făgădău a mers mai departe, la Curtea Supremă. Dar, de ce insistență Făgădău să anuleze raportul ANI?!Se pregătește pentru alegerile din 2024?

Decebal Făgădău s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 februarie 2009 - 27 iulie 2012, întrucât a deținut, simultan, funcția de viceprimar al municipiului Constanța și calitatea de reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Constanța în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC RAJA SA. Astfel, cei de la ANI susțin că Decebal Făgădău nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "funcția de viceprimar este incompatibilă cu funcția de reprezentant al unității administrativ teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local".

Făgădău a contestat raportul, la Curtea de Apel București, însă în 2014 dosarul a fost suspendat, până la soluționarea unui dosar penal instrumentat de Parchetul Judecătoriei Constanța. În 2016, dosarul penal a fost clasat, însă Făgădău a cerut repunerea speței cu ANI pe rol abia în ianuarie a.c., pe motiv că abia aflase de rezoluția Parchetului. Numai că, întrucât niciuna dintre părți nu a făcut niciun demers în vederea reluării judecății, în termen de șase luni de la soluționarea dosarului penal, judecătorii au constatat perimată cererea fostului primar al Constanței. Ca o paranteză și pentru a descrie termenul juridic, precizăm că perimarea este o sancțiune procesuală aplicată după ce o speță, un dosar este lăsat în nelucrare timp de 6 luni, din vina părții.

Făgădău nu se resemnează, a mers la Curtea Supremă

Întrucât Curtea de Apel nu i-a repus dosarul pe rol, Decebal Făgădău a formulat recurs la Curtea Supremă, acțiunea fiind depusă în aprilie a.c. Numai că, mai are de așteptat: a fost fixat termen pentru 29 noiembrie… 2022.

Decebal Făgădău, pe vreme când era viceprimarul Constanței

ANI îi interzice să ocupe funcție publică trei ani

Nu știm care este interesul lui Făgădău pentru a continua lupta cu ANI, în contextul în acre și-a pierdut funcția publică, și anume aceea de primar. Însă, dacă luăm la puricat legea Incompatibilității, aflăm că persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţie sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În acest caz, interdicția este valabilă după finalizarea procesului în care Făgădău cerere anularea raportului ANI.

În aceste condiții, se explică și insistența lui de a scăpa de raportul ANI. Cel mai probabil, având în vedere că în 2024 au loc, din nou, alegeri locale, își pregătește revenirea în politică la primăriei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sac,sac,sac,eu nu vin langa tine si nicusor.
2
0
ca banii hotiilor sunt la judecatori spuneti ca sunt nebun...
9
1
Fagadau...iarta.ne!!!!
1
3
Nu mai e mult!
4
1
In anul o mie toamna
11
2

REPLICA



LOTO

6/49
35128162337
5/49
22135243618
joker
36111623118