REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Dr. Claudia Cambrea: Până la finalul anului, Spitalul Modular, de la Infecțioase, va fi funcțional. Video

Dr. Claudia Cambrea: Până la finalul anului, Spitalul Modular, de la Infecțioase, va fi funcțional. Video

Emilia BABU, Ana Maria LIPAN 9 noiembrie 2023 | 00:00 2071

Prof. univ. dr. Simona Claudia Cambrea, managerului Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, a acordat miercuri, 8 noiembrie a.c., un interviu ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre eforturile pe care cadrele medicale le-au depus pentru a face față schimbărilor impuse de pandemia de COVID, dar și despre creșterea numărului cazurilor de pacienți cu afecțiuni respiratorii. Un alt subiect amplu dezbătut a fost evoluția proiectului de construire a Spitalului Modular, care se estimează că va fi finalizat la finalul acestui an.

Dr. Claudia Cambrea: Pana la finalul anului, Spitalul Modular, de la Infectioase, va fi functional. VideoDreapta - dr. Claudia Cambrea, stânga - Emilia Babu

Prof. univ. dr. Simona Claudia Cambrea, managerului Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, a discutat miercuri, 8 noiembrie a.c., cu reporterii Replica, despre teme de actualitate. În debutul interviului, aceasta a vorbit despre provocările pe care personalul medical a trebuit să le înfrunte în perioada pandemiei, felul în care a fost nevoit să se adapteze și soluțiile pe care le-a găsit. Cei trei ani au avut un efect puternic și asupra populației, în rândul cetățenilor înregistrându-se o tendință de a evita Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, din cauza temerilor. 

Dr. Claudia Cambrea: Pana la finalul anului, Spitalul Modular, de la Infectioase, va fi functional. VideoProf. univ. dr. Simona Claudia Cambrea

„Au trecut 3 ani de la debutul pandemiei. Primul caz de la noi a fost în martie 2020. Chiar un cadru medical a fost atunci diagnosticat cu COVID. Ulterior a urmat ceea ce știe toată lumea. Practic, această pandemie ne-a arătat că niciun sistem de sănătate din lume nu este pregătit pentru așa ceva. Au fost momente grele, critice, ne-am organizat și reorganizat în permanent spitalul. Panică nu a existat, dar teamă a fost, chiar și din partea personalului medical, pentru că nu se știa exact care este calea de transmitere, deși oficial era cea aerogenă. Nu se știa exact gradul de contagiozitate, nu se știa dacă sunt și alte modalități de transmitere. Atunci este normal să existe un moment de teamă. Dacă nu aveam echipament corespunzător, nu puteam forța personalul să intre și să asiste acești pacienți. La debutul pandemiei nu exista acel echipament. Eram în combinezoane, cu măști, ochelari sau vizieră, mănuși. La un moment dat nici nu se mai foloseau măștile simple, se utilizau cele care ofereau o protecție mai bună. A fost un moment de teamă din partea personalului, la început, dar apoi ne-am adaptat permanent. Pe parcursul pandemiei au intervenit foarte multe modificări, de circuite, de asistență a diferitelor categorii de pacienți. Multă lume era speriată știind că noi eram spital pentru COVID și refuza să vină la noi, cu toate că noi ne-am reorganizat de fiecare dată. Am avut circuite foarte bine stabilite și nu au existat cazuri în care să fii internat cu altă patologie și să pleci cu COVID. Acest lucru nu s-a întâmplat”, a precizat aceasta. 

Cazurile de COVID au scăzut drastic, dar s-a dublat numărul pacienților cu alte afecțiuni respiratorii

Infecția cu Coronavirus (COVID-19) a debutat în România la începutul anului 2020, după ce s-a răspândit în mai multe state europene. A cunoscut o evoluție accelerată și de amploare la nivel local, după doi ani și jumătate fiind confirmate peste 3,13 milioane de cazuri. În prezent însă, odată cu apariția unor noi metode de tratament, numărul acestora a scăzut drastic, în prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța fiind internați doar 3 pacienți, care prezintă această boală. 

„Începând cu anul 2022, un mare câștig, care a contribuit la închiderea pandemiei, a fost apariția medicamentelor antivirale, care s-au putut da în acele centre de evaluare, cu regim de spitalizare de zi. Acolo veneau în general pacienții vârstnici sau cei cu alte comorbidități, erau evaluați, primeau medicamentul, stăteau acasă. Excepțional au existat doar câteva cazuri de pacienți care nu s-au descurcat cu medicamentul recomandat de noi și primit la domiciliu și au necesitat internare. Majoritatea au mers foarte bine cu acest medicament. Acum a apărut un alt medicament, un alt antiviral, care se poate elibera în spitalul nostru, în regim de spitalizare de zi, pentru pacienții care prezintă comorbidități. Și acest lucru a ajutat foarte mult la scăderea numărului de internări. COVID-ul încă există, mai sunt cazuri, dar problemele majore nu sunt reprezentate de COVID, ci de alte patologii pe care le prezintă acești pacienți. În acest moment avem doar 3 cazuri de COVID internate, toți adulți.”, informează prof. univ. dr. Simona Claudia Cambrea.

Dr. Claudia Cambrea: Pana la finalul anului, Spitalul Modular, de la Infectioase, va fi functional. VideoSpitalul Modular

În schimb, numărul persoanelor cu alte afecțiuni respiratorii a crescut, în septembrie-octombrie 2023, înregistrându-se un număr dublu de persoane internate, față de aceeași perioadă a anului trecut

„Comparativ cu perioada septembrie-octombrie 2022, acum în 2023, numărul de cazuri de afecțiuni respiratorii s-a dublat, atât prin prezentările la camera de gardă, cât și în ceea ce privește numărul de internări. Dacă în 2022 erau aproximativ 150 de cazuri, care s-au prezentat pentru examinare și 100 de internați, acum avem 300 de pacienți examinați la Camera de Gardă și 175 de pacienți internați, în două luni. Este o creștere a numărului de pacienți cu afecțiuni respiratorii. Poate am recâștigat încrederea pacienților, acum că nu mai suntem spital COVID, și nu se mai tem de noi. La final de pandemie era o teamă în ceea ce privește adresabilitatea către spitalul nostru.”

Spitalul Modular va fi finalizat până la finalul lui 2023

Proiectul de construire a Spitalului Modular a înregistrat un progres considerabil. Unitatea are scopul de a consolida capacitatea medicală de care dispune în prezent Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, a cărei activitate este afectată atât de hibele cauzate de lipsa dotărilor tehnice cât și de urmările incendiului din 2021. Dr. Claudia Cambrea consideră că acesta va fi funcțional, până la finalul anului. După finalizare, acesta va găzdui compartimentul de terapie intensivă. 

Dr. Claudia Cambrea: Pana la finalul anului, Spitalul Modular, de la Infectioase, va fi functional. VideoSpitalul Modular

„După incendiu, la solicitarea ISC Constanța s-a făcut o expertiză a structurii acestei clădiri. În baza expertizei respective, care a fost gata în ianuarie 2022, Primăria a aplicat pentru un proiect pe fonduri europene, astfel încât să fie consolidată clădire și să se realizeze elaborarea energetică de care se vorbea înaintea pandemiei. Proiectul are finanțare în acest  moment. Am discutat cu arhitecții care s-au ocupat de reamenajarea spațiilor după consolidare. Este definitivă structura acestei clădiri.

Video:

„Din câte știu eu, la jumătatea anului viitor va începe această reconsolidare a clădirii, care se va efectua pe tronsoane. Primul tronson, care va intra în această reabilitare este cel unde funcționa terapia intensivă, care era localizată la parter și este în momentul de față nefuncțională. În acest moment avem 130 de paturi funcționale din cele 220. Ne vom extinde. Cred că până la finalul anului, Spitalul Modular va fi funcțional. În clipa în care va fi gata acesta, vom recupera din paturile pierdute și va redeveni funcțional compartimentul de terapie intensivă“, a concluzionat managerul.  

Interviul INTEGRAL îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016