REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.4° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Dr. Roxana Nemeş: 50% dintre pacienţii cu BPOC din România pot fi nediagnosticaţi

Dr. Roxana Nemeş: 50% dintre pacienţii cu BPOC din România pot fi nediagnosticaţi

A.F. 17 iulie 2024 | 00:00 135

Prevalenţa BPOC în România este de 8,30%, a declarat sâmbătă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Nemeş, care a susţinut că peste 50% dintre pacienţii cu Boală Pulmonară Obstructivă Cronică pot fi nediagnosticaţi.

Dr. Roxana Nemes: 50% dintre pacientii cu BPOC din Romania pot fi nediagnosticati

Potrivit medicului, principalele cauze ale BPOC sunt fumatul, poluarea, status socio-economic scăzut, infecţii din timpul copilăriei.

"O singură exacerbare moderată a BPOC a crescut riscul de deces cu 17%. Riscul de infarct miocardic s-a dublat în primele 5 zile după o exacerbare moderată a BPOC. (...) BPOC este a doua cea mai frecventă cauză de spitalizare în regim de urgenţă în anumite ţări. 40% dintre pacienţi au fost respitalizaţi sau au decedat în primele 90 de zile de la exacerbare. 40 - 78% dintre exacerbări nu sunt raportate", a spus Nemeş, la o sesiune de media training care are loc în perioada 12 -14 iulie la Cheile Grădiştei - Fundata, în Braşov, organizată de Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Societatea Română de Pneumologie.

Medicul pneumolog a afirmat că una din cinci persoane va muri în primul an după spitalizare (exacerbare severă). Dr. Nemeş a arătat că doar 50% dintre pacienţi erau în viaţă la 3,6 ani de la prima lor exacerbare severă.

"Riscul de deces a crescut cu 80% cu două exacerbări moderate în decurs de 1 an. (...) 5% din pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări BPOC decedează pe parcursul spitalizării. Riscul de deces este maxim în prima săptămână şi rămâne ridicat în primele 3 luni de la spitalizare. Mai mult de jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări decedează în primii 5 ani după spitalizare", a explicat medicul.

În opinia sa, BPOC trebuie să fie abordată ca o prioritate de sănătate publică în România.

Roxana Nemeş a mai declarat că vaccinarea atât cu vaccin antigripal, cât şi cu pneumococic poate produce un efect aditiv care reduce exacerbările mai eficient decât oricare dintre vaccinuri.

La rândul său, dr. Florin Mihălţan a afirmat că 33% dintre pacienţii cu BPOC care accesează serviciile medicale spitaliceşti prezintă o exacerbare acută.

Cheltuielile totale estimate ale FNUASS cu îngrijirile spitaliceşti pentru pacienţii cu BPOC reprezintă 1% din totalul cheltuielilor cu servicii spitaliceşti.

"Pacienţii cu BPOC stau mai mult în spital. Astfel, 82% primesc îngrijiri cel puţin 5 zile, faţă de 61%, în cazul restului pacienţilor. 39% dintre pacienţii cu BPOC au durate de spitalizare între 5 şi 8 zile. 43% primesc îngrijiri timp de peste 8 zile. 3% din pacienţii cu BPOC internaţi în spitalizare continuă acuţi au primit îngrijiri la terapie intensivă", a arătat medicul pneumolog.

El a spus că România compensează doar 50% tratamentul pentru BPOC/afecţiuni respiratorii.

Totodată, pacienţii cu BPOC din medii socio-economice mai sărace au de două ori mai multe şanse de a avea rezultate clinice mai proaste, inclusiv deces.

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) este o afecţiune pulmonară heterogenă caracterizată prin simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, producţie de spută şi/sau exacerbări) cauzate de anormalităţile căilor respiratorii (bronşită, bronşiolită) şi/sau alveolelor (emfizem) care determină obstrucţie persistentă, adesea progresivă, a fluxului de aer, scrie Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365