REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
28° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Dragoș Damian: Rugăm liderii de opinie medicală să vorbească mai des despre rolul medicamentelor generice

Dragoș Damian: Rugăm liderii de opinie medicală să vorbească mai des despre rolul medicamentelor generice

A.F. 15 martie 2023 | 00:00 209

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), reacționează la avertismentul lansat de directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Marinescu, privind riscul dispariției medicamentelor generice și nevoie subvenționării unor medicamente.

Dragos Damian: Rugam liderii de opinie medicala sa vorbeasca mai des despre rolul medicamentelor genericeDragoș Damian

Directorul celui mare producător de medicamente din țară pledează pentru promovarea medicamentelor generice, mai ieftine și la fel de eficiente, dar și pentru implicarea politicului în scopul susținerii industriei românești de medicamente, scrie stiripesurse.ro.

Iată comentariul integral al lui Dragoș Damian:

„Este un fapt extrem de îmbucurător că lideri de marcă ai mediului academic medical vorbesc tot mai apăsat despre medicamentele generice și despre efectele dispariției acestora. Medicamentele generice sunt utilizate de peste 13 milioane de români, iar cele inovative, la rândul lor importante, de circa 200 de mii de români. Medicamentele generice sunt la fel de eficiente, sigure și de calitate precum sunt cele inovative, dar sunt de multe ori mai ieftine, putând astfel, printr-o utilizare largă, să reducă povara financiară de pe umerii pacienților și ai sistemului sanitar. Nu în ultimul rând, existența unei industrii puternice de medicamente generice are impact asupra economiei unei țări, pentru că fabricile de medicamente plătesc taxe și impozite în țară.

Aceste date de fapt divers demonstrează rolul medicamentelor generice și gravitatea problemelor pe care le întâmpina pacienții, desigur și personalul sanitar, când aceste produse farmaceutice dispar.

Trebuie înțeleasă bine cauza dispariției medicamentelor generice din România, și anume efectul unor politici publice complet eronate, perpetuate în ultimii ani de Miniștri ai Sănătății și ai Finanțelor dar, și trebuie s-o recunoaștem, și de anumite practici comerciale similare celor din supermarketuri, care au blocat disponibilitatea medicamentelor accesibile. Prețul celor mai mic european, fiscalitate inadecvată prin celebra taxă clawback, barierele comerciale etc. încep să fie înțelese doar acum, după 10 ani de discuții cu autoritățile și, cu toată onestitatea, numai după ce crizele din ultimii ani – pandemia, utilitățile, lipsa de producători de materii prime, războiul – au agravat inclusiv la nivel european accesul la medicamentele generice.

Este important de spus că generalizarea subiectului - afirmațiile cum că problemele sunt de dată recentă și că impacteaza întreaga UE - nu este cu totul adevărată, problemele accesului la anumite medicamente în România este veche, doar că până la intervenția Ministrul Alexandru Rafila nimeni nu a dat doi bani pe alertele prezentate de producătorii din țară de medicamente.

Soluțiile pentru a face medicamentele generice disponibile și a evita dispariția acestora au fost prezentate Ministerului Sănătății și formulele găsite pot deveni operaționale imediat, dacă se dorește acest lucru. Liderii de opinie medicală vor ajuta foarte mult accesul pacienților la medicamente generice susținând public utilizarea pe scară largă a acestora, dând exemplul personal în prescrierea lor și, nu în ultimul rând, vizitând fabricile din țară care produc întreaga gama de astfel de medicamente și a se convinge prin propriii ochi despre standardele înalte de calitate la care se lucrează.

Un suport important pentru industrie ar fi ca parlamentarii membri ai comisiilor de sănătate să viziteze la rândul lor fabricile de medicamente din țară. Acum, nu în campania electorală. Unii dintre dânșii, deși sunt în parlament de 3-4 mandate, nu au discutat cu reprezentanții fabricilor din țară, nu au vizitat niciodată o fabrică și, intenționat sau nu, au votat legi nefavorabile și au întreținut criză prin care industria de medicamente din țară a fost slăbită.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768