REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
22.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Dragoș Damian, semnal de alarmă: 'Va duce la creșterea importurilor unor medicamente mai scumpe!'

Dragoș Damian, semnal de alarmă: 'Va duce la creșterea importurilor unor medicamente mai scumpe!'

A.F. 14 aprilie 2023 | 00:00 293

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a explicat recent cu cât va crește prețul medicamentelor generice, indexarea prețurilor urmând să se realizeze „foarte curând”, adică „în această lună sau în prima parte a lunii mai” (declarația ministrului disponibilă aici). Explicația oficialului a stârnit unele controverse în spațiul public, însă Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), a intervenit în dezbatere și a explicat de ce indexarea este necesară.

Dragos Damian, semnal de alarma: 'Va duce la cresterea importurilor unor medicamente mai scumpe!'Dragoș Damian

Se pare că cineva nu înghite propunerea Ministerului Sănătății de a indexa prețurile medicamentelor fabricate în România”, a spus Dragoș Damian, scrie stiripesurse.ro.

Șeful Terapia a explicat tot mecanismul

„Pe considerentul “vor explodaprețurile la medicamente și va crește coplata pacienților cronici, în general în vârstă, se încearcă a se bloca proiectul Ministrului Alexandru Rafila de a indexa cu 7% respectiv 14% prețurile medicamentelor celor mai ieftine, în marea lor majoritate fabricate în țară.

Această indexare este necesară pentru odată cu creșterea prețurilor la utilități, materii prime, materiale, resursă umană, etc, medicamentele foarte ieftine devin nerentabile pentru au un preț impus de MS.

În tabelul anexat se constată cu exemple concrete această indexare nu afectează deloc sau aproape deloc efortul de plata al pacientului. În același timp însă această indexare cu procentele propuse de MS după discuții cu producătorii va remedia parțial rentabilitatea acestor medicamente iar producătorii din țară le vor putea menține în portofoliu”, a explicat Damian.

Care este riscul?

„Sigur blocarea proiectului și neaplicarea indexării va obligă în cele din urmă producătorii din țară scoată medicamentele din nomenclator, fapt care va duce la creșterea importurilor unor medicamente mai scumpe, care într-adevăr vor duce la explozia costurilor cu medicamentele.

Genul acesta de indexare este practicat de foarte multe țări din UE pentru a evita dispariția medicamentelor ieftine. Se merge pe raționamentul mai bine se crește un pic prețul pentru a fi păstrate în nomenclator, în loc ele dispară și fie înlocuite de variante mai scumpe”, a concluzionat șeful Terapia.

Dragos Damian, semnal de alarma: 'Va duce la cresterea importurilor unor medicamente mai scumpe!'

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768