REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.9° Constanța Mie., 17 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6793
27.9° Constanța Miercuri, 17 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6793
 

Dragu: Companiile din România se uită acum cu mai mult interes să-şi extindă operaţiunile în R. Moldova

Dragu: Companiile din România se uită acum cu mai mult interes să-şi extindă operaţiunile în R. Moldova

A.F. 23 mai 2024 | 00:00 79

Companiile din România se uită acum cu mai mult interes să treacă Prutul şi să-şi extindă operaţiunile în Republica Moldova, în condiţiile în care economia Moldovei în prezent arată bine, iar indicatorii macroeconomici sunt pe o traiectorie pozitivă, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, la un eveniment de specialitate.

Dragu: Companiile din Romania se uita acum cu mai mult interes sa-si extinda operatiunile in R. MoldovaAnca Dragu

Ea a fost întrebată cum este privită Republica Moldova de investitori.

"Cred că deja apare mai mult interes pentru investiţiile în Republica Moldova. În special, văd interes din partea companiilor din România, care sunt fie companii româneşti, fie companii cu capital din Uniunea Europeană, dar care se uită acum cu mai mult interes să treacă Prutul şi să-şi extindă operaţiunile în Republica Moldova. Noi avem o strategie prin care dorim să se vadă un rating mai bun de ţară, să extindem agenţiile de rating care evaluează riscul în cazul Moldovei, astfel încât să creştem rating-ul de ţară şi, cu un rating mai bun, investitorii să se uite şi la randamente mai scăzute. Desigur, un rating mare atrage şi nevoia unor randamente mai ridicate, pentru că vorbim de apetitul pentru risc pe care investitorii îl au", a menţionat Anca Dragu, la conferinţa "Piaţa financiar-bancară", organizată de Ziarul Bursa.

Ea a subliniat că rata inflaţiei în Republica Moldova a scăzut la 3,51% pentru luna aprilie şi a permis reducerea ratei de politică monetară la 3,6%.

"Economia Moldovei în acest moment arată bine, aş putea spune. Indicatorii macroeconomici sunt pe o traiectorie pozitivă. M-aş referi în primul rând la rata inflaţiei, variabilă care este mai mult în curtea BNM. Avem rata inflaţiei de 3,51% pentru luna aprilie, ceea ce ne-a permis să reducem rata de politică monetară până la 3,6%, în ultima şedinţă de politică monetară din 7 mai. Deci, cu o rată a dobânzii de politică monetară de 3,6%, cu o inflaţie la nivel scăzut, acestea sunt elemente care dau încredere şi ceva perspective bune şi stabilitate unor investiţii în Republica Moldova. Am mai redus şi rezervele minime obligatorii. Acestea sunt la nivel foarte ridicat pentru că piaţa financiară, piaţa interbancară, este una extremă de îngustă. Avem lichiditate în exces, o lichiditate însă pe termen foarte scurt şi, tocmai de aceea, ne uităm la posibilităţi de a extinde maturităţile şi de a forma o curbă a randamentelor care să ne ajute în toate procesele de finanţare, atât pe plan intern, cât şi pentru finanţările care vin din exterior şi pentru investitorii străini", a adăugat guvernatorul BNM.

Anca Dragu a menţionat că există oportunităţi de investiţii în multe domenii ale economiei.

"Cadrul macroeconomic este unul prietenos cu investiţiile, iar zone multe din economie sunt extrem de prietenoase cu investitorii - şi m-aş referi aici la zona de IT. Ştiţi că Republica Moldova este o ţară cu o administraţie digitală. Tot spun că eu, la Banca Naţională a Moldovei, nu semnez nimic pe hârtie, totul vine electronic, printr-un sistem dezvoltat de IT-ştii băncii, cu vreo 10 ani în urmă. Acum suntem la faza în care îmbunătăţim acest produs intern. Deci, posibilităţi de investiţii sunt în multe domenii: IT, servicii şi producţie, bineînţeles, iar cadrul macroeconomic şi politicile generale ale statului sunt foarte pro investiţii şi susţin mediul privat. Dacă venim şi cu aceste instrumente pe care le împrumutăm de la domnul Nancu (directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, n.r.), atunci cu siguranţă pachetul va fi mai atractiv", a adăugat Anca Dragu, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510