REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 28 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6866
18.4° Constanța Sâmbătă, 28 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6866
 

Drogul violului provoacă amnezie, iar supradozarea - comă sau chiar deces

Drogul violului provoacă amnezie, iar supradozarea - comă sau chiar deces

C.C. 28 septembrie 2024 | 00:00 261

Pericolul drogului violului a devenit un subiect tot mai prezent în discuțiile privind siguranța în spațiile publice, în special în cluburi și la petreceri. Drogul cunoscut sub numele de GHB, gamma-hidroxibutirat, este una dintre cele mai periculoase substanțe folosite pentru a comite abuzuri. Acest drog, incolor și inodor, este adăugat în băuturile victimelor fără ca acestea să bănuiască ceva, provocând pierderea controlului și amnezia, ceea ce face ca abuzurile să fie comise cu o mare ușurință. La Constanța, teoretic, nu au fost semnalate cazuri de acest gen.

Drogul violului provoaca amnezie, iar supradozarea - coma sau chiar deces

GHB (acid Gama HidroxiButiric) sau „drogul violului” este un produs stupefiant inodor, incolor și insipid utilizat în special pentru favorizarea relațiilor sexuale „forțate”. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de „pastila uită-mă” și se comercializează sub formă de lichid, praf, capsule sau granule, ce se dizolvă în apă sau alcool, fiind nedepistat la prima vedere. GHB își face efectul în 5-10 minute de la consum, iar efectele durează până la 6 ore. Există piață pentru acest tip de drog, iar dealerii sunt din ce în ce mai versați, astfel că procurarea lui este relativ ușoară. În majoritatea cazurilor, victimele nu își amintesc ce s-a întâmplat, trezindu-se confuze și fără a avea o idee clară despre evenimentele care au avut loc. GHB este un depresor puternic al sistemului nervos central, iar efectele sale pot varia de la o ușoară stare de euforie, în doze mici, până la pierderea totală a conștienței și paralizie temporară, în doze mari. Agresorii folosesc acest drog tocmai pentru aceste efecte, imobilizând victimele și eliminând capacitatea acestora de a reacționa sau de a se apăra. Pentru a preveni astfel de situații, este extrem de important ca toată lumea să fie informată și să ia măsuri de precauție. În primul rând, este esențial să nu lăsăm băuturile nesupravegheate în locuri publice și să evităm să acceptăm băuturi de la persoane necunoscute. Există, de asemenea, metode moderne de protecție, cum ar fi capacele speciale pentru pahare, care împiedică introducerea de substanțe străine în băutură.

Efectele date de consumul acestui drog sunt dezinhibiția, dorința unui act sexual și amnezia

Un alt aspect esențial este acela de a rămâne în grup și de a avea grijă unii de alții atunci când ieșim în oraș. Prietenii pot juca un rol important în observarea comportamentului schimbat al celor din jur și pot interveni dacă ceva nu pare în regulă. Conștientizarea și educația despre pericolul acestor droguri sunt armele cele mai eficiente în combaterea agresiunilor de acest tip. Principalele efecte date de consumul acestui drog sunt dezinhibiția, dorința unui act sexual și amnezia. declară Cristian Oprișan, președintele Equitas pentru Replica.

Drogul violului provoaca amnezie, iar supradozarea - coma sau chiar decesCristian Oprișan

Victimele ar putea uita că au fost drogate

Se ridică următoarea întrebare: de ce nu există plângeri în acest sens? „Amnezia determină de cele mai multe ori victima să nu depună plângere (nu mai ține minte și are dubii cu privire la derularea faptelor). O altă problemă este aceea că drogul se metabolizează foarte repede de către organism. Substanța poate fi pusă în evidență dacă victima se prezintă rapid la Poliție și este supusă un examen toxicologic în una sau două zile din momentul în care realizează ce i s-a întâmplat. Alcoolul potențează efectele drogului pentru că sunt amândouă substanțe deprimante ale sistemului nervos. Efectele secundare pot include confuzie, amețeală, slăbiciune musculară, probleme de coordonare și probleme de vorbire. Supradozarea poate duce la comă sau chiar la deces“, a precizat Cristian Oprișan

Cum putem preveni această situație? „În unele țări, barurile/cluburile sunt obligate să ofere teste de băutură pentru detectarea anumitor droguri folosite în agresiunile sexuale. Bine ar fi ca această prevedere să ia amploare și în România, pentru prevenirea și evitarea nenorocirilor de genul, precum s-a întâmplat în 2009 cu balerina din Costinești care, drogată astfel, a fost aruncată de la balcon“, a completat Oprișan.

Sfaturi pentru a combate fenomenul


Ce sfaturi oferă Oprișan pentru a combate această problemă? Fii atent la anturaj. Dacă sunt persoane cunoscute ca fiind dependente sau dealeri, evită-le. Evită conjuncturile „after party”, în care sunt șanse mai mari de consum. Este foarte importantă comunicarea cu părinții. Consumă numai băuturi din recipiente sigilate sau lasă barmanul să o prepare în fața ta. Supraveghează-ți băutura, dacă îți lași băutura pe masă și mergi la dans, la întoarcere nu o mai consuma. Comandă alta!

Dacă totuși ai consumat droguri, ar fi bine să vorbești cu cineva despre asta, ideal ar fi cineva apropiat pentru a te putea ajuta în cazul unui supradozaj sau al unei intoxicații;

Nu consuma mai multe tipuri de droguri sau în combinație cu alcool; Nu consuma alcool în exces și nici substanțe psihoactive, hidratează-te constant, pentru a putea preveni orice incident nedorit. Dacă simți ceva atipic după consum, față de alte dăți, adresează-te de îndată punctelor sanitare și sună-ți părinții/frații.

Dacă observi în jur persoane care au nevoie de ajutor, nu ezita să ceri sprijinul specialiștilor aflați pe teren sau al angajaților festivalului. Sunt festivaluri unde există și un buton de alarmă, pentru solicitarea primului ajutor. Dacă starea de sănătate se agravează, sună la numărul unic de urgență 112.

Din fericire, în vara care tocmai ce a trecut nu au fost raportate astfel de cazuri, însă, se prea poate să fi existat, iar persoanelor în cauză să le fie teamă să reacționeze. În astfel de situații, cel mai bine este să raportați poliției ori unui cadru medical orice simptom dubios ați avea, pentru a evita o tragedie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364