REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.8° Constanța Joi, 3 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6871
19.8° Constanța Joi, 3 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6871
 

Drumul Lumina-Năvodari închis pe termen nedeterminat, din cauza craterului din carosabil

Drumul Lumina-Năvodari închis pe termen nedeterminat, din cauza craterului din carosabil

Virgil STOIAN 3 octombrie 2024 | 14:48 1718

Panică în trafic, între Năvodari și Lumina, după ce s-a format, pe unul din sensurile de mers, un crater plin cu apă în carosabil. Mai multe autoturisme nu au reușit să evite groapa și s-au ales cu cauciucurile tăiate. Circulația a fost oprită pe ambele sensuri de mers, fiind deviată pe rute ocolitoare. Potrivit reprezentanților Primăriei Năvodari, circulația va fi oprită pe termen nedeterminată. Mai precis, drumul a fost blocat pe DJ 226 la intersecția cu DC 86A. Ruta ocolitoare este următoarea: de pe DC86A  se intră pe strada Constanței, apoi pe strada Rândunelelor iar apoi se reintră pe DC 86A.

Drumul Lumina-Navodari inchis pe termen nedeterminat, din cauza craterului din carosabil

Cine este vinovat pentru producerea craterului?!

Contactat de reporterii Replica, Florin Chelaru, primarul din Năvodari, a declarat că vina ar fi a SC Distribuție Dorborgea SRL, care au forat în subteran, într-o conductă a RAJA.

Drumul Lumina-Navodari inchis pe termen nedeterminat, din cauza craterului din carosabilcraterul din carosabil

Au forat cei de la ENEL, pentru o lucrare pe care o au ei pe fonduri europene. Constructorul angajat al ENEL-ului a forat într-o conductă de canalizare a RAJA.  Ușor, ușor s-a format un crater și surparea. Am luat primele măsuri, am deviat circulația și ne vom ocupa, mâine, să aduce carosabil la starea inițială, pe costurile celor de la ENEL. E problema ENEL-ului, recepția lucrării încă nu a fost făcută, pentru că încă se lucrează. Noi am mai avut probleme cu ei, s-a mai surpat și altă altă parte. Noi o să remediem avaria pe banii Primăriei, urmând ca apoi să ne îndreptăm spre ENEL. Nu știm încă cum vor fi despăgubiți cei cu mașinile avariate, însă sigur vor fi despăgubiți, dar nu de Primăria Năvodari.” a transmis Florin Chelaru, primarul din Năvodari.

Drumul Lumina-Navodari inchis pe termen nedeterminat, din cauza craterului din carosabilconducta spartă

Pe ce rute ocolitoare a fost deviat traseul?

Având în vedere că drumul a fost închis pe termen nelimitat, șoferii trebuie să știe că traseul a fost deviat. ”Traficul rutier dinspre Năvodari spre Lumina și invers este deviat la această oră pe rute ocolitoare, și anume strada Rândunelelor - USAS (Fosta Uzina de Superfosfaţi şi Acid Sulfuric Năvodari) - Lumina, ca urmare a apariției în carosabil a unei gropi de mari dimensiuni cauzată de o avarie la o conductă subterană.  În prezent se fac verificări pentru stabilirea cauzelor exacte și se vor lua măsuri pentru stabilizarea zonei și refacerea carosabilului. Din primele informații, conducta ar fi fost avariată de o companie privată ce execută lucrări de subtraversare a unor rețele electrice.” au transmis reprezentanții Primăriei Năvodari.

Cine plătește pagubele?!

Bun. Dar cine plătește pagubele produse în urma incidentului care a creat panică?  ”Toate costurile aferente acestei intervenții vor fi suportate de companiile care au executat lucrări neconformare și care au angrenat afectarea drumului. Echipaje ale Poliției Locale Năvodari sunt la fața locului și dirijează traficul rutier pe rute alternative”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Năvodari.

RAJA: Constructorul a ignorat măsurile de protecție, fapt ce a dus la avarierea conductei și surparea carosabilului dintre Lumina și Năvodari

RAJA, compania de apă, a făcut precizări, după evenimentul petrecut pe drumul Năvodari-Lumina, acolo unde un crater gigant și-a făcut apariția. Compania spune că incidentul a fost provocat în contextul desfășurării unor lucrări de extindere a rețelei electrice în zonă, efectuate de o firmă privată de construcții contractată de distribuitorul de energie pentru executarea acestui proiect. Constructorul avea obligația de a solicita asistența tehnică de la operatorul de apă, de a picheta conductele, de a stabili cu exactitate poziția acestora față de lucrările proiecte și de a realiza în zonă rețelelor hidroedilitae săpătura manual. Toate aceste măsuri de protecție erau absolut necesare pentru a preveni orice incident ce ar putea afecta infrastructura de apă și/sau de canalizare existentă. Cu toate acestea, specificațiile au fost ignorate, fapt ce a dus la avarierea conductei de refulare și surparea carosabilului. ”În cursul zilei de astăzi – 03 octombrie 2024, am fost informați că pe drumul dintre orașul Năvodari și localitatea Lumina carosabilul s-a surpat în urma unei avarii la una dintre conductele subterane. Din primele verificări efectuate, incidentul a fost provocat în contextul desfășurării unor lucrări de extindere a rețelei electrice în zonă, efectuate de o firmă privată de construcții contractată de distribuitorul de energie pentru executarea acestui proiect.

Drumul Lumina-Navodari inchis pe termen nedeterminat, din cauza craterului din carosabil

Pe timpul operațiunilor de forare orizontală pentru subtraversarea rețelei electrice, constructorul a avariat conducta de refulare aparținând RAJA S.A. Firma responsabilă de aceste lucrări a fost anterior avertizată asupra necesității respectării tuturor normelor și standardelor tehnice impuse în astfel de cazuri. De menționat că firma care execută lucrările de extindere a rețelei electrice deține avizul RAJA S.A. în vederea efectuării lucrărilor, document care a inclus informații clare cu privire la amplasarea rețelelor hidroedilitare în zonă și riscurile potențiale asociate. Conform reglementărilor în vigoare, dar și specificațiilor din aviz, constructorul avea obligația de a solicita asistența tehnică de la operatorul de apă, de a picheta conductele, de a stabili cu exactitate poziția acestora față de lucrările proiecte și de a realiza în zonă rețelelor hidroedilitare săpătura manual. Toate aceste măsuri de protecție erau absolut necesare pentru a preveni orice incident ce ar putea afecta infrastructura de apă și/sau de canalizare existentă. Cu toate acestea, specificațiile au fost ignorate, fapt ce a dus la avarierea conductei de refulare și surparea carosabilului.
Lucrările de construcție desfășurate în proximitatea rețelelor de utilități trebuie să respecte norme stricte de siguranță, iar neglijarea acestora poate avea consecințe grave, atât pentru infrastructură, cât și pentru comunitatea locală. Responsabilitatea implementării procedurilor cade integral în sarcina constructorului, iar în acest caz, lipsa de prevenție și de protecție va atrage după sine asumarea responsabilității pentru daunele provocate.
Echipele RAJA S.A. se află deja la fața locului pentru a evalua pagubele și pentru a interveni în vederea remedierii situației. Vom reveni cu informații suplimentare pe măsură ce investigațiile și lucrările de reparații avansează.
” au transmis reprezentanții RAJA.

Video:

Ce spune IPJ Constanța

„La data de 3 octombrie a.c., în jurul orei 11.30, polițiști in cadrul Poliției Orașului Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că o porțiune din D.J.226, între localitățile Năvodari și Lumina, s-a surpat. La fața locului s-au deplasat polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră și Poliției Orașului Năvodari, împreună cu reprezentanți ai administratorului drumului public. În zonă au fost instituite măsuri de semnalizare a tronsonului de drum respectiv  și de deviere a traficului”, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.

Precizăm că firma care a executat lucrarea și care a produs evenimentul nefericit din trafic este Elmont Construct SRL, contractată de E Distribuție Dobrogea SRL.Societatea este controlată de Popa Mariana, Popa Marius și Buga Simona Carmen și se ocupă cu lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru electricitate si telecomunicații. Societatea a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 73 de milioane de lei și profit de peste 7 milioane de lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Firma lu cap mare fe la ppc!
0
0
Asa e și în oraș pe străzile care au fost recent "reabilitate", deja s-au format gropi.
3
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515