REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

„Dumbo“, în regia lui Tim Burton, o reinterpretare a clasicului film de animaţie Disney

„Dumbo“, în regia lui Tim Burton, o reinterpretare a clasicului film de animaţie Disney

Replica API 21 martie 2019 | 17:43 409

Regizorul Tim Burton, care revine pe ecrane cu ''Dumbo'', o versiune live-action a clasicului film Disney, nu a fost niciodată un admirator al spectacolelor de circ: nu-i plac animalele în cuşcă şi nici clovnii. În schimb, l-a atras mereu ideea de a lăsa totul baltă pentru "a se alătura unui grup de marginali", notează AFP.

Cu atât mai mult când protagonistul spectacolului este un pui de elefant care poate zbura. Regizorul american, acum în vârstă de 60 de ani, a decis să realizeze propria versiune a peliculei ''Dumbo'', clasicul film de animaţie Disney.

''Dumbo'' va putea fi urmărit şi în cinematografele româneşti începând cu 29 martie, potrivit imdb.com.

"La Dumbo mi-a plăcut pur şi simplu imaginea unui elefant care zboară şi e diferit. Astfel de subiecte mă atrag în mod special", a explicat cineastul pentru AFP, adăugând că la şcoală era supranumit "excentricul".

Iar acest lucru, crede regizorul, i-a oferit într-un fel libertatea de a deveni ceea ce şi-a dorit, fără să fie nevoit să se prefacă.

"O persoană inadaptată este percepută într-un anumit fel şi se poate folosi de acest lucru într-o manieră pozitivă", aşa cum se întâmplă în cazul lui Dumbo, care zboară cu ajutorul urechilor supradimensionate, spre amuzamentul publicului, spune Tim Burton.

În filmul lui Burton, animalele nu vorbesc - Dumbo nu vorbea nici în versiunea Disney - iar oamenii ocupă un loc mai important în comparaţie cu pelicula animată din 1941.

Spre deosebire de remake-ul recent al peliculei "Frumoasa şi bestia", care a urmat cu fidelitate clasicul animat din 1991, "Dumbo", în regia lui Tim Burton, s-a îndepărtat destul de mult de original.

"M-am simţit eliberat pentru că nu prea am avut ce să urmez" din versiunea originală, a mărturisit acesta. "De fapt nu este cu adevărat o poveste, este mai degrabă o fabulă foarte simplă".

Cineastul a păstrat însă câteva scene cum ar fi vizita foarte emoţionantă pe care puiul de elefant i-o face mamei sale aflată în spatele gratiilor.

Dumbo vine pe lume în circul lui Max Medici (interpretat de Danny DeVito), după care ajunge în proprietatea lui Holt Farrier (Colin Farrell), un veteran rămas fără un braţ în timpul Primului Război Mondial şi nevoit apoi să renunţe la spectaculosul său număr de circ.

La frustrările lui Farrier contribuie şi faptul că bărbatul, rămas văduv, nu reuşeşte să comunice cu copiii săi, cei care descoperă talentul lui Dumbo când elefantul reuşeşte să apuce o pană cu trompa.

Cea mai mare provocare a acestui lungmetraj filmat în studiourile din apropierea Londrei a fost că personajul principal nu a fost prezent pe platoul de filmare: puiul de elefant a fost creat cu ajutorul efectelor speciale. Tim Burton a văzut rezultatul final abia în urmă cu câteva săptămâni.

"Aveam un elefant de jucărie. Pe platou era un tip, Ed, care ştia mişcările elefanţilor şi care s-a dovedit foarte util deoarece a făcut ca procesul să fie mai interactiv", a povestit regizorul, cunoscut pentru pelicule precum ''Edward Scissorhands'' (1990), ''Batman Returns'' (1992), ''Sleepy Hollow'' (1999).

Din distribuţie fac parte Dany DeVito şi Michael Keaton, doi colaboratori mai vechi ai regizorului, din ''Batman Returns''. Keaton interpretează rolul maleficului V.A. Vandevere, proprietarul unui parc de distracţii care vrea să-l exploateze pe Dumbo.

Deşi prima slujbă a lui Tim Burton a fost în cadrul studiourilor Disney, regizorul mărturiseşte că ''n-am avut niciodată răbdare să fac animaţie''. ''Am un trecut acolo. (...) E ca o poveste de familie ciudată. Cu avantajele şi dezavantajele aferente, ca în toate familiile''.

În ciuda înclinaţiei sale pentru filme cu monştri, Tim Burton apreciază în filmele clasice Disney subiectele dificile pe care acestea le abordează precum moartea, despărţirea unei familii, care, potrivit cineastului, sunt tabu pentru o anumită parte din public.

Burton îşi aminteşte de o proiecţie a peliculei ''Pinocchio'' (1940) în timpul căreia mai mulţi copii plângeau, iar părinţii acestora exclamau "O, Doamne! O, Doamne!".

"Ce s-a schimbat de atunci? Lumea a devenit mai rea, dar oamenii au devenit mai protectori, nu-mi dau exact seama", mărturiseşte cineastul.

Cât despre proiectele următoare, Tim Burton a negat că ar pregăti o continuare a peliculei ''Bettlejuice'' (1988): "Prefer să merg mai departe şi aş face mai bine să mă grăbesc'' în a exclude această idee, glumeşte regizorul nominalizat de două ori la Oscar, premii la care cineastul visează încă.

"Fac orice sacrificiu pentru a putea face filme, să câştige Oscaruri pentru că este un proces epuizant", subliniază cineastul. "Mă simt pur şi simplu norocos să pot face filme".

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510