REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
30.4° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

După 20 de ani de lupte cu statul, doi frați au obținut dreptul de construcție pe propriul teren

După 20 de ani de lupte cu statul, doi frați au obținut dreptul de construcție pe propriul teren

Replica API 25 mai 2022 | 00:01 9349

Un teren de peste aproape 3000 de mp, de pe Valea Portului, vizavi de căminul studențesc, ce figura în Planul Urbanistic General ca spațiu verde, va fi exploatat economic de moștenitorii de drept! 20 de ani s-au chinuit proprietarii să obțină dreptul de a edifica construcții pe spațiul verde însă, nu au primit autorizații din pricina regimului terenului. Nu cu mult timp în urmă, însă, au reușit să anuleze, parțial, PUG-ul și să modifice astfel destinația imobilului, așa că au fost demarate și procedurile în vederea realizării investiției. În ședința de Consiliu Local din 30 mai, aleșii locali vor aproba... sau nu, PUZ-ul pentru reglementarea terenului situat în bd. 1 Mai vechi, lot 10, în temeiul sentinței civile nr. 174/CA/2016, inițiat de unul din proprietari, Florișteanu Andrei Roman.

Terenurile, moștenite de la mamă, iar aceasta din urmă de la bunică

Bucureștenii Roman Florișteanu și Cătălin Alexandru Florișteanu au dobândit cele două terenuri prin moștenire de la mama lor. La rândul său, aceasta din urmă a moștenit terenurile de la bunica ei, Paron Ileanea, care este succesorul autorului originar, Ana Magrin. Dreptul de proprietate asupra terenurilor a fost reconstituit în baza legii 18/1991 ca urmare a unui proces soluționat în favoarea lor în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța și Instituția Prefectului.

În 1997 au primit terenurile moștenite

În 1997, Curtea de Apel București a obligat Consiliul Local să întocmească și să înainteze documentația privind atribuirea în proprietatea bunicii reclamanților a unei suprafețe de teren constituită din mai multe loturi. Prefectul a fost obligat să emită ordinul de atribuire în proprietate a acestor terenuri. După punerea în posesie, s-au efectuat lucrările de cadastru, în anul 2006 fiind emise încheierile de intabulare. Proprietarii au încercat să dispună de loturile restituite, solicitând emiterea unor certificate de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire pentru edificarea unor construcții.

Prin certificatele de urbanism erau înștiințați că terenurile figurează ca spații verzi, potrivit PUG

Numeroase certificate de urbanism au fost solicitate, după anul 2000, însă prin acestea erau informați că este interzisă executarea oricăror lucrări de construire și terenurile figurează cu destinația de spații verzi, potrivit PUG aprobat prin HCLM 653/1999, și din punct de vedere al funcțiunii se interzice orice intervenție ce contravine funcțiunii spațiilor verzi publice și specializate, în esență orice tip de intervenție asupra terenurilor respective.

Prin urmare, deși li s-au restituit aceste terenuri, în 1997, adică acum 25 de ani, nu au putut dispune de acestea din cauza încadrării acestora ca spații verzi.

Așa că, Andrei Roman Florișteanu și Cătălin Alexandru Florișteanu din București au solicitat Tribunalului Constanța să dispună anularea parțială a Planului Urbanistic General(PUG) aprobat prin HCLM nr. 653/27. 11.1999, astfel cum aceasta fost prelungită prin HCLM nr. 77/2011 și ulterior prin HCLM nr. 81/26 03 2013, în ceea ce privește terenul în suprafață de 1420 mp și terenul terenului în suprafață de 1151 mp situate pe bulevardul 1 Mai Vechi, cu vedere la Portul Constanța, și în consecință obligarea administrației locale și a Consiliului Local la modificarea destinației/funcțiunii celor două terenuri din ”spații verzi cu acces nelimitat-parcuri, grădini publice și orășenești și de cartier, scuaruri și fâșii plantate publice” într-o destinație exploatabilă economic, cu posibilitatea de a construi.

Au câștigat dreptul de a construi în instanță

Și au avut câștig de cauză, așa că astfel a fost schimbată reglementarea urbanistică.

Odată obținută modificarea PUG, următorul pas al celor doi moștenitori a fost să elaboreze un PUZ pentru această zonă. Acum aleșii locali vor supune la vot PUZ-ul elaborat, în ședința din 30 mai.

Potrivit informațiilor noastre, pe terenul cu vedere la Portul Constanța ar urma să se construiască un bloc cu 8 etaje.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tara llu ppapura voda au dat spatiile verzi nne au sufocat cu constructiille llor mostenitkri aparuti ca ciupercile dupa ploaie
0
0
Faleza portului e instabila, la fel ca strada Traian care a trebuit consolidata dinspre port cu o structura metalica de sprijin, masiva. La Poarta 6 s-au construit in 2000 blocuri ANL pe partea spre faleza, care au necesitat consolidari scumpe, pe bani publici. Aici pe faleza de la Far va construi un privat care sigur va face economie la costuri. Nu cred ca statul va da vreun leu la consolidare.
0
0
Incompetenta si hotia administreaza Constanta. Hotarare de instanta. Si cu a**a basta.
0
0
popescu cum a mostenit terenul de pe Ferdinand?
0
0
cel mai mare jaf din istoria Romaniei. Toate jigodiile, mostenitorii imaginari sau fraudulosi s-au procopsit cu o avere pe care n-ar fi strans-o in zece generatii. Evident ca aceste javre flamande sunt puse pe distrugere, taie si prapadesc tot ca niste lacuste.
0
0
marea cacanarie de lege, cand altii au dat o suma maxima de bani, la noi s-au restituit de la parcele la munti
0
0
Sa faca blocuri de "lucs" cu 8 etaje si sa supraetajeze la 12 .Fara parcare fireste .Ce de mostenitori de teren are orasul a**a .
0
0
Incompetenta si hotia administreaza Constanta! Priviti orasul si este suficient!
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768