REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
11.1° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

După 3 licitații eșuate, contractul pentru extinderea Delfinariului a fost, în sfârșit, atribuit

După 3 licitații eșuate, contractul pentru extinderea Delfinariului a fost, în sfârșit, atribuit

Andreea VLAICU 28 iunie 2024 | 00:00 1589

Putem să spunem că povestea extinderii Delfinariului Constanța are, în sfârșit, un final fericit. După ce Consiliul Județean Constanța a pierdut finanțarea de la Ministerul Turismului și 3 licitații au eșuat din cauză că nu au existat ofertanți sau aceștia s-au retras, contractul a fost, în cele din urmă, atribuit. Firma care a câștigat licitația și se va ocupa de restul de lucrări de extindere a Delfinariului este SC Optim Project Management. Valoarea totală a achiziției este de 17 milioane de lei.

Dupa 3 licitatii esuate, contractul pentru extinderea Delfinariului a fost, in sfarsit, atribuitDelfinariul Constanța

A patra oară a fost cu noroc! După un lung drum anevoios și plin de piedici, Delfinariul Constanța va fi extins. Contractul „Execuție lucrări pentru obiectivul de investiție «Extindere Delfinariu, municipiul Constanța» - rest de executat“ a fost, într-un final, atribuit. Firma care a obținut contractul de 17 milioane de lei este SC Optim Project Management, din București.

A patra licitație, cu noroc

Proiectul extinderii Delfinariului Constanța a apărut în anul 2018. Atunci, Consiliul Județean Constanța a adoptat hotărârea care viza extinderea complexului. De atunci, însă, ca un făcut, au dat din rău în mai rău. Licitația pentru atribuirea contractului a fost lansată de 3 ori, eșuând tot de atâtea ori. De-a lungul timpului, încercările de executare a lucrărilor au dat greș pentru că nu au existat oferte sau firmele s-au retras. 

Dupa 3 licitatii esuate, contractul pentru extinderea Delfinariului a fost, in sfarsit, atribuit

Consiliul Județean a pierdut finanțarea

Consiliul Județean Constanța a pierdut, anul trecut, finanțarea de 5 milioane de euro de la Ministerul Turismului, bani alocați pentru extinderea Delfinariului. Dezastrul a fost provocat de firma cu administratori italieni contractată pentru executarea lucrărilor, fiind vorba despre Manelli Impresa SRL, dar și de subcontractoarea din Galați, societatea Galconscib Building SRL. Compania Manelli Impresa SRL nu dispunea de mijloacele necesare execuției unui proiect de o asemenea amploare, apelând la subcontactarea unei firme din Galați, decizie ce s-a dovedit a fi una dezastruoasă. Pentru că finanțarea a fost pierdută, noul bazin al Delfinariului din Constanța urmează să fie realizat din banii bugetului Consiliului Județean. 

Dupa 3 licitatii esuate, contractul pentru extinderea Delfinariului a fost, in sfarsit, atribuit

Ce lucrări vor fi efectuate 

Prin realizarea proiectului, Consiliul Județean Constanța urmărește creșterea contribuției turismului la dezvoltarea județului Constanța. Mai exact, se va realiza un bazin din beton armat cu suprafața la sol de 628 de mp și suprafața utilă de 595 mp. Înălțimea apei în bazin va fi de 5,20 m. În anul 2021 s-au executat săpături pentru bazin, lucrări executate de circa 7%. Se va construi și o stație de filtre și de pompare, în vederea amplasării sistemelor de filtrare și menținere a calității apei. În anul 2021 s-au executat lucrări de circa 3% din cele propuse. În Caietul de sarcini este menționat și un imobil care va adăposti două echipamente de tip Protein Skimmer, dispozitive folosite pentru a îndepărta compușii organici, cum ar fi alimentele și particulele de deșeuri din apă. Pentru acest obiectiv săpăturile au fost efectuate într-un procent de 100%, iar structura metalică ridicată 37%. Se vor amplasa și 4 containere, în vederea amenajării a 2 camere pentru antrenori, o cameră pentru prepararea hranei, 1 magazie, 2 vestiare cu dușuri, toalete și atelier mecanic. Și pentru acestea, în 2021 s-au efectuat săpăturile necesare integral, containerele fiind ridicate 86%. Se vor devia rețelele existente în zona în care vor fi construite noile construcții. Pentru asta, săpăturile au fost efectuate total, lucrările pentru sprijinul de maluri fiind efectuat 36%, iar devierea efectiva a rețelelor în procent de 65%.

Despre firma câștigătoare

Optim Project Management este o firmă înființată în anul 2009 şi oferă servicii de proiectare şi inginerie, management de proiect şi de costuri, management al proiectării, soluţionare dispute, analize de întârzieri şi management al revendicărilor, dirigenţie de şantier, coordonare SSM şi audit tehnic, monitorizare pentru bănci şi investitori, evaluări şi certificări pentru clădirile verzi şi studii în domeniul energiei regenerabile. Firma a fost înființată de către englezul David Evans, care și administrează societatea. În anul 2023, firma a înregistrat cifre de afaceri de 7 milioane de euro, profit de 318.000 de euro și datorii de aproape un milion de euro, cu 44 de angajați.

Dupa 3 licitatii esuate, contractul pentru extinderea Delfinariului a fost, in sfarsit, atribuitSC Optim Project Management 

Așadar, în termen de 3 ani, cât este estimată perioada de execuție, Delfinariul Constanța va fi extins cu succes.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
teoretic in spiritul nostru romanesc acum daca tot a inceput sezonul ar putea fi inchis , ca si acvariul
2
3

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515