REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.4° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

După 8 ani de judecată și 100 de termene scurse, Nicușor Constantinescu, află pronunțarea în dosarul Geotop!

După 8 ani de judecată și 100 de termene scurse, Nicușor Constantinescu, află pronunțarea în dosarul Geotop!

Mariana MURAT 21 septembrie 2024 | 00:00 22490

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, se va afla din nou în fața instanței. De data aceasta, după nenumăratele termene de judecată, fostul președinte CJC și-ar putea afla sentința definitivă, (termenul va avea loc pe 27 septembrie), în dosarul Geotop. Amintim că la începutul anului 2010 , fostul vicepreședinte a fost inculpat alături de Titi Cenuşă, fostul arhitect-şef din cadrul CJ Constanţa, şi de omul de afaceri Ioan Ichim, din Bucureşti, fost administrator al societăţii comerciale Geotop 2001, pentru așa-zisele lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, producând o fraudă în dauna bugetului județean, în valoare totală de 11.621.345,49 de lei. Mai mult decât atât, tot la data de 27 septembrie 2024, pe lângă dosarul Geotop, Constantinescu mai are un termen într-un alt dosar de corupție privind efectuarea unor lucrări ilegale la Herghelia Mangalia și pe malul Lacului Corbu, două obiective care nu aparțin Consiliului Județean Constanța. 

Dupa 8 ani de judecata si 100 de termene scurse, Nicusor Constantinescu, afla pronuntarea in dosarul Geotop!Nicușor Constantinescu

Este bine știut faptul că Nicușor Constantinescu mai are de așteptat până când va scăpa din spatele gratiilor. Dosarele în care a fost acuzat de procurori, de diferite infracțiuni, îl urmăresc și astăzi pe fostul președinte al Consiliului Județean. De exemplu, unul dintre cazurile care l-a consacrat în lumea infracțională este cel al Geotop-ului. Acesta a început în anul 2010, când zeci de primari din județul Constanța erau chemați la audieri de către procurorii DNA care îl suspectau de fapte de corupție pe Nicușor Constantinescu . 

Dupa 8 ani de judecata si 100 de termene scurse, Nicusor Constantinescu, afla pronuntarea in dosarul Geotop!

Procurorii DNA spun că, în perioada iulie 2007- aprilie 2013, Constantinescu și Titi Cenușă, fostul arhitect-şef din cadrul CJ Constanţa, prin acțiuni concertate, au făcut în așa fel încât lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa să fie atribuite preferențial către SC Geotop 2001, mai exact către Ioan Ichim, fost administrator al societăţii. Astfel, s-a produs o fraudă în dauna bugetului județean, prin efectuarea de plăți nelegale, în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene), altele prin intermediul a 45 de primării.

Dupa 8 ani de judecata si 100 de termene scurse, Nicusor Constantinescu, afla pronuntarea in dosarul Geotop! Titi Cenușă

În anul 2013, cei trei au devenit inculpați, oficial, și anchetați de DNA București. În anul 2016, dosarul „Geotop” ajungea de la Structura Centrală la DNA Constanța, iar în numai șase luni, procurorii de la malul mării au reușit să finalizeze rechizitoriul și să-l trimită în instanță. Numai că au trecut 8 ani și aproape 100 de termene s-au scurs, iar dosarul este încă pe fond, la Tribunalul Constanța. Nicușor Constantinescu va ajunge pe 27 septembrie în fața instanței care s-ar putea pronunța în speța de mai sus. Oricare ar fi hotărârea, ea va fi definitivă.

Dupa 8 ani de judecata si 100 de termene scurse, Nicusor Constantinescu, afla pronuntarea in dosarul Geotop!Nicușor Constantinescu

Interesant este că în momentul trimiterii în judecată a dosarului „Geotop“ s-au scurs opt ani și 85 de termene stabilite de judecători. Iar la cum decurg lucrurile, Constantinescu s-ar putea să mai aștepte 4, 5 ani până la definitivarea deciziei. 

Dupa 8 ani de judecata si 100 de termene scurse, Nicusor Constantinescu, afla pronuntarea in dosarul Geotop!

Tot pe 27 septembrie, instanța s-ar putea pronunța în dosarul Herghelia

Cel de-al doilea dosar, care urmează să aibă termen tot pe 27 septembrie a fost înregistrat în ianuarie 2021. Acesta a fost instrumentat de procurorii DNA Constanța, Constantinescu fiind acuzat de procurori că ar fi efectuat lucrări ilegale la Herghelia Mangalia și pe malul Lacului Corbu, două obiective care nu aparțin Consiliului Județean Constanța. Potrivit procurorilor, lucrările au fost efectuate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța și care era condusă de Adrian Gâmbuțeanu, un apropiat al lui Nicușor Constantinescu. 

Dupa 8 ani de judecata si 100 de termene scurse, Nicusor Constantinescu, afla pronuntarea in dosarul Geotop!Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP

Mai mult decât atât, fosta RAJDP ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată, firmă care la acea vreme, ar fi cedat o parte din lucrări către o societate condusă de fiul unuia dintre angajații instituției, care superviza lucrările. Procurorii DNA Constanța au calculat un prejudiciu de peste 1 milion de euro, iar CJC a transmis magistraților că se va constitui parte civilă în dosar.

Dupa 8 ani de judecata si 100 de termene scurse, Nicusor Constantinescu, afla pronuntarea in dosarul Geotop!

Acestea fiind spuse, timpul nu a fost prea prielnic pentru fostul președinte al CJ. Cele două dosare ce urmează să se finalizeze nu fac decât să-i răpească orice speranță de a vedea lumina în afara penitenciarului Poarta Albă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Puscarie pe viata si confiscarea averii si tot nu e suficient
9
1
Când vine?Sau lipsa faptei când vine,că asta-i mersul la noi.
9
5
Asta nu urla a cancer. Asta guitza. Cand nu vomita bani furati. Porc venetic - sau veneric - imputit.
21
5
Cutit si guitzzzzzzzzzz. Creaturi furacioase si osanzoase.
17
5
Daca nu-i luati ce a furat, macar luati-i viata. De aia chiar s-ar putea sa-i pese.
16
4
Bah da ce l-au priponit pe asta!
10
2
multi,foarte multi au furat, fura si cate unul cade si se loveste n ...gura!
12
1
In spate e Stroe
17
1
Lasa porcule ca iesi , stai si tu o luna in libertate si dupa aia mori ;)
14
3
Ca mario iorgulescu. A tras saracul labagiu ..
11
1
Il elibereaza si pe prrcul adormit in intersectie sa se bucure de banii furati .
16
6
are diferite mărimi de ploscă pt televiziuni. dacă îi mai dau ăștia încă 15 ani de pușcărie poate să-și depună dosarul de pensionare de pe acum. Dar la cât a furat nu are nevoie de pensie.
19
3
Nu urla ca are cancer in faza terminala si moare acum cativa ani?
19
2
Si ai vrea sa stai si tu cu ei?
7
10
Fata lui Smaranda împreună cu ginerele Vlad Țîru,care deține o firmă de construcții începută de tatăl acestuia,fost comandant de navă și actual manager al MUR Shopping, sa mutat în casa nouă pe strada Războieni la nr.30 să vedeți ce Brabus de 250 de mii de euro are
21
16

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364