REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

După cafea, zahăr şi soia, Brazilia vrea să domine şi piaţa de cacao

După cafea, zahăr şi soia, Brazilia vrea să domine şi piaţa de cacao

A.F. 14 mai 2024 | 00:00 807

Într-un moment în care producÅ£ia de cacao în Africa de Vest este în scădere din cauza evoluÅ£iilor meteo nefavorabile, a arborilor îmbătrâniÅ£i ÅŸi dăunătorilor, fermierii întreprinzători din Brazilia văd o oportunitate de profit, transmite Bloomberg.

Dupa cafea, zahar si soia, Brazilia vrea sa domine si piata de cacao

Fermierii din vestul statului brazilian Bahia, o regiune uscată ÅŸi secetoasă renumită pentru marile familii care au făcut avere din agricultură, au început să cultive arbori de cacao pentru prima dată. Arborii sunt încă mici ÅŸi va mai dura cel puÅ£in un an până când vor produce primele fructe, dar profitul potenÅ£ial este mare. Asta încurajează atât cultivatorii independenÅ£i cât ÅŸi marile corporaÅ£ii să intre în cursă.

Dacă cultivarea de cacao în statul Bahia va lua avânt, Brazilia ar putea să îÅŸi dubleze producÅ£ia până la 400.000 de tone în 2030, estimează o organizaÅ£ie reprezentativă din sector. Asta ar pune Brazilia aproape de Ecuador, al treilea mare furnizor mondial de cacao. Åži există voci care spun că aceste prognoze sunt mult prea prudente. Moises Schmidt, unul dintre cei doi fraÅ£i care controlează grupul Schmidt Agricola, susÅ£ine că producÅ£ia ar putea ajunge până la 1,8 milioane de tone pe an în următorii zece ani dacă fermierii vor continua să planteze arbori de cacao în noi regiuni, pe lângă regiunile din Brazilia în care se cultivă în mod tradiÅ£ional cacao.

"Brazilia este deja cel mai mare furnizor mondial pentru o gamă largă de materii prime", de la soia boabe ÅŸi până la suc de portocale, "care va fi poziÅ£ia noastră pe piaÅ£a de cacao?", s-a întrebat recent Moises Schmidt, cu prilejul unei vizite a unei delegaÅ£ii la o fermă a sa unde a plantat arbori de cacao pe o suprafaţă de 400 de hectare.

Brazilia era odată unul dintre cei mai mari producători mondiali de cacao, ingredientul principal pentru fabricarea de ciocolată, însă la finele anilor 1980 mulÅ£i din arborii de cacao din Brazilia s-au îmbolnăvit din cauza unei maladii denumite mătura vrăjitoarei (WBD).

În prezent, Coasta de FildeÅŸ ÅŸi Ghana sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din producÅ£ia mondială de cacao. Această concentrare a producÅ£iei în doar două ţări face oferta mondială mari vulnerabilă la riscuri precum vremea nefavorabilă ÅŸi atacul dăunătorilor, care nu vor face decât să se intensifice pe măsură ce fluctuaÅ£iile meteo vor deveni mai extreme. Recenta scădere a producÅ£iei de cacao în Africa de Vest a dus la dublarea preÅ£urilor mondiale în acest an, făcând mai scumpă ciocolata ÅŸi forÅ£ând chiar unii producători să îÅŸi înceteze activitatea.

Primii arbori de cacao din vestul statului brazilian Bahia au fost plantaÅ£i înainte de recenta explozie a preÅ£urilor însă acum fermele vecine văd cât de atractivă este această cultură. În plus, fermierii din Bahia sunt mai bine finanÅ£aÅ£i ÅŸi au operaÅ£iuni mai mari decât omologii lor din Africa de Vest, ceea ce înseamnă că pot realiza economii de scară. De asemenea, fermierii brazilieni îÅŸi pot vinde produsele la preÅ£ul pieÅ£ei, fără amestecul Guvernului, cum este cazul în Coasta de FildeÅŸ ÅŸi Ghana. Åži având în vedere că boabele de cacao nu sunt perisabile, vânzătorii pot alege cel mai bun moment pentru a încheia o tranzacÅ£ie.

GraÅ£ie vremii însorite de pe întreg parcursul anului, irigaÅ£iilor extinse ÅŸi accesului la îngrăşăminte, creÅŸterea arborilor de cacao poate fi accelerată astfel că unii arbori vor începe să rodească în decurs de trei ani, în loc de perioada tradiÅ£ională de cinci ani.

"Cacaua a devenit un fel de microb de care s-a molipsit toată lumea", spune Tal Bar-Dor, director de operaÅ£iuni la o fermă din apropiere de oraÅŸul brazilian Barra. Anul trecut, Tal Bar-Dor a adăugat arbori de cacao pe plantaÅ£ia de nucă de cocos pe care o gestionează. Pentru următorii patru ani, Tal Bar-Dor are de gând să extindă suprafaÅ£a cultivată cu arbori de cacao până la aproximativ 1.000 de hectare, de la doar 45 de hectare în prezent.

Însă, fermierii din alte ţări din America Latină vor să profite ÅŸi ei de creÅŸterea preÅ£urilor la cacao. În Columbia, cel mai mare procesator naÅ£ional de alimente Grupo Nutresa investeÅŸte într-o nouă seră ÅŸi are drept obiectiv 10 milioane de arbori de cacao peste cinci ani. În Ecuador, deja un mare producător mondial de cacao, fermierii extind suprafeÅ£ele cultivate ÅŸi fac investiÅ£ii în tehnologie pentru a creÅŸte producÅ£ia de boabe de cacao cu peste 50% în următorii patru ani, până la 700.000 de tone, potrivit lui Ivan Ontaneda, preÅŸedintele AsociaÅ£iei exportatorilor ecuadorieni de cacao, Anecacao, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016