REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Joi, 3 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6871
12.8° Constanța Joi, 3 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6871
 

După ce a fost prinsă cu mită, Magdalena Tiță, va primi spor pentru condiţii periculoase de muncă

După ce a fost prinsă cu mită, Magdalena Tiță, va primi spor pentru condiţii periculoase de muncă

Mirela PASCAL 3 octombrie 2024 | 00:00 446

La începutul lunii noiembrie 2022, Magdalena Tiță, șefa Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a fost prinsă în flagrant în timp ce primea mită. A primit 2.000 de lei pentru a eliberarea unui aviz, în vederea construirii unui imobil. În flagrant ar fi fost implicat și un inspector din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, Elena Cliante. Ulterior, au și fost condamnate la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în cazul lui Tiță, și 1 an și 4 luni, în cazul lui Cliante. Evident, Tiță și-a pierdut funcția de conducere, fiind înlocuită cu Irina Nicolae. În ciuda scandalului în care a fost implicată, Tiță are pretenții... salariale. Și, culmea, va beneficia de ele, cu sprijinul judecătorilor, care i-au admis acțiunea privind acordarea unor sporuri de muncă.

În urmă cu câțiva ani, avea să explodeze o mega bombă la Direcția Județeană de Cultură. Potrivit DNA, Magdalena Tiță, directorul instituției, și Elena Cliante erau acuzate de luare de mită, după ce au primit, de la o persoană, suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian. În fața procurorilor, cele două și-au recunoscut vina, în speranța că vor obține o pedeapsă mai blândă.

Dintotdeauna, problemele au existat la cel mai înalt nivel, și, implicit, la centre culturale importante. Motivele clare sunt numeroase și, adesea, necunoscute, mai ales când discutăm, spre exemplu, de luare de mită. Așa s-a întâmplat și la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța. După ce și-a recunoscut vina, procurorii au plasat-o sub control judiciar pentru 60 de zile. Au trecut acele zile, măsura nefiind prelungită, așa că șefa DJC a revenit... unde credeți?! Pe funcție, ca să facă ce știe ea mai bine. N-a stat, pentru că, în final, a fost condamnată, primind interdicția de a mai ocupa funcția.

Dupa ce a fost prinsa cu mita, Magdalena Tita, va primi spor pentru conditii periculoase de munca sediul DJC Constanta

Tiță, recompensată pentru luare de mită... va primi spor pentru condiții periculoase

La câteva zile de la scandal, Sindicatul angajaţilor din Ministerul Culturii, Culturalia, a chemat în instanță Ministerul Culturii, în numele Magdalenei Tiță, a Elenei Cliante și a altor doi angajați, cu obiectul pretenții. Vorbim despre un litigiu privind funcționarii publici, angajații DJC solicitând mai mulți bani la salariu. Precizăm că acțiunea a fost depusă la câteva zile după ce Magdalena Tiță, șefa DJC Constanța, și inspectorul Elena Cliante, au fost prinse luând mită. Recent, Tribunalul Constanța s-a pronunțat în acest sens și a dispus obligarea Direcției Județene de Cultură Constanța la plata către Magdalena Tiță a unor drepturi salariale, după cum urmează: „Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Tiţă Magdalena în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Culturii. Obligă pârâtul să plătească reclamantei sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă în procent de până la 15% din salariul de bază aferent lunii decembrie 2018, corespunzător timpului lucrat, pentru perioada 01.01.2022 – 13.04.2023, actualizat cu rata inflaţiei de la data scadenţei fiecărui drept salarial lunar până la data plăţii efective, cu respectarea art. 25 alin. (1) din Legea nr. 153/2017. Obligă pârâtul să plătească reclamantei dobânda legală penalizatoare aferentă sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă datorat pentru perioada 01.01.2022 – 13.04.2023, de la data scadenţei fiecărui drept salarial lunar până la data plăţii efective”, se arată în soluția instanței. Tiță nu este singura care va beneficia de sporuri. Tribunalul a admis cererea și în ceea ce o privește pe Ivanciu Iolanda în contradictoriu cu pârâta Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, care va beneficia de aceleași drepturi salariale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515