REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.9° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
29.9° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

După incendiul de la Ferma Dacilor, Constantinescu închide toate locațiile fără autorizație ISU

După incendiul de la Ferma Dacilor, Constantinescu închide toate locațiile fără autorizație ISU

Mariana MURAT 5 ianuarie 2024 | 16:00 7238

Horia Constantinescu, șeful ANPC, vrea să închidă toate locațiile care nu au autorizație de incendiu. Acesta a precizat că instituțiile care nu au autorizație din partea ISU vor fi oprite temporar de către ANPC. Precizăm că  ANPC a descins joi la Rânca, una dintre principalele stațiuni de schi din România. Conform șefului care coordonează această acțiune, nereguli masive ar fi fost constatate la peste 70% dintre agenții economici, iar controlul nu s-a finalizat. Măsura imediată: oprirea temporară a prestării serviciilor în aceste unități până la intrarea în legalitate.

Comandamentul de control al ANPC a descins ieri la Rânca, una dintre principalele stațiuni de schi din România. Conform șefului care coordonează această acțiune, nereguli masive ar fi fost constatate la peste 70% dintre agenții economici, iar controlul nu s-a finalizat. Masura imediata au decis să o aplice a fost oprirea temporară a prestării serviciilor în aceste unități pâna la intrarea în legalitate.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/digieconomic/consumer/anpc-inchide-o-statiune-de-schi-in-plin-sezon-70-dintre-unitatile-de-cazare-si-alimentatie-functionau-neautorizat-5079

Informaţiile publicate pe site-ul Digi Economic pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Dupa incendiul de la Ferma Dacilor, Constantinescu inchide toate locatiile fara autorizatie ISUHoria Constantinescu

"Având în vedere evenimentele legate de Ferma Dacilor, considerăm necesar ca oricare dintre autorități, acolo unde apar situații inedite, raportat la ceea ce se întâmplă în mod uzual să luăm măsurile ca atare. Mi se pare normal să învățăm din greșelile trecutului și să aplicăm în ceea ce desfășurăm de acum încolo. Este vorba despre oprirea temporară. În cazul în care în această perioadă nu prezintă un plan în această direcție, perioada poate fi prelungită", a declarat Horia Constantinescu.

Precizăm că ANPC, prin Comandamentul de control,  a descins ieri la Rânca, una dintre principalele stațiuni de schi din România. Conform șefului care coordonează această acțiune, nereguli masive ar fi fost constatate la peste 70% dintre agenții economici, iar controlul nu s-a finalizat.  “Astăzi, 04.01.2024, au loc acțiuni de control în cadrul Comandamentului de Iarna in statiunea Rânca, jud.Gorj. În urma acestor acțiuni de control au fost depistate foarte multe dintre unitățile de cazare care nu erau autorizate sa funcționeze fie de către ISU Gorj fie de către primăriile pe raza cărora își desfășoară activitățile de comerț și de cazare, arată o comunicare a ANPC. Acest aspect este unul extrem  de grav având în vedere riscurile la care sunt supuși consumatorii, fara sa aibă cunoștință despre acest aspect și spun asta având doua situații tragice petrecute la Clubul Colectiv,acum câțiva ani  și  la Ferma Dacilor acum câteva zile. Masura imediata pe care colegii mei au decis să  o aplice a fost aceea de oprire temporară a prestării serviciilor în aceste unități pâna la intrarea în legalitate. La finalizarea controlului de pe ziua de azi vă vom comunica exact despre cate unități vorbim. Din cele verificate peste 70% sunt în această situație. Legalitatea funcționării NU este facultativă,iar măsurile dispuse sunt și vor fi FERME!”, transmite Felix Manta, șeful comandamentului de control al ANPC.

IGSU contrazice ANPC

În replică, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut precizări referitoare la comunicatul de presă emis de către reprezentanții ANPC cu privire la acțiunile de control în cadrul Comandamentului de iarnă, în stațiunea montană Rânca din județul Gorj prin care au fost verificați 11 operatori economici, constatându-se ca principală abatere și “lipsa autorizațiilor ISU”.

Dintre cei 11 operatori economici verificați de către comisarii din cadrul ANPC,  3 nu se supun avizării/autorizării din punct de vedere al securității la incendiu, conform legislației în vigoare, 6 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar un operaror economic nu deține autorizație de securitate la incendiu, la ultimul control efectuat de către inspectorii din cadrul ISU Gorj acesta având activitatea închisă. La o societate comercială, comisarii ANCPC  au verificat atât activitatea unității de cazare, cât și activitatea restaurantului pe care il administrează societatea, cuantificând controalele separat, rezultând astfel 11 operatori economici verificați. Trebuie subliniat faptul că măsura de închidere temporară a activității pentru cei 9 operatori economici, așa cum reiese din comunicat, nu s-a dispus pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, ci din cauza unor deficiențe care țin  exclusiv de competențele legale ale ANPC. În spațiul public au apărut informații conform cărora comisarii ANPC au efectuat în ultimele două zile controale la 17 operatori economici, 11 în stațiunea montană Rânca, iar 6 la operatori economici de pe raza municipiului Tg-Jiu.
Așa cum am adus precizări clare din punct de vedere al avizării/autorizării despre operatorii economici verificați în stațiunea montană Rânca, situația celor 6 operatori economici verificați de către comisarii ANPC pe raza municipiului Tg-Jiu este următoarea:
- 2 dintre aceștia dețin autorizație de securitate la incendiu:
- ⁠din verificările efectuate, 4 operatori economici nu necesită autorizație de securitate la incendiu, deoarece sunt operatori economici mici (ex.: magazin care funcționează la parterul unul bloc de locuințe), conform prevederilor legale în vigoare. Facem precizarea că inspectorii de prevenire din cadrul instituției noastre efectuază atât verificări periodice, cât  și inopinate la operatorii economici din județul Gorj pentru identificarea  eventualelor nereguli, inițierea demersurilor pentru remedierea acestora și aplicarea, cu fermitate, a  sancțiunilor legale. De asemenea , colegii noștri derulează și activități de informare preventivă, purtând discuții constructive cu operatorii economici în scopul de a-i face să conștientizeze riscurile și să acorde o atenție sporită pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot aduce atingere climatului de siguranță pentru beneficiari
„, a transmis IGSU

Reamintim faptul că un incendiu de proporţii a izbucnit, marți, 26 decembrie, la Ferma Dacilor din comuna prahoveană Gura Vadului, sat Tohani, autorităţile activând Planul Roşu de Intervenţie. Fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, se afla printre victimele incendiului, precum și  Anca Gavrilă, de 20 de ani, o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie se mai află printre victimele incendiului care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, dar și alte cinci persoane și-au pierdut viața. 

Cele şapte victime carbonizate care au fost găsite de pompieri în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN. Potrivit acestora, anchetatorii au recoltat probe ADN pe care le-au comparat cu mostre luate de la rudele victimelor, cele şapte persoane carbonizate găsite până la acest moment fiind astfel identificate.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699