REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

După noua lege, meniurile din restaurante au ajuns să aibă 80 de pagini!

După noua lege, meniurile din restaurante au ajuns să aibă 80 de pagini!

Victor ROTARU 16 martie 2023 | 00:00 4327

Începând cu 15 martie, restaurantele trebuie să aibă noul tip de meniu, impus de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, fiind obligatorie inserarea informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20 g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colective. Noile meniuri nu vor avea decât... 80 de pagini, fiind dotate și cu un cuprins, iar pentru cei ce nu respectă noua lege, ANPC a pregătit „cadouri“ de până la 10.000 de lei.

Dupa noua lege, meniurile din restaurante au ajuns sa aiba 80 de pagini!Foto cu rol ilustrativ

Ordinul ANPC a fost publicat în Monitorul Oficial pe 21 septembrie 2022, și se referă la „furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivă, noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparatele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu.” Prin această măsură se dorește venirea în sprijinul consumatorului dar și prevenirea cazurilor de obezitate, care sunt din ce în ce mai multe, clientul putând ști ce consumă și cât consumă, chiar din meniul restaurantului.

Dupa noua lege, meniurile din restaurante au ajuns sa aiba 80 de pagini!Noul meniu

Crinu Danu: „Meniul a ajuns să aibă 80 de pagini”

De pe 15 martie restaurantele trebuie să aibă în dotare noile meniuri, varianta extinsă a celor vechi, în care trebuie să fie incluse toate valorile nutriționale, unele meniuri, ale restaurantelor cu preparate ceva mai multe, meniurile au ajuns să aibă chiar și peste 80 de pagini, Crinu Dinu, patronul restaurantului Marco Polo declarând pentru Replica: „Am implementat sistemul care s-a cerut, începând cu 15 martie. Mergem pe două variante, varianta simplă, simplificată, cu aceeași grafică pe care am avut-o în ultima perioadă, și varianta extinsă, care este exact cum s-a cerut, cu ingrediente, cu materia congelată, cu alergeni, cu toate valorile nutriționale pe care le are fiecare ingredient adăugat la preparat. Meniul, cel extins, cu tot cu bar, a ajuns să aibă 80 de pagini, tot, cap coadă. Are 67-70 de pagini numai meniul de preparate. Nu mergem cu el la fiecare în parte. Îl dăm cui îl solicită. Am făcut un experiment, l-am dat unui client meniul acesta extins, să îl prezentăm. A luat și a închis imediat meniul, a cerut o ciorbă și un fel 2 și gata. Eu cred că, într-adevăr, clienții cred că acest meniu extins este inutil. Am clienți care nici nu cer meniu la noi, avem o stabilitate de peste 20 de ani. Dacă vor fi clienți care îl doresc, noi îl avem pregătit.”

Dupa noua lege, meniurile din restaurante au ajuns sa aiba 80 de pagini!Noul meniu

„Nutriționistul mi-a luat 5.000 de lei, iar retipărirea alți 5.000”

Legat de costuri, acestea se învârt în jurul a 10.000 de lei, pentru nutriționist și retipărirea meniurilor, pentru fiecare preparat nutriționistul percepând o sumă de 20 de lei: „Într-adevăr, nu am tipărit 40 -50, pentru că dacă aș face asta, ar mai fi încă 6.000 de lei de băgat. Acum am doar 10 meniuri. Nu am aplicat momentan varianta cu QR-ul, pentru că trebuie pagină de internet, domeniu, chestii de genul acesta, dar avem tipărită varianta extinsă. El are la început un cuprins, unde scrie pagina, pentru că altfel era imposibil să descoperi preparatul în meniul ăla. Te duci cu degetul pe preparat, din porc să zicem, și răsfoiești până la pagina respectivă unde descoperi preparatul și să citești ceea ce te interesează și ceea ce conține. Nu am crescut prețurile preparatelor. Prețul preparatelor îl decide piața, îl decide curentul, gazul, furnizorul. Ăstea intră la consumabile. A fost un lucru pe moment. Pentru 10.000 de lei, cât mă costă pentru retipărirea meniurilor și nutriționistul, ce să facem? Să scumpim preparatul? Nu! Astea oricum trebuie schimbate după o anumită perioadă de 6 luni 1 an de zile, au un rulaj, o uzură. Nutriționistul mi-a luat 5.000 de lei, iar retipărirea alți 5.000. Nutriționistul merge pe 3 variante, în funcție de câte preparate faci. Pentru că am avut multe preparate, nutriționistul mi-a luat cam 20 de lei pe preparat. Am acte, am parafă, am totul în regulă, să justific că s-a făcut pe baza unui contract. Dacă vin în control, vor vedea că e făcut totul în regulă, nu e ceva haotic, că este făcut de un nutriționist.”, a conchis Crinu Danu.  

Dupa noua lege, meniurile din restaurante au ajuns sa aiba 80 de pagini!Noul meniu

Patronii localurilor care nu vor adopta aceste modificări și nu se vor supune legii se vor alege cu amenzi de până la 10.000 lei. De asemenea, și platformele online care vând mâncare trebuie să adopte aceste modificări.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mi-e rusine ca oamenii care comenteaza mai jos sunt romani. Cata ura pe patroni, de parca lucrati toti la stat. Un nene cu pofta de gatit se lasa de serviciu si face o mica pizzerie. Poate cea mai buna din cartier si pentru ca e uman, nu ca voi, are si preturi bune de vine toata lumea. Nu are salariu mare caci mai tot profitul se duce pe chiria spatiului, utilaje servicii si...... taxe, anpc, mediu, casa de marcat, controale. Si oboseste si se lasa de a fi patron, pentru ca va mai aude si pe voi. Si uite ca dispare pizzeria cea faina. Si tot voi pierdeti.
0
0
Pt cei care zic ca e bine ca trebuie sa stie ce mananca , pai nu vezi inn farfurie ce ai , ca doar nu ceri porc si iti aduce pui pe post de porc, cine sta sa citeasca toate bazaconiile iti piere pofta de mmancare pana citesti tot, suntem de rasu curcilor, numai la noi se putea intampla asa ceva
2
1
legi de cacao date de incompetenti in timp ce borfasii fug cu pradaciunile in italia si vilcov este achitat,,s.a prescris hotia,nu ai mai furat daca au trecut n ani.Ba flaushatzilor,citeste cineva meniul ala??intelegeti ceva?stiti ce.i aia calorie s?dar kilocalorie?la ce va foloseste,mincati o treime din ciorba???bizonilor ymbecilizati de sparlamentari banditi!
3
1
Încă un motiv să votăm AUR sau Noua Dreaptă. De parcă nu erau destule.
2
0
Nu o sa se pupe niciodata valorile din meniu cu va fi in farfurie. Toate restaurantele sunt de acum la mila pixului opecistului.
3
3
Nu este o investitie zilnica. Apoi, patronii sunt obisnuiti sa plateasca extrem de p***t angajatii si asteapta de la clienti sa vina cu spaga. Daca nu le convine,sa-si deschida alte afaceri. Oricum,mancarea este in cele mai multe locatii mai p*****a decat gatesc acasa cei ce nu se pricep si mult prea scumpa.
4
1
Asa si ?? Si ce daca ??? Sanatatea noastra e mai inportanta decat "problemele" pe care le intampina patronii care eludeaza legea si mint. Ma doare fix in c*r de ce ai tu de facut .. tu scrie clar ce ingrediente folosesti. Patronii romani in 99 la suta din cazuri sunt niste jeguri .. de la salarii pana la comportament cu angajatii.
5
6
Din pct meu de vedere este foarte bine dragi consumatori,deoarece trebuie sa știm ce servim,și pe ce dăm banii. Este un lucru f bun. Mi-se pare normal sa fiu informat ce conține ceea ce doresc sa servesc....bravoo
6
5
Dar noi facem pe mironositele cu tot felul de tampenii de genul acesta sau cu ''atentie, imagini cu un puternic impact emotional''!
7
2
Cică din cauza asta sunt r*mânii obezi, de parcă toți mâncau la restaurant. Acum avem și noi ceva ce nu are toată Europa.
10
1
Ca sa evite amenzile doar . Se fura la greu si nu se respecta retetele . Calitatea lasa de dorit
12
2
Insanity reigns supreme in Romania
4
3
Lasă că nu i chiar asa de grav,din contra.Sa știu și eu care i diferența între ce cer și ce mi se da.Patronilor,de nu va convine,dispăreți.Las' că vor veni generațiile mai tinere ce vor schimba sistemul vostru,pe ei nu i va deranja un QR,nici 80 de pagini,nici negotul corect și curat.Dispareti,ca nu mai este pentru voi.Ati sau v ați îmbătrânit.Uratilor.
12
14
Problema e ca sosocistii troli rusofili care sunt si analfabeti functionali sau analfabeti clasici, nu vor putea citi sau intelege. Au nevoie de o lege "SPECIALA" si pentru ei, cu dedicatie, cu carti de c*****t si cu poze. Sa stie si trolul rus ce mananca, daCA CAde bine la stomac cu juma' de tuica sau de vodka. Corect? Corect!
15
9
Respect! Asa si trebuie. Nu erati voi aia care va plangeati ca va pun "faina de greieri" in mancare, fara ca voi sa stiti? Iata solutie! Asa impaci si capra si varza. Acum nu mai mancati orice c***t gasiti pe jos, acum stiti si ce mancati, cate grame are mancarea, ce anume contine, ce efect are asupra voastra "chestiile" din ceea ce mancati, ce forma si culoare va avea "produsul final" cand va iesi din corpul vostru pe "usa din dos" si bineintels, cam ce miros va avea. Bon Appétit!
18
6

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016