REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Joi, 3 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6871
12.8° Constanța Joi, 3 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6871
 

După o viață de muncă, părinții noștri cerșesc bunăvoința tot la Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Video

După o viață de muncă, părinții noștri cerșesc bunăvoința tot la Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Video

Elena TUDOR, Emilia BABU 4 iunie 2024 | 00:00 1527

Vârstnicii se descurcă foarte greu cu pensiile acordate de stat, astfel, din ce în ce mai mulți se văd nevoiți să apeleze la împrumuturi. Cum nu sunt eligibili pentru acordarea creditelor bancare, din cauza vârstei înaintate, aceștia apelează la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Banii îi returnează lunar, însă sumele sunt modice. Principalele motive pentru care pensionarii contractează sume de bani de la CAR sunt achiziția medicamentelor, nevoi stomatologice, ori cheltuieli zilnice, chiar și pentru evenimente de familii, precum nunți ori înmormântări, dacă vorbim despre cineva apropiat.

Dupa o viata de munca, parintii nostri cersesc bunavointa tot la Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Video

Ia bani împrumut să-și facă dantura

În incinta CAR din Constanța, zilnic fac coadă zeci de pensionari. Supraviețuiesc greu, pentru că pensiile sunt mici, cheltuielile zilnice sunt mari, iar medicamentele scumpe. Am întâlnit și noi o bătrână care venise să ceară un împrumut. Are o pensie destul de bunicică, peste 2.000 lei, însă, chiar și așa, nu-i ajung banii de la lună la lună.

Dupa o viata de munca, parintii nostri cersesc bunavointa tot la Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Video

 

A mai făcut împrumut anterior, iar termenul de rate nu îi este străin. Aceasta ne-a declarat că are nevoie de bani să-și pună dantura ”Iau împrumut să-mi pun dantura. Pensia este bunicică, peste 2.000 lei... am mai luat împrumut și cu alte ocazii, fac rate și îi dau înapoi”, ne-a spus pensionara.

O altă pensionară a spus că, deși are pensia de 2.500 lei, suma este insuficientă pentru a-și duce traiul de zi cu zi.  Vârstnica spune că o ajută foarte mult împrumutul, deoarece își poate achita datoriile. „Am avut datorii, m-am împrumutat într-o parte, în alta să le plătesc și acum fac împrumut să-mi îmi plătesc datoriile. Mă ajută acest credit, ca îi iau grămadă.

Și vârstnicii cu pensii mai mici de 1.565 lei pot apela la acest tip de împrumut

Totodată, alți vârstnici ne-au declarat că pensiile mici nu fac față cheltuielilor legate de utilități și chiar alimente. Îi ajută chiar și pentru evenimentele neprevăzute, precum un deces, nuntă sau pentru alte evenimente familiale.

Dupa o viata de munca, parintii nostri cersesc bunavointa tot la Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Video

Dacă avem pensii mici, ne mai trebuie și un ajutor pentru încălzire, pentru alimente chiar și ne facem un împrumut că avem pensii mici.  Din 2010 fac împrumut, am făcut și pentru nuntă băiatului, anul trecut, acum îl achit.”. Cu peste 30 de ani de vechime în muncă, pensionara spune că se descurcă foarte greu, ba chiar este nevoită să lucreze în paralel, ca să-și acopere cheltuielile. „Am peste 30 de ani de muncă și am 1.565 lei, te descurci cum poți. Împrumutul se achită o dată pe lună, mai lucrez puțin acum, cât mai pot”, a subliniat bătrâna. 

Dupa o viata de munca, parintii nostri cersesc bunavointa tot la Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Video

De medicamente nici nu s-a pus vorbă, deoarece costurile sunt foarte mari. „Numai medicamentele cât ne costă, ne mai ajuta CAR-ul, ne descurcăm cum putem. Personalul ne ajută cu informații,  la casiere este mai aglomerat, noi am venit azi pentru că este mai liber.”

Video:

Cum se acordă aceste împrumuturi? Care sunt condițiile de eligibilitate?

Împrumutul se acordă pe bază de cerere prin încheierea unui contract de împrumut, după verificarea îndeplinirii condițiilor necesare acordării sumei solicitate. Cererea de acordare a unui împrumut este refuzată în situația în care se constată că solicitantul  are alte împrumuturi în derulare sau oferă informații și documente false. Nu exista limită de vârstă la acordarea unui împrumut, însă cotizația și contribuția trebuie să fie achitate la zi., Completarea fondului de cotizație se va efectua înainte de acordarea creditului. Un nou contract de credit se va putea încheia după achitarea împrumutului in derulare, dacă e cazul (nu se face refinanțare/ reeșalonare). De asemenea, membrii și giranții vor prezenta în original B.I. / C.I. și cupoanele de pensie – nu mai vechi de 3 luni. Împrumuturile se acordă și se restituie în rate lunare, numărul de rate se stabilește împreună cu solicitantul la depunerea actelor pentru împrumut. Împrumuturile pot fi restituite în maxim 48 de luni, iar suma maximă aprobată este de 50.000 lei. Dobânda este fixă întreaga perioadă a derulării contractului de împrumut. În funcție de cuantumul pensiei și suma împrumutată, acordarea împrumutului este condiționată de prezența unuia sau a doi giranți, care pot fi pensionari sau salariați. Pensionarii care au indemnizație socială au nevoie de doi giranți: doi pensionari cu pensie minim de 1.160 lei, doi salariați cu venit minim de 1.863 lei sau 1 pensionar cu pensie minima de 1.160 lei si 1 salariat cu venit minim de 1.863 lei. Suma împrumutată poate fi pusă la dispoziția împrumutatului prin : numerar la casieria instituției, titularului de împrumut in baza buletinului/ cărții de identitate;

În caz de nerespectare a termenului de plată a ratelor, contractele de împrumut sunt titluri executorii pentru a înființa poprire pe pensia debitorului sau pe veniturile giranților, până la acoperirea sumelor datorate din împrumutul restant și dobânzile aferente pentru întârziere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CAT...BASESCU ESTE-N FLOARE...NICI IN R..UK NU NE MAI DOARE..ASA CA TRAGETI CONCLUZIILE..
2
0
Cei care fura bani de la stat trebuiesc executati sumar
0
0
CUM ADICA ???? PARINTII NOSTRI CERSESC...???DACA PRIVESTI O PENSIONARA, VEI VEDEA CA ESTE IMBRACATA LA 4 ACE,,,TATUATA...RIMELATA SI MEREU VOPSITA...SI MAI POARTA SI O TIGARA CA NU POATE SA TRAIASCA FARA...TIGARI...VRAJELI TOTI AU DE TOATE...SA VEDETI CE MASINI AU,,NUMAI,....BEMEVEURI...PENSIA ESTE DOAR...SUB ACOPERIRE...
3
2
acum ? asteptati putin sa vedeti apocalipsa fiscala cu taxe si impozite si totul marit din nou pana la cer de dupa alegeri ca avem o datorie si un deficit istorice cele mai mari din istoria tarii cine credeti ca o sa le platesca ? noi toti cu tot cu pensionari
5
1
DE CE VA MINUNATI??? AM MUNCUT PENTRU ACEASTA TARA,DENUMITA...ROMANIA...TIMP DE 48 ANI.. AM STUDII SUPERIOARE,SI PENTRU CA AM FOST p***t SI-AM MUNCIT, PRIMESC O FRUMOASA PENSIE DE 3200 LEI... DAE VECINII MEI CARE AU FRECAT PISOIUL SUB COADA, A U PENSII FOARTE MARI, PLUS VAUCERE DE STAT DEGEABA,,,VAUCERE DE PAPA BUNA...VAUCERE DE SOMN...ETC...ASTA-I SCUMPA NOASTRA PATRIE ...ROMANIA....VOTATI CU INCREDERE...PESEDE...PENELE....SA VEDETI ...CE BINE E...DOAMNE AJUTA...
7
2
iti vine sa plingi de mila lor, dar de mila celor care muncesc pe doi lei, cine plinge? or sa aiba tot doi lei pensie. este drept, nu sau preocupat nici ei la tinerete cu pregatirea. "firmele" romanesti, atit pot, dar nu-i mai alintati, investitori, patroni. romania se dezintegreaza.
8
0
toti din toate partidele cand au ocazia fu ra! nu exista corectitudine, cinste ,adevar ,totul e o mi nci u na ,vor voturi pentru ei, neamuri colaboratori sa traiasca bine, cu lefuri mari ,galgara multa munca putina! fug de la un partid la altul pentru functii numai exista adevar ,virtute ,ideologie , exista tradare, razbunare si castiguri usoare!
6
1
RUSINE, RUSINE, RUSINE!
5
1
Votati PNL si PSD , cacatilor , ca asa o veti duce mult timp de acum incolo , sunte ti vinovati de situatia asta 100% , va meritati soarta
13
2
Păi nu spune de 30 de ani că le măresc pensile nu au reușit?. Ca să mimezi că îți pasă de iei trebuie sai ți în sărăcie și din 4 în 4 ani le arunci câte o hamsie la pinguini că eii uita iară 4 ani
9
1
Ciuca și Ciolacu
10
1
Pai pensiile nesimtite de 20000 pe luna unde se duc?
15
0
Guvernele PSD & PNL raiul pe pământ...îți da gingii fara număr.
13
1

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515